Kopparbergs Bryggeri – Glaset är halvfullt
När vi senast tittade närmare på cider- och ölbryggaren i början av april (Newsletter 1777) fick vi en känsla att Q1-rapporten skulle kunna bli ganska bra, trots den stora osäkerheten som hade tagit över samhället.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1787 (20 maj 2020)
KOBR B | NGM | 147,8 kr | AVVAKTA
Branschstatistik visade nämligen tidigt att alkoholförsäljningen i den brittiska dagligvaruhandeln ökade kraftigt, när myndigheterna bestämde sig för att stänga pubar och restauranger i mitten av mars.
Till och med vi blev dock positivt överraskade av att nettoomsättningen exklusive dryckesskatten under perioden januari – mars ökade slutligen med 4,5%, jämfört med samma kvartal i fjol, till 372,9 Mkr. Rörelseresultatet ökade med hela 39% till 48,9 Mkr, vilket innebar en marginalförbättring om 3,2 procentenheter till 13,1%. En viktig faktor bakom den starka utvecklingen var givetvis att januari och februari fortfarande var helt opåverkade av covid-19-pandemin för Kopparbergs del, och bolaget lyckades skörda nya framgångar med sina ciderprodukter.
Även satsningen inom spritsegmentet gjorde viktiga framsteg i början av året, framför allt genom lanseringen av den tredje smakvarianten av den senaste storsäljaren Pink Gin, som har tagits emot väl på de brittiska öarna direkt från start. Det är sannolikt även en förklaring varför lönsamheten lyfte såpass mycket under kvartalet. Samtidigt följde försäljningen hemma i Sverige ledningens planer för huvudmärkena Kopparbergs Cider, Sofiero Original och Höga Kusten.
Sedan kom mars månad och effekterna av pandemins framfart på bolagets verksamhet blev många. På den viktigaste marknaden (Storbritannien) stängde alla pubar och restauranger och även i Sverige föll försäljningen inom detta segment kraftigt. Stängda gränser innebar att den tyska gränshandeln upphörde helt, medan den norska gränshandeln begränsades kraftigt. Till följd av det fick man kontinuerligt anpassa produktionen till de olika ländernas respektive myndighetsbeslut, något man dock har lyckats väl med.
Det kanske allra mest imponerande är dock att man faktiskt lyckades öka försäljningen på huvudmarknaderna, tack vare en ökande efterfrågan inom dagligvaruhandeln som kompenserade för bortfallet av pub- och restaurangdelen (vanligtvis runt 30% av försäljningen). Uppmuntrande är även vd Peter Bronsmans kommentar i samband med kvartalsrapporten att denna utveckling har hållit i sig under april. Han går till och med ett steg längre och säger att han känner sig relativ positiv inför sommarmånaderna, givet att det inte blir ytterligare drastiska myndighetsbeslut.
Situationen på de klassiska turistdestinationerna såsom Spanien, Cypern och Grekland är dock annorlunda i år och risken finns att volymerna kommer sjunka kraftigt under året. Som en försiktighetsåtgärd sänkte styrelsen utdelningsförslaget till 4,75 kr från tidigare 6,5 kr (utdelningen avskildes idag), men den finansiella ställningen är egentligen mycket stark med en nettokassa på nästan 50 Mkr vid slutet av mars.
Aktien har gått starkt sedan vår senaste analys och har faktiskt stigit med över 40% på relativt kort tid. Den positiva rapportavvikelsen gör att vi höjer vårt vinstestimat för 2020 något till 9 kr (8,9 kr). Det är dock inte tillräckligt för att höja riktkursen från nuvarande 165 kr, då osäkerheten för resten av året förblir stor, inte minst som en konsekvens av många inställda idrottsevenemang som vanligtvis gynnar alkoholförsäljningen. Uppsida finns allt jämt kvar men är numera inte tillräckligt stor för att vi skall ge aktien en ny köprekommendation efter kursrallyt till följd av Q1-rapporten. Aktien stryks därför från våra Top Picks.