Kopparbergs Bryggeri – För stor rabatt

Mycket har gått åt rätt håll för cider- och ölbryggaren Kopparbergs under de senaste 12 månaderna. Ändå står aktien 17% lägre, även utdelningen om 6,1 kr inräknad. Visserligen återstår en del frågetecken kring konsekvenser av Brexit, men bolaget har sedan slutet av 2017 flyttat en större del av sina inköp av förpackningar, transporter och tjänster till pund och har dessutom jobbat med att göra sig redo för att öka produktionen på den brittiska marknaden.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Från Stockpicker Newsletter (12 juni 2019)

KOBR MTF B | NGM | 160 kr

Under 2018 steg nettoomsättningen med 4%, jämfört med året innan, till 1 994 Mkr. Samtidigt ökade resultatet efter finansiella poster med 11% till 274 Mkr. Sedan början av 2019 har dessutom valutasituationen förbättrats ytterligare och det brittiska pundet står idag cirka 3% högre än för ett år sedan. Det gav redan stöd under årets första tre månader, som visade en nettoomsättningstillväxt på 4% till 357 Mkr.

Annons

Både på svenska Systembolaget och på bolagets största marknad Storbritannien (cirka 60% av omsättningen) fortsätter man vara en av de absoluta topproducenterna. Inom den brittiska on-trade (pubarna) kategorin är Kopparberg Cider oförändrat det mest sålda varumärket på flaska och på dagligvarukedjorna (off-trade) är Kopparbergs det näst mest sålda varumärket på cider. Räknar man med både öl och cider är Kopparbergs idag det sjätte mest sålda varumärket i Storbritannien.

Något negativt har lönsamhetsutvecklingen varit i början på året och rörelseresultatet minskade till 35,2 Mkr, från 38,6 Mkr ett år tidigare. Vd Peter Bronsman är som vanligt sparsam med sina kommenterar i kvartalsrapporten, men vi hittar den främsta förklaringen i högre råvarukostnader som man uppenbarligen inte har lyckats föra vidare till slutkunderna. Rörelsemarginalen sjönk till följd av det med 1,4 procentenheter till 9,9%.

Vi oroas emellertid inte över en enskild kvartals utveckling och den underliggande lönsamhetstrenden har faktiskt varit positiv sedan början av förra året. Balansräkningen är fortfarande urstark med en nettokassa på cirka 180 Mkr vid slutet av mars. Det ger ledningen all frihet att investera i både produktion och organisation, samt utveckling och lansering av produktnyheter.

På dessa punkter fortsätter man leverera i hög takt. Under Q1 lanserades ett kolsyrat vatten under namnet Balans. Produkten är smaksatt med frukter, innehåller inga färgämnen eller socker samt har en alkoholhalt på 4,0%. Produktsegmentet är helt nytt i Europa men liknande produkter har med framgång lanserats av flera stora aktörer i USA. Balans har hittills lanserats i några tusen butiker i Storbritannien, som är bolagets testmarknad inför en eventuell vidare utrullning i resten av Europa.

Nyligen lanserades dessutom en egen smaksatt gin i Storbritannien. Kopparberg Premium Gin är en så kallad "pink gin" med smaken jordgubb/lime som kommer att finnas på över 700 pubar hos brittiska pubkedjan Greene King, samt hos utvalda detaljhandlare. Enligt vd Peter Bronsman har ”pink gin” blivit en succé på sistone, där Gordons gin har varit bland de första. Smaken beskrivs som liknande den av Kopparbergs cider, vilket gör det till ett naturligt steg för bolaget att vara med.

Att fokus ligger främst på cider och nya produkter visar även beslutet att sälja Zeunerts Bryggeri, efter 17 års ägande. Sedan några månader tillbaka letar man efter en köpare till bryggeriet med anor tillbaka till 1857. Med sina fem miljoner liter öl per år har Zeunerts blivit för litet för Kopparbergs, men planen är att fortsätta brygga öl tills man har hittat en köpare. Effekten av avyttringen kommer dock vara försumbar.

Betydligt viktigare hade varit en tydligare och mer omfattande information från ledningen till aktiemarknaden vilket vi menar hade gynnat bolagets värdering. Vi saknar till exempel uppföljningar kring produkter såsom Sparkling Rosé, men kanske mest av allt regelbundna kommentarer kring bolagets satsningar på de övriga exportmarknaderna som Spanien, Grekland, Australien och USA.

Betryggande är att man har fyllt de brittiska lagren inför de tre viktiga sommarmånaderna. Som tidigare nämnt är man dessutom redo att skala upp den hittills mindre tillverkningen av cider i Storbritannien vid Brexit. Oavsett vad som händer i denna fråga kommer man producera i landet framöver, eftersom det också är ett krav från många kunder.

För helåret 2019 räknar vi med en fortsatt stabil tillväxttrend och en nettoomsättning omkring 2 100 Mkr, samt en vinst per aktie kring 10,3 kr. Det skulle innebära en vinsttillväxt på 9% och i kombination med dagens aktiekurs en värdering till strax under p/e 16. De danska grannarna Carlsberg och Royal Unibrew värderas till p/e 23, respektive 22, enligt siffror från Thomson Reuters. Vi tycker rabatten är alldeles för stor och höjer därför vår rekommendation från Avvakta till Köp med riktkurs 220 kr.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-06-12 11:45:00
Ändrad 2024-11-13 07:48:22