Kopparbergs Bryggeri – Baren är stängd
Sedan början av året har cider- och ölbryggarens aktie rasat med nästan 40% och man måste gå tillbaka till mars 2015 för att hitta liknande kursnivåer.
Från Stockpicker Newsletter 5 april 2020
KOBR MTF B | NGM | 108 kr | KÖP
Då hade Kopparbergs just rapporterat en nettoomsättning på lite mindre än 1,8 miljarder kr och en vinst på 152 Mkr för räkenskapsåret 2014. Den senaste bokslutskommunikén visade motsvarande siffror på 2 miljarder respektive 204 Mkr, så Kopparbergs är både större men framförallt mer lönsamt idag.
Å andra sidan har framtidsutsikterna givetvis förändrats dramatiskt de senaste veckorna. I och med stängningen av pubar och restauranger i Storbritannien per den 20:e mars, faller en viktig slutmarknad bort på obestämd tid. Uppskattningsvis 60% av bolagets totala intäkter genereras i Storbritannien och cirka 30% kommer från det så kallade ”on-trade”-segmentet, dvs pubar mm. Även i Sverige har aktiviteten bromsats in markant och enligt vd Peter Bronsman har den svenska restaurangmarknaden gått ner med nästan 70%.
I ett vd-ord den 23:e mars kommenterade han att man ännu inte hade märkt av några större förändringar försäljningsmässigt och att försäljningen till livsmedelsbutikerna ökade redan dagen efter de brittiska åtgärderna mot Sars-CoV-2 hade implementerats. Det är dock oklart hur mycket av ökningen är hamstring och hur mycket kommer ersätta ”vanlig” pubkonsumtion. För några dagar sedan deltidspermitterades 40 av 186 anställda vid bryggeriet i Kopparbergs, varav de flesta jobbar för tillfället halvtid i produktionen, som än så länge går för full kapacitet.
Branschstatistik och kommentarer från konkurrenter ger hopp om att det kommer kunna fortsätta ett tag till. Alkoholförsäljningen i den brittiska dagligvaruhandeln har nämligen överlag ökat kraftigt till följd av pub- och restaurangstängningar. Under tredje veckan i mars ökade försäljningen av öl med 59%, jämfört med samma vecka året innan, medan cider nådde en tillväxt på 53%. Då förvånar det inte att den ciderproducenten Westons Cider visade sig nyligen optimistisk att off-trade segmentet kommer utvecklas positivt även under resten av året. Westons har till och med ökat sin egen tillverkning till följd av den stigande efterfrågan från dagligvaruhandeln.
Kopparberg Cider har en mycket stark ställning inom premiumsegmentet och trots tuff konkurrens har man även förra året lyckats försvara sina marknadsandelar. Mycket fokus har dessutom lagts på utrullningen av Kopparberg Pink Gin, som har blivit en storsuccé. Sedan lanseringen i maj sålde man drygt en miljon liter på sju månader, vilket innebar att man låg på femte plats inom pink gin, som är det snabbast växande dryckessegmentet på den brittiska marknaden. Nyligen lanserades en tredje smak, Passionfruit & Orange, på den brittiska marknaden och även denna variant sålde direkt över bolagets egen förväntan.
Då svider det inte jättemycket att man faktiskt har tappat marknadsandelar på den svenska ölmarknaden under 2019. Antalet sålda liter på Systembolaget minskade med 6% till 23,7 miljoner liter, så att marknadsandelen sjönk med 0,8 procentenheter till 9,1%. Inom cider och blanddrycker noterades däremot en volymökning om 5% till 3,9 miljoner liter, vilket innebar en oförändrad marknadsandel på 17%.
Som vi noterade i vår senaste analys i november (Newsletter 1745) så är lönsamheten inom gin imponerande. Trots en hittills enbart låg ensiffrig andel av totalförsäljningen blev Kopparberg Pink Gin redan en stark bidragande faktor i resultatutvecklingen, som slutade med en vinsttillväxt på 4% för helåret. Inte minst därför lyckades bolaget väga upp de ofördelaktiga vädereffekterna under sommaren. Givet en gradvis ökande betydelse av ginen är den långsiktiga potentialen för ytterligare marginalförbättringar alltså mycket lovande.
Hur resten av 2020 kommer att utspela sig är omöjligt att säga. Mycket beror på hur effektiva de olika ländernas åtgärder kommer vara i kampen mot viruset. De första veckorna med ”social distancing” visar dock att folk fortsätter konsumera alkohol, även om det är hemma istället för på krogen. Här har bolagets starka varumärken stor betydelse i detta sammanhang. Ledningen är dessutom på tårna och planerar släppa ett flertal nya produkter till dagligvaruhandeln i Sverige efter påsk.
Givet det vi har lärt oss kring utvecklingen i Storbritannien borde Q1-rapporten bli ganska bra. Det är dock onekligen så att on-trade är en viktig slutmarknad och långvariga störningar kommer påverka Kopparbergs negativt. Dessutom har stora idrottsevenemang såsom fotbolls-EM ställts in, vilket historiskt har drivit konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.
Vi väljer därför att sänka våra estimat och räknar numera med en vinst per aktie kring 8,9 kr, drygt 10% lägre än i fjol. Som konsekvens av det anpassar vi även riktkursen till 165 kr, från tidigare 220. Med en nettokassa på runt 100 Mkr är den finansiella ställningen stark och hittills har man inte gjort några ändringar till utdelningsförslaget om 6,5 kr per aktie (sannolikt enbart en tidsfråga med tanke på att man korttidspermitterat personal). För den långsiktige ser vi ett bra tillfälle att köpa in sig i ett kvalitetsbolag.