Lufthansa – Osäker framtid
Katastrofåret 2020 slutade för det tyska flygbolaget med en förlust på 6,7 miljarder euro.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1855 (14 mars 2021)
LHA | Tyskland | 11,90 euro | SÄLJ
Än idag bränner man fortfarande 10 Meuro varje dag (!). Åtgärderna för att begränsa Covid-19 pandemin har lett till en nedgång i efterfrågan som saknar motstycke och enbart för återbetalningen av biljetter var man tvungna att betala 3,9 miljarder euro ifjol. Även 2021 ser ut att bli utmanande på många sätt.
Magnituden av fjolårets nedgång har varit häpnadsväckande. Jämfört med 2019 rasade antalet passagerare med 75% och bolagets omsättning kollapsade med nästan tvåtredjedelar till 13,6 miljarder euro. Det enda positiva undantaget var fraktdivisionen Lufthansa Cargo som levererade ett rekordresultat, tack vare en gradvis stigande efterfrågan under året. Cargo bidrog med 772 Meuro i justerat rörelseresultat (EBIT), vilket dock var en droppe i havet givet förlusterna inom passagerartrafiken. Den totala rörelseförlusten landade till slut på 7,4 miljarder euro.
Tack och lov lyckades ledningen att nå en överenskommelse med det tyska fackförbundet för att sänka personalkostnader, samtidigt som man använde sig av korttidsarbete men även personalneddragningar. Vid slutet av året hade personalstyrkan minskats med 20% till 110 000. Det var en viktig faktor för att reducera det negativa kassaflödet till 300 Meuro per månad under perioden oktober – december, efter att ha legat så högt som -800 Meuro per månad.
Givetvis har krisen haft en stor effekt på balansräkningen och vid slutet av december hade man en nettoskuld på 9,9 miljarder euro, 48% mer än vid samma tidpunkt året innan. Likviditeten säkrades under året med hjälp av statligt stöd på totalt 9 miljarder euro, varav 5,7 miljarder har hittills inte använts. I takt med att situationen på finansmarknaden stabiliserades, kunde man under andra halvåret vända sig till den privata kapitalmarknaden igen, och 1 miljard av stödpengarna har sedan dess betalats tillbaka. Med likvida medel på 10,6 miljarder är finansieringen för tillfället säkrat ett bra tag framöver.
Ambitionen är dessutom att bli en renodlad airline-koncern genom att sälja av sidoaffärer såsom catering-verksamheten utanför Europa och affärsresetjänsten AirPlus. På sikt kan det även bli aktuellt med en försäljning av en minoritetsandel i underhållsdivisionen Lufthansa Technik, som omsatte 3,7 miljarder euro i fjol. Det finns alltså potential för välkomna kapitaltillskott framöver.
Den stora frågan är dock hur fort efterfrågan kommer komma tillbaka till acceptabla nivåer. I början av mars meddelade bolaget att man förbereder sig för högre efterfrågan från sommaren och framåt, så snart reserestriktioner minskar och test- och vaccinutrullningen tar fart på allvar. Det må stämma för semesterflygresor, men det finns fortfarande många frågetecken kring framtida utveckling av affärsresesegmentet som historiskt har stått för en betydande del av Lufthansas omsättning. Vissa experter räknar till exempel med en uthållig volymminskning om 25% inom affärsresor, till följd av den breda acceptansen av digitala mötestjänster såsom Zoom.
Lufthansas svar är ett större fokus på privata resenärer och fraktdelen. 2021 ska bli ett år av modernisering vad gäller flygplansflottan som ska minska från tidigare 800 flygplan till 650. Super-jumbon A380 ska helt försvinna från portföljen, bland annat för att bli mer flexibel. Även personalkostymen ska bantas ytterligare, för att bli mer konkurrenskraftig i kampen mot lågprisaktörer såsom Ryanair.
Nackdelen av semesterflygen är nämligen ett betydligt större fokus på prisnivån, vilket kommer bli en stor utmaning för Lufthansa. Ett initiativ är dotterbolaget "Eurowings Discover", som ska erbjuda billigare semesterflyg från och med juni i år. Till en början handlar det dock enbart om tre (3) flygplan som kommer starta från Frankfurt.
Vd Carsten Spohr spår att koncernens totala kapacitet under helåret 2021 kommer öka till 30-50% av 2019-nivåer (från nuvarande runt 20%), men det är inte förrän 2025 som han räknar med att man kommer tillbaka till 90% av 2019-kapaciteten. En viktig gräns är 50%, eftersom det är det som krävs för att återgå till ett positivt kassaflöde. Med stor sannolikhet lär rörelseresultatet fortfarande bli negativt i år, men i mindre utsträckning än i fjol. Det är dock ganska olyckligt att oljepriset har återhämtat sig markant på sistone.
Sedan de första positiva vaccinnyheter i höstas har aktien klättrat med över 60%. Dagens börsvärde justerat för nettoskulden (EV) uppgår till drygt 21,1 miljarder euro, vilket motsvarar 10,4x det justerade rörelseresultatet under pre-coronaåret 2019 (EV/EBIT). Det vore en rimlig nivå, men till och med vd Spohr tror att vägen tillbaka till gamla nivåer är lång, och vi är oroliga över ett flertal fundamentala motvindar såsom osäkerheten kring äffärsresandet, prispress, kostnadsinflation och miljöaspekter. I våra ögon finns det bättre sätt att satsa på en återöppning av samhället, och vi skulle snarare sälja aktien efter den senaste tidens uppgång.