Lyko – bättre lycka framgent?
När vi tittade närmare på hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko i maj upprepade vi vår spekulativa köprekommendation. Så här långt inget lysande råd med tanke på att kursen har tappat drygt 20% sedan dess (och ca 15% sedan vi återupptog bevakningen i december) på en i övrigt stigande börs.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1899 (29 september 2021)
LYKO | First North | 255 kr | KÖP
Nedgången ser dock inte ut att bero på operativa tillkortakommanden utan snarare på flöden där s.k. coronavinnare generellt har straffats efter ett kursmässigt starkt pandemiår. Sådant går normalt sett i vågor och det faktum att annalkande Q4 generellt är en mycket stark period för e-handel gör att vi ser intressanta förutsättningar för kursrevansch.
Det som gör att vi ända sedan IPO-noteringen tilltalats av Lyko är främst två faktorer. Dels riktar man sig huvudsakligen till kvinnor (även om man på senare tid har breddat verksamheten via förvärv av tillgångar riktade mot män) som rent generellt spenderar betydligt mer (och återkommande) pengar på skönhetsprodukter än vad män gör. Eftersom kvinnorna i regel vet vilka produkter de är ute efter blir returkostnaderna låga i jämförelse med exempelvis kläder, skor eller för den delen elektroniska prylar. Den andra aspekten som vi gillar är att paketen man skeppar allt som oftast är små till storleken vilket begränsar transportkostnaderna.
Ovanstående är naturligtvis något som även marknaden har uppmärksammat vilket har fått aktien att skjuta i höjden. Förvisso har just 2021 inte varit något särdeles lysande år för bolagets aktie (-30%) men tittar man två år tillbaka i tiden har kursen stigit med drygt 350%. Det skojar man naturligtvis inte bort.
En viktig aspekt för kursuppgången har förstås varit pandemin. Sett ur det perspektivet har man placerat Lyko i facket av coronavinnare. Det är sanning med viss modifikation. Givetvis kan stor del av fjolårets försäljningsökning tillskrivas diverse restriktioner men dessa har samtidigt hämmat utvecklingen för bolagets egna butiker som borde kunna få uppsving framgent. Dels som en konsekvens av det uppdämda behovet dels som en följd av återöppningen av samhällen.
Effekten av det senast nämnda syntes redan i halvårsrapporten där retail-verksamheten ökade sin omsättning med drygt 20% i jämförbara butiker jämfört med såväl Q2 ifjol som det första halvåret. Totalt sett var däremot retail-försäljningen under årets första halvår fortfarande ca 15% lägre än året innan. Siffran borde dock kunna bli positiv när året så småningom summeras givet det faktum att restriktionerna slopats i såväl Sverige som Norge. Ser man till utvecklingen under årets inledande halvår stod omsättningen inom retail-segmentet till 11,7% av Lykos totala intäkter som i sin tur hamnade på 966,8 Mkr.
Den totala omsättningen ökade med 29,1% under det första halvåret där Q2 bidrog med 21,2% trots utmanande jämförelsetal från motsvarande kvartal föregående år. Online var tillväxten 23,8%. Bolagets målsättning sedan tidigare är att växa med i genomsnitt 15-20% årligen. Att tillväxten var högre även i Q2 åskådliggör att varumärket har stärkts och når ut till fler kunder idag samt att de kunder som man har lockat under pandemin återkommer.
Lanseringen i Norge ser ut att ha varit en framgångssaga så här långt. I Q2 stod intäkterna från vårt västra grannland till 24% av de totala intäkterna. Som en konsekvens av det har man valt att slå upp portarna till en ny flaggskeppsbutik på Oslos huvudgata Karl Johan. Näst på tur efter Norge blir nu en breddare lansering i Finland där man bl.a. går in som sponsor för den finska motsvarigheten av Let´s Dance, ett upplägg som fungerade väldigt väl i Sverige.
Investeringar i fortsatt tillväxt gör att lönsamheten fortsätter att tyngas. EBITDA-resultatet under årets första halvår uppgick till 82,7 Mkr motsvarande en marginal på 8,5%. Det är fortfarande klart lägre än målsättningen om minst 10% men samtidigt tydligt högre än fjolårets 6,5% under motsvarande period. Det om något visar att de åtgärder som man har vidtagit för att stärka lönsamheten biter samtidigt som affärsmodellen uppvisar skalbarhet. På rörelsenivå (EBIT) var resultatsiffran klart lägre (43,1 Mkr) som en följd av nedskrivningar som belastar varje kvartal med närmare 20 Mkr.
När det senast begav sig räknade vi med att bolaget under nästkommande år skulle nå försäljning motsvarande ca 2,5 miljarder med en lönsamhet på EBITDA-nivå kring 8,5-9%. Inget så här långt gör att vi ser oss tvungna att revidera våra prognoser som antyder ett EBITDA-resultat på ca 225 Mkr. Givet att bolaget är skuldfritt innebär det EV/EBITDA på ca 17-18x och EV/S på 1,5-1,6x. Det är klart lägre än när det senast begav sig.
Trots att vi normalt sett inte gillar att botanisera bland högmultipelbolag ser vi inte Lykos värdering som omotiverat hög. Tvärtom framstår aktien som ganska attraktiv för den som vill ha exponering mot ett snabbväxande e-handelsbolag som därtill har en redan etablerad omni-kanal. Rädslan för Amazon har så här långt visat sig vara klart överdriven och vi tror att förutsättningar för fortsatt lönsam tillväxt förefaller vara goda.
Den starka tillväxten, den stabilt ökande lönsamheten samt en balansräkning som möjliggör tillväxt (såsom förvärv av konkursboet efter Make Up Store, tillgångar i varumärket Pusher, och bolaget Grazette of Sweden nyligen) gör i kombination med klart lägre aktiekurs idag att vi väljer att åsätta aktien en regelrätt köprekommendation och lyfta in den bland våra Top Picks. Givet att nuvarande multipelvärdering består om 12 månader bör det finnas uppsida mot åtminstone 310-320 kr.