LEVI STRAUSS & CO – En klassiker gör comeback
Fram med de gamla jeansen - det är hippt igen att klä sig i denim, inte bara i modevärlden men även på börsgolvet. När det klassiska klädmärket Levi’s hade sin första handelsdag nyligen, var alla traders på Wall Street utrustade med jeansjackor och givetvis byxor i samma material. Kanske blev noteringen därför en dundersuccée, med en aktie som rusade omedelbart från teckningskursen på 17 usd till 22 usd, vilket ger bolaget ett börsvärde på cirka 8,5 miljarder usd.
LEVI | USA | 23,90 usd
Det är andra gången som Levi's gör entré på börsen, efter släktingar till grundaren Strauss genomförde en leveraged buyout 1985. Majoriteten av det senaste decenniet har verksamheten befunnit sig i en omstruktureringsfas, där man har lyckats öka omsättningen från omkring 4 miljarder usd år 2009 till 5,6 miljarder i det brutna räkenskapsåret 2018. Det är dock fortfarande långt ifrån nivån på 7,1 miljarder som blev höjdpunkten 1996.
För att fortsätta de senaste årens tillväxtresa vill man satsa mer på kvinnor och internationell expansion. Idag kommer omkring 70% av omsättningen från kategorin män, och 55% från Nord- och Sydamerika. Förutom huvudmärket Levi's, ingår även märken som Dockers och Denizen i produkterbjudandet, som för övrigt fortfarande domineras av byxor. Denna ”basverksamhet” växer emellertid bara med omkring 3%.
Imponerande framgångar har man på sistone skördat inom kategorin överdelar och toppar, till exempel skjortor, jackor, tröjor mm. Dessa står idag för cirka 20% av intäkterna, men växer betydligt snabbare (+38% ifjol). Här ingår sannolikt även en del av den kvinnorelaterade försäljningen som ökade med 29% förra året, vilket får ses som bevis att samarbeten med kändisar som Beyoncé bär frukt.
Bra tillväxt upplever bolaget även inom den egna e-handeln, vilket minskar beroendet av grossister (cirka två tredjedelar av omsättningen). Dessutom ska man öppna 100 nya egna butiker i år, vilket kan jämföras med runt 800 butiker vid slutet av 2018.
Sist men inte minst jobbar man febrilt med att förändra den geografiska mixen av verksamheten. På senare tid har Europa varit en glädjande faktor för bolaget och efter en ökning om 20% under de senaste två åren, genererades drygt 1,6 miljarder usd (29%) av koncernens totala försäljning i regionen. Störst potential framöver finns dock sannolikt i Kina, som svarar för 20% av den globala klädmarknaden, men bara 3% av bolagets intäkter.
Baksidan av alla tillväxtsatsningar är skenande kostnader. Det handlar bl.a. om marknadsföring, IT-investeringar och nya butiker. Reklamutgifterna ökade till exempel med 24% ifjol, men dessa negativa effekter motverkas av en allt bättre bruttomarginal, som gynnas av den strukturella mixförskiftningen mot direktförsäljningen till kunderna. Rörelsemarginalen har som följd stått och stampat de senaste åren på nivåer strax under 10%.
Majoriteten av aktierna som såldes i börsintroduktionen kom från tidigare aktieägare och bara omkring 160 Musd tillfördes bolaget i samband med IPO:n. Därmed sjunker nettoskulden från senast 420 Musd till ca 260 Musd, vilket motsvarar 0,4x fjolårets justerade rörelseresultat före av- och nedskrivningar (net debt / EBITDA).
Vd Chip Bergh har alltså gott om finansiella muskler för att driva sina expansionsplaner och på sikt vill han skapa ett bolag som omsätter 10 miljarder usd, dvs nästan 80% mer än 2018. För i år måste han dock ”nöja” sig med en förväntad tillväxt om 5,7 – 6,8%, enligt den officiella guidning som publicerades i samband med noteringen.
Förutom konsumenternas köpkraft är man i hög grad beroende på modetrenden, även om just jeansen har varit en klassiker i många år. För tillfället tycks framförallt yngre kvinnor hitta tillbaka till denim i allt större utsträckning, vilket är en välkommen utveckling för bolaget. 2017 värderades den globala denim-marknaden till 56,2 miljarder usd medan tillväxten fram till 2023 uppskattades ligga på ca 5,8% per år (CAGR). Ökningen förväntas driva främst från Asien, och Euromonitor konstaterar att kinesiska kvinnor är särskilt positiva till denimtrenden.
Det klaffar med bolagets egna planer, och borde vara tillräckligt för att stå emot det kanske största hotet, som kallas för athleisure och är kombination av bekväm kontorsklädsel och träningsklädsel. Framförallt i USA har stilen blivit mycket populär, med funktionella plagg som kan bäras på jobbet såväl som på träningen. Traditionella sportmärken som Nike, adidas och Puma satsar hårt på detta område och athleisure har blivit en viktig tillväxtdrivare för dem.
Förutom den prognostiserade omsättningstillväxten på omkring 6%, räknar vi i våra modeller för räkenskapsåret 2019 med en liten rörelsemarginalförbättring, och lägre räntekostnader till följd av kapitaltillskottet. Sammanlagt ser vi en vinst per aktie omkring 1 usd som realistiskt, motsvarande en tillväxt om 33%. Därmed handlas aktien för nuvarande till p/e-tal på ca 24, vilket vi tycker är i den övre delen av ett rimligt värderingsintervall för bolaget. Vi avstår därför från en investering, men bolaget är nog värd en plats på bevakningslistan. Förhoppningsvis får vi ett bättre ingångsläge när den initiala noteringseuforin svalnar något.