Köpläge i denna M&A maskin
Specialisten för utemiljöskötsel har inte låtit sig stoppas av coronakrisen och har fortsatt exekvera på sin aggressiva M&A-strategi under de senaste kvartalen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1853 (7 mars 2021)
GREEN | Small Cap | 48,2 kr | KÖP
Sedan drygt ett år är man nu även närvarande i Norge, där man på relativt kort tid har förvärvat fem (5) bolag med en sammanlagd omsättning på över 600 Mkr. Den senaste affären annonserades så sent som för några dagar sedan och avser övertagandet av Akershusgartneren AS med en omsättning på drygt 200 Mkr.
Även hemma i Sverige har man inte legat på latsidan och här förvärvades ytterligare tre bolag med en sammanlagd intäktsgenerering på runt 260 Mkr. På koncernnivå adderades därmed på 12 månader nästan 900 Mkr i årsomsättning, vilket kan jämföras med helårssiffran på 2 135 Mkr under 2020. Att den sjönk organiskt med 5,5% under året berodde framförallt på den milda vintern under fjolårets Q1, men till viss del även på Covid-19 relaterade problem och förseningar.
Verksamhetens underliggande utveckling visar emellertid att ledningens strategi fungerar. Förvärven skapar synergier och samtidigt jobbar man med olika effektiviseringsåtgärder inom enheterna. Tillsammans har det lett till en rörelsemarginalförbättring (EBITA) om 1,8 procentenheter till 4,7%. Den största delen av förbättringen kommer från segmentet Region Väst (42% av omsättningen) som lyfte marginalen med 2,8 procentenheter till 8,1%. Här har de norska nytillskotten bidragit positivt då de allihopa har en bättre lönsamhet än de gamla resultatenheterna.
Alla andra segment tappade faktiskt marginal till följd av volymnedgången, de flesta dock i mindre utsträckning med undantag för det gamla problembarnet Region Öst. Här sjönk marginalen om 2,4 procentenheter till -2,5%, vilket främst berodde på uteblivna vintertjänster under Q1, samt engångskostnader för nedläggningen av Svensk Markservice anläggningsverksamhet. Det ska bli intressant att se hur långt ledningens tålamod sträcker sig, givet att man redan under 2019 genomförde ett förändringsarbete inom regionen. För tillfället vidtas i alla fall ytterligare åtgärder för att skapa förutsättningar för en lönsam tillväxt framåt.
Säsongsmässigt är Q4 och Q1 alltid extra-känsliga för väderförhållanden, då man har olika snö- och halkbekämpningsavtal runt om i landet. Perioden oktober – december 2020 präglades återigen av ett ganska milt väder, vilket påverkade intjäningen negativt även om det hade en positiv effekt på finplaneringsprojekten. Mycket lovande har dock starten på detta år varit med tanke på det kalla vintervädret och rikliga snömängder i så gott som hela Sverige.
Förutsättningarna är därför mycket goda att Q1-rapporten i år kommer bli en riktig höjdare, då jämförelsetalen är dessutom tämligen enkla på grund av fjolårets snöfattiga vinter. Orderboken är välfylld med ett värde om 4,4 miljarder kr vid slutet av december vilket även bådar gott för de mer långsiktiga utsikterna. Tack vare en företrädesemission på 150 Mkr under Q2 i fjol är balansräkningen därtill i hyfsat skick, trots alla förvärv som förvisso ofta betalas åtminstone delvis med egna aktier.
Fler förvärv är sannolikt att vänta, vilket i kombination med en återkomst av organisk tillväxt lär öka vinsten med tvåsiffriga procenttal även framöver. Vi tror att 2,3 kr per aktie är inom räckhåll i år, mer än dubbelt så mycket som i fjol. Med dagens kurs innebär det ett p/e-tal på ca 21. Estimaten lär dock sannolikt visa sig vara för konservativa, när nya förvärv kommer trilla in allt eftersom. Med det som utgångspunkt ser vi aktien som ett bra köp för den mer spekulativt lagde. Förvisso har vi noterat en del insynsförsäljningar på sistone men ser inte det som särskilt oroande då beträffande personer fortfarande har stora innehav kvar.