Lifco – Imponerande historik
Det är nästan fyra år sedan (!) som vi tittade närmare på industrigruppen Lifco senast.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1866 (28 april 2021)
LIFCO B | Large Cap | 912,5 kr | NEUTRAL
Sedan dess har både aktien och verksamheten visat på en imponerande utveckling. Efter den starka leveransen har Lifco blivit huvudägaren Carl Bennets absolut största innehav (cirka 60%).
Lifco delades ut till Getinges aktieägare år 1998. Företaget fokuserar på investeringar inom särskilda nischmarknader. En stor del av verksamheten fokuserar på förvärv och utveckling av diverse intressebolag, med fokus på att leverera resultattillväxt och kassaflöden på lång sikt. Verksamheten styrs utifrån koncernens självständiga dotterbolag, med störst närvaro inom Europa, Asien och Nordamerika. Dotterbolagen verkar inom områdena: dentalmaterial- och utrustning; rivningsverktyg och tillbehör till kranar och grävmaskiner; byggmaterial, kontraktstillverkning, miljöteknik, skog och interiörer för fordon.
Lifco har levererat en imponerande stadig och stabil vinsttillväxt sedan börsnoteringen 2014. Den genomsnittliga årliga tillväxten i vinst per aktie har varit nästan 20%. Den främsta anledningen till att an lyckats så pass bra är bolagets lyckade M&A strategi. Mer än 80 företag har förvärvats över hela världen sedan 2006 och idag består koncernen av omkring 175 enskilda bolag.
Under förra våren och sommaren innebar pandemin att förvärvsaktiviteterna minskade något. Efter sommaren när läget hade normaliserats något, började Lifco köpa bolag igen. Under 2020 annonserade man sammanlagt förvärv av 12 verksamheter i Europa och USA med en omsättning på totalt cirka 1,1 Mdr kr.
Framöver tror vi att mycket fokus kommer att vara på förvärvsaktivitet, vilket kommer driva marknadens prognoser och påverka aktien positivt. Lifco förvärvar 10-15% av koncernens vinsttillväxt per år. Positivt är att bolaget har kontroll över sin prissättning vilket kommer att vara en viktig faktor när efterfrågan tar fart och det blir ordentlig stress på leveranskedjor. Då är det viktigt att kunna justera upp priset när man själv får högre pris på insatsvaror.
För helåret 2020 minskade koncernens omsättning med 0,5% till 13 782 Mkr (13 845). Förvärv bidrog med 7% medan den organiska tillväxten uppgick till -5,8% och valutakursförändringar påverkade omsättningen negativt med 1,7%. EBITA ökade med 7,1% till 2 702 Mkr (2 523) och EBITA-marginalen förbättrades med 1,4 procentenheter till 19,6% (18,2) till följd av förvärv och onormalt låga försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter på grund av pandemin.
Lifco rapporterade nyligen för Q1 som kom in bättre än väntat. Under inledningen av året hade pandemin inte några negativa effekter på marknadsläget. Under kvartalet har bolaget konsoliderat sju förvärv. Lifco har nästan aldrig varit lågt värderat och är det är man inte nu heller. På 2021 och nästa års estimat handlas aktien till P/E om 34 respektive 32.
Många förvärvsintensiva bolag på börsen handlas till en hög värdering i spåren av det låga ränteläget. Lifco har en god finansiell ställning och den räntebärande nettoskulden uppgår till 1,2x EBITDA, vilket är väl inom målsättningen om en räntebärande nettoskuld på max 3x EBITDA. Det betyder att Lifco har finansiellt utrymme att göra ytterligare förvärv.
Vi tror att Lifco kommer fortsätta sin framgångsresa med sin förvärvsstrategi. På kort sikt ser dock aktien dyr och fullvärderad ut varför rekommendationen stannar vi Neutral med riktkurs 920 kr. Skulle aktien komma ned i samband med en börssvacka är Lifco helt klart en aktie vi skulle köpa.