Lyckad strategi kan ge uppsida för aktieägarna
När MTG och NENT delades upp i två separata bolag våren 2019 var det många som lockades framförallt av esports-delen inom kvarvarande MTG.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1839 (13 januari 2021)
MTG B | Large Cap | 146,9 kr | KÖP
Men sedan kom Covid-19 pandemin och satte stopp för de flesta stora evenemang som vanligtvis lockar tiotusentals åskådare i arenor och tiotals miljoner tittare framför skärmarna hemma.
Samtidigt lyftes bolagets gamingvertikal till nya höjder, till följd av förändrade beteendemönster i spåren av utgångsrestriktioner och social distansering. Under de första nio månaderna 2020 ökade nettoomsättningen inom gaming följdriktigt med 9% organiskt, jämfört med samma period året innan, till 2,1 miljarder kr. Det var visserligen inte tillräckligt för att kompensera för raset inom esports på -26% organiskt, varvid koncernens totala nettoomsättning minskade med 5% till 2,9 miljarder kr.
Medvinden inom gaming är dock såpass stark att man i samband med Q3-rapporten valde att höja prognosen för det andra halvåret 2020. Nu siktar man på ett justerat rörelseresultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) på 375-400 Mkr, jämfört med tidigare bedömning om 250-300 Mkr. Under årets första halvår uppgick motsvarande siffra till 146 Mkr.
Icke desto mindre har de senaste kvartalens utveckling satt sina spår och ledningen kring den nya vd:n Maria Redin (på posten sedan september) har nu bestämt sig för att behålla båda vertikalerna gaming och e-sport under överskådlig framtid. Sedan Q3 2019 pågick en strategisk översyn av gamingvertikalen för att undersöka eventuella partnerskap eller avyttring. En uppdelning av bolaget kommer enligt ledningen dock först bli aktuell igen när värdet av respektive vertikal har förändrats signifikant. Rimligtvis syftar formuleringen främst på esportsvertikalen som befinner sig i en tuff period för tillfället.
Den nya målsättningen blev i stället att säkerställa operativa förbättringar inom den existerande affären och bredda portföljen inom både gaming och e-sport. Det dröjde inte länge tills man gick från ord till handling och i början av december annonserades förvärvet av ytterligare 17% av aktierna i tyska spelutvecklaren InnoGames, där man har varit majoritetsägare (51%) sedan 2017.
Transaktionen innefattar dessutom inrättandet av ett nytt holdingbolag, MTG Gaming, som ägs till 77,35% av MTG och resten av InnoGames grundare. På så sätt vill man skapa en gamingkoncern som bland annat kan utnyttja InnoGames gedigna erfarenhet inom användaranskaffning, live operations och business intelligence så att den kan gynna samtliga bolag inom gamingvertikalen.
Denna utökades redan strax därefter genom förvärv av Hutch Games, en utvecklare och utgivare av free-to-play spel fokuserat på racinggenren för mobil. Hutch har tre topptitlar som samtliga befinner sig i en tidig tillväxtfas med lovande potential. Utöver det har man en pipeline av nya spel som planeras lanseras under 2021 och 2022. Under de första nio månader 2020 ökade bolaget sina intäkter med 158% till omkring 56 Musd, vilket motsvarar cirka 25% av MTGs nettoomsättning inom gaming under perioden. Hutchs rörelsemarginal (EBIT) kring 24% kan jämföras med MTGs gamingmarginal på 15%.
Köpeskillingen för ovan nämnda förvärv består av en initial del på 275 Musd och en tilläggsdel som förväntas uppgå till omkring 100 Musd. Finansieringen ska ske genom en företrädesemission på 2,5 miljarder kr som förväntas godkännas på en extra bolagsstämma de 21/1. I slutet av september hade man en nettokassa på 1,6 miljarder kr varför en emission egentligen inte var någon nödvändighet. Den är snarare ett tecken på att vi sannolikt kommer få se ytterligare M&A aktivitet framöver.
Lyckas vd Maria Redin med den nyinslagna ”Buy & Build”-strategin kan det finnas betydande uppsida för aktieägarna. Ju fler spelstudios som tillkommer till gamingvertikalen ju större synergier bör kunna realiseras. InnoGames har bra track record med sina framgångsrika strategispel såsom Forge of Empires, och kunskapen kring marknadsföring och monetariseringsmekanismer bör vara en värdefull tillgång för andra bolag inom gamingvertikalen. På sikt lär dessutom även esportsvertikalen återgå till en mer normal operativ aktivitet när pandemin är under kontroll och det blir möjligt att genomföra fysiska evenemang under säkra förhållanden.
Vi fick bra utdelning på vår tidigare köprekommendation från november 2019 (Newsletter 1739) och aktien har stigit med över 60% sedan dess. För tillfället värderas bolaget till omkring 12x det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar i år (EV/EBITDA). Det kan jämföras med multiplar på drygt 14 för Embracer, och Stillfront, två bolag med en tydlig förvärvsagenda inom spelsektorn. Chanserna att också MTG kommer lyckas med sin satsning bedömer vi som goda, samtidigt som potentialen inom esports flyger under radarn för tillfället. Aktien får därför återigen en Köp-stämpel, denna gång med riktkurs 175 kr.
Modern Times Group MTG AB är ett svenskt medieföretag fokuserat på onlinespel och digital underhållning. Bolaget äger flera framstående varumärken, inklusive InnoGames, Kongregate och Hutch, som tillsammans når en global publik med sina spel och tjänster. MTG är noterat på Nasdaq Stockholm under symbolerna MTGA och MTGB. Under 2024 rapporterade företaget en omsättning på 6,02 miljarder SEK, en ökning med 3,2% jämfört med föregående år. Trots denna tillväxt redovisade MTG en nettoförlust på 210 miljoner SEK för året. Styrelsen föreslog en utdelning om 2,00 SEK per aktie i februari 2025.