Lindab – Underskattad av marknaden
Sett med facit i hand blev dessvärre vår köprekommendation för ventilationsbolaget Lindab mycket illa tajmad.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1782 (29 april 2020)
LIAB | Mid Cap | 83 kr | KÖP
I slutet av februari (Newsletter 1766) anade visserligen ytterst få hur dramatisk coronaviruset skulle sprida sig över världen, men kursnedgången om 30% sedan dess känns icke desto mindre surt.
Att Lindab påverkas negativt av en tvärbromsning i ekonomin är uppenbart. Främsta kundgruppen är den europeiska byggindustrin och redan i fjol visade byggaktiviteten en något lägre tillväxttakt jämfört med föregående år, som effekt av ökad osäkerhet i den globala ekonomin och dämpad efterfrågan. Mot slutet av Q1 mattades sedan byggtakten av till följd av omfattande karantänsregleringar, framför allt i länder såsom Italien och Frankrike. Västeuropa står för 35% av nettoomsättningen, Norden för 43% och 21% kommer från Östeuropa (CEE/CIS).
Även Lindabs fabriker och butiksnätverk i Italien, Frankrike och Belgien har tvingats stänga eller kan endast fungera med nedsatt kapacitet, medan den relativt stabila byggaktiviteten i Norden har bidragit positivt till försäljningsutvecklingen under Q1. Inte minst därför blev den totala effekten begränsad och nettoomsättningen minskade organiskt med enbart 1%, jämfört med samma period året innan, till 2 332 Mkr. Rörelseresultatet minskade med 4% till 184 Mkr, vilket innebar en marginalnedgång om 0,4 procentenheter till 8,3%.
Ovanstående förtydligar den positiva trenden som bolaget har befunnit sig i före krisen, och man har hittills kunnat dra nytta av sitt välutbyggda logistik- och produktionsnätverk för att säkerställa sina leveranser. Affärsområdet Profile Systems visade till och med en organisk tillväxt på 13% under kvartalet, hjälpt av en mild vinter och stark projektförsäljning. Building Systems nådde dessutom ett positivt resultat under en period som normalt sett är den säsongsmässigt svagaste på året, vilket får ses som ännu ett tecken att omstruktureringen har varit framgångsrik.
Tuffare kommer det bli under Q2, där man noterar negativa effekter av införda restriktioner även i andra viktiga länder som Storbritannien och Tyskland. Orderingången i projektaffären har börjat minska i och med att byggprojekt försenas eller skjuts på framtiden. Föga förvånande vågar vd Ola Ringdahl dock inte gissa hur djup nedgången kommer bli. Som de flesta andra bolag har man inlett åtgärder för att sänka kostnaderna, samtidigt som man nyttjar de stödåtgärder som flera europeiska länder har implementerat.
Inte minst därför har styrelsen valt att anpassa sitt initiala utdelningsförslag och planerar numera att dela ut samma belopp som förra året (1,75 kr per aktie). Utbetalningen delas dessutom upp i två delar för att dämpa effekten på kassaflödet när pengarna behövs som mest i verksamheten. Med en nettoskuldsättningsgrad på 0,4 och en soliditet på 52% vid slutet av mars är den finansiella ställningen egentligen stark, och revideringen av utdelningen ska endast ses som försiktighetsåtgärd i våra ögon.
Ledningen är dock även fast besluten att fortsätta med det påbörjade investeringsprogrammet som ska stärka effektiviteten och kapaciteten inom produktion och logistik. Det skulle inte heller förvåna om man dessutom passar på och bli aktiv på förvärvsfronten de närmaste månaderna, om tillfället skulle ges. Däremot lär det bli svårare att hitta en köpare för Building Systems i ett tuffare ekonomiskt klimat.
I och med coronakrisen kommer det dröja ytterligare tills man kommer nå rörelsemarginalmålet om 10%. I en miljö med fallande volymer sjunker även lönsamheten, men de senaste årens initiativ har skapat ett bättre rustat bolag. På sikt, kanske redan 2021, ser bilden därför ganska så ljus ut och till viss del borde den strategiska inriktningen mot ventilations- och inomhusklimatlösningar kunna dämpa effekten av en svagare konjunktur, då efterfrågan gynnas bland annat av en ökad fokus på energiregleringar och högre miljökrav.
Vi anpassar våra antaganden till nu rådande omständigheter och räknar därför med en omsättningsnedgång om 10% i år. I detta scenario är det sannolikt att vinsten per aktie kommer falla till omkring 7 kr, från 8,89 kr förra året. Prognososäkerheten är givetvis större än vanligt, men om så blir fallet handlas aktien i skrivande stund till drygt 12x årets förväntade vinst (P/E). Det känns inte rättvist, med tanke på hur bolaget har omvandlats de senaste åren och hur positiva de långsiktiga strukturella trenderna är.
Den reviderade utdelningen ger dessutom fortfarande en direktavkastning på 2%, vilket ändå är skapligt i dessa tider. I linje med estimatrevideringen sänker vi vår riktkurs från 145 kr till 110 kr. Det innebär en uppsida på nästan 30% från dagens nivåer och vi kvarstår därför vid bedömningen att aktien är köpvärd.
Lindab International AB är ett svenskt företag som utvecklar, tillverkar och distribuerar produkter och systemlösningar för byggnation och inomhusklimat. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden LIAB. Under 2024 rapporterade Lindab en omsättning på cirka 13,32 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning om totalt 5,40 kronor per aktie.