Lägre regulatorisk risk i medicinteknikbolaget. Här är det köpläge

I mitten av januari tittade vi närmare på medicinteknikbolaget vars aktie då (Newsletter 1839) handlades till ca 85,75 omräknat för split (4:1) som ägde rum därefter.

Sedana Medical lagre regulatorisk risk

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1889 (25 augusti 2021)

SEDANA | First North | 81,55 kr | KÖP

Rekommendationen blev förvisso köp men av det mer spekulativa slaget då vi påpekade att risken trots allt var hög med tanke på att bolaget inväntade godkännande från europeiska myndigheter. Förvisso var oddsen relativt gynnsamma för att utfallet skulle bli positivt men när det gäller myndighetsbeslut kan man förstås aldrig vara helt säker. Utöver negativa svar kan man alltid drabbas av allehanda förseningar, krav på kompletteringar m m.

Just den här gången blev inte så fallet då EU i mitten på juli gav bolaget grönt ljus avseende dess registreringsansökan för inhalationssedering inom intensivvård. Detta gör att man nu kan söka nationella godkännanden för att lansera behandlingen i 15 europeiska länder redan under andra halvåret vilket är i linje med tidigare kommunicerad tidplan. Att saker och ting rullar på snabbt visar inte minst beskedet att man redan fått godkännande i Frankrike som utgör en av viktigaste marknader för bolagets del. Det som återstår innan full kommersialisering är ett faktum är slutförandet av en pris- och subventionsprocess som beräknas ta fyra till sex månader. Vi förväntar oss att fler länder följer efter.

Fördelarna med Sedanas sederingsprodukt (AnaConDa under namnändring till Sedanconda ACD) som i korta ordalag kan beskrivas som anestesimaskin i miniatyr där patienterna andas in gas (Isofluran), jämfört med nuvarande standardbehandling som består av intravenös sövning med hjälp av medlet propofol, är nämligen flera. Dels förkortar de signifikant uppvakningstiden, dels innebär de avsevärt reducerad användning av opiater. Båda faktorer medför att även sjukhusvistelsen kan förkortas vilket förstås är oerhört positivt både ut effektivitets- och kostnadssynviklel. För patienten sägs dessutom metoden innebära exv färre mardrömmar något som har visat sig vara väldigt vanligt förekommande hos årets Covid-patienter som behandlats på IVA. Därtill är även mortaliteten samt åverkan på övriga organ lägre vid inhalationssedering.

Precis som för många andra medicinteknikbolag har pandemin medfört att en hel del processer har dragit ut på tiden. Bl.a. har den amerikanska studien som framgent förväntas ligga till grund för eventuellt godkännande i USA, försenats med ca 3-4 månader. Enligt bolagets t f VD Jens Lindberg (ny VD tillträder i oktober) finns det möjligheter att jobba in en del av förseningen via snabbare rekryteringstakt när väl processen kommer igång.

Å andra sidan har pandemin även medfört att flertalet sjukhus världen över kommit i kontakt med bolagets behandlingsmetod. Dess hastiga utbredning gjorde att det under den första vågen uppstod brist på propofol vilket gjorde att man började leta efter lämpliga alternativ. Under Q2 2020 hamnade bolagets omsättning på 41 Mkr trots att produkten inte var godkänd och användes ”off label”.

Att Sedanconda fortsätter att vinna mark syntes tydligt under årets Q2. Förvisso minskade omsättningen till 40 Mkr men justerar man för valutaeffekter innebär det en ökning om 3%. Det intressanta här är förstås att det inte längre råder någon brist på propofol samtidigt som även belastningen på sjukvården idag är klart lägre än vad den var under motsvarande kvartal ifjol.  Behandlingen vinner med andra ord marknadsandelar. Trots det räknar vi med att jämförelsesiffrorna under de närmaste kvartalen kan bli sämre. Detta som en direkt konsekvens av att förhoppningsvis betydligt färre människor kommer att läggas in på IVA som en följd av att allt fler har blivit vaccinerade mot covid.

I ljuset av ovanstående skulle man kunna tycka att Sedanas bästa period har passerat. Så är naturligtvis inte fallet. Investeringscaset vilar inte på något sätt på covic-19 utan bygger på att den behandlingsform som Sedana Medical erbjuder är bättre än dagens standardmetod för så väl sjukvården som patienterna. Hur stor del som Sedaconda ACD skulle kunna ta är förstås svårt att uppskatta. Tar man hänsyn till att den idag har lyckats kapa åt sig 8% i Tyskland utan godkännande finns det fog för förhoppningar om minst 10% inom loppet av et antal år efter att man blivit godkända. Bolaget själva siktar på att omsätta minst 500 Mkr tre år efter europeisk lansering för att därefter fylla på med amerikansk dito. Möjligheterna är med andra ord kittlande.

Direkt oupptäckt är aktien givetvis inte. Kursen har förvisso minskat 5% sedan årsskiftet men är samtidigt upp 170% om vi ser på de senaste 24 månaderna. Värderingen på 7,5 miljarder kronor (inkluderar kassa om 300 Mkr) tyder också på att en del förväntningar finns inbakade i den redan nu. Man skall dock komma ihåg att den totala marknaden uppges vara värd ca 25 miljarder och växa med 4-5% per år. Idag domineras den helt av en intravenös sövning som Sedana hoppas bevisa i studier är både sämre och mindre kostnadseffektiv.

Lyckas man med ovanstående torde Sedacondas möjligheter att ta betydande marknadsandel vara god. Det faktum att blott 10-procentig marknadsandel motsvarar en försäljning uppgående till 3 miljarder kronor om ca 5 år från idag visar tydligt att potentialen är långt mycket större än vad dagens kurs indikerar. Med bruttomarginaler i spannet 60-70% borde lönsamheten kunna bli väldigt god när väl volymerna tar fart. Sedana själva kalkylerar med EBITDA-marginal kring 40%.

Med det europeiska godkännandet i hamn tycker vi att investeringsrisken har minskat påtagligt. Då aktien trots det handlas något lägre än senast det begav sig väljer vi nu att inkludera den bland våra Top Picks med en initial riktkurs om 100 kr.   

NASDAQ Stockholm
SEDANA
Sektor
Medicinteknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Sedana Medical: Pionjär inom inhalationssedering för intensivvård

Sedana Medical AB är ett svenskt medicinteknikföretag som utvecklar och marknadsför innovativa lösningar för inhalationssedering inom intensivvården. Företagets huvudprodukt, Sedaconda (isofluran), har erhållit marknadsgodkännande i 15 EU-länder och används tillsammans med den egenutvecklade administreringsenheten AnaConDa för säker och effektiv sedering av mekaniskt ventilerade patienter. Sedana Medical är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SEDANA. Under tredje kvartalet 2024 rapporterade bolaget en nettoomsättning på 39,7 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning med 16% jämfört med samma period föregående år. Bolaget har för närvarande ingen utdelningspolicy, då fokus ligger på att återinvestera vinster för att stödja fortsatt tillväxt och expansion. I november 2024 förvärvade Sedana Medical sin huvudsakliga leverantör, Innovatif Cekal, vilket förväntas stärka företagets finansiella ställning och långsiktiga lönsamhet.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-08-27 11:17:00
Ändrad 2024-11-13 08:48:40