LYKO – inget superly(c)kat första år

Det börjar närma sig ett år som hårvårds- och skönhetsbolaget Lykos aktie har varit börsnoterad på First North. En tid som likt börsen i övrigt har bjudit på såväl upp- som nedgångar. På det stora hela tycks dock inte särskilt mycket ha hänt över tid. Aktien som såldes ut till priset av 50 kr handlas omkring den nivån även idag. Tittar vi på den genomsnittliga kursen under perioden har den varit ca 52,5 kr.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

LYKO | First North | 51 kr

En viktig sak som inträffade under året var det något överraskande vd bytet nyligen. Om det var den svaga kursutvecklingen som har fått Joanna Hummel på fall eller om det handlade om någon form av schism med grundaren tillika huvudägaren Rickard Lyko, låter vi vara osagt. Faktum är att han åter har klivit in i den operativa rollen för företaget och det var också han som presenterade bolagets Q3-rapport nyligen.

Annons

Den varma sommaren gjorde att det under Q3 inte rådde någon direkt klang och jubel bland handlarna och Lyko var här inget undantag. I synnerhet dess fysiska del (skönhetssalongerna) drabbades negativt då antalet besök helt enkelt blev färre. Som en konsekvens av det sjönk intäkterna i kvartalet med ca 14% till 80,6 Mkr (93,6).

Föga förvånande hade lägre försäljning rejält negativ påverkan på resultatet då andelen fasta kostnader förblev i stort sett desamma.  Att bruttomarginalen därtill minskade till 46,4% (55,1) i spåren av bl.a. tidigare aviserad sortimentsvridning men även realisation av tidigare produktutbud pressade ytterligare. Den negativa effekten fick EBITDA-resultatet att landa på -8,6 Mkr (10,4) vilket var klart svagare än vad vi hade förväntat oss.

Lämnade utvecklingen inom affärsområdet Retail en del i övrigt att önska så var däremot utvecklingen för Online riktigt bra. Bruttomarginalen var förvisso något lägre än i de fysiska butikerna då den uppgick till 46,1% men var ändå ett par tiondelar bättre än under motsvarande period ifjol (45,8%). Detta tillsammans med en nära 35-procentig försäljningsökning medförde att EBITDA-resultatet förbättrades till 11 Mkr (9,2).

Att resultatlyftet inte blev lika kraftfullt som intäktsdito berodde i huvudsak på ökade marknadsföringskostnader. EBITDA-marginalen sjönk till 8,0% (9,0) vilket kan jämföras med hela koncernens långsiktiga målsättning om ca 10%.

Summerar man utvecklingen i Q3 ökade omsättningen totalt med 11% vilket innebär att tillväxten så här långt i år, efter tre kvartal, uppgår till 19%. Det är i linje med bolagets mål att öka försäljningen med 15-20%. Det som avviker från målsättningen är lönsamhetsutvecklingen. EBITDA-marginalen i Q3 var nämligen 1,1% och ännu lägre (0,5%) om man ser till utvecklingen så här långt i år.

Det är onekligen lägre än förväntat men man skall komma ihåg att Q4 i regel är det allra starkaste kvartalet resultatmässigt medan årets inledning har belastats med en del riktade satsningar på varumärkesprofilering, investeringar i nytt lager samt etableringskostnader för intåg på bl.a. den finska marknaden.

Att lönsamheten inte når upp till bolagets finansiella mål är heller ingen överraskning för oss. Våra tidigare estimat byggde på en EBITDA-marginal på omkring 5-6% snarare än 10%. Som läget ser ut just nu framstår även dessa antaganden som optimistiska något som dock inte behöver vara oroväckande när tillväxttakten online är så pass kraftfull som den är.

Tittar man exempelvis på större e-handelsjättar såsom exempelvis Zalando värderas dessa till 1,2-1,3x försäljningen och då uppvisar de i regel lägre tillväxttal och lägre lönsamhet än vad Lykos onlinedel gör. Antar man att Lyko fortsätter att växa online med minst 20% även framgent borde enbart den delen kunna motivera hela dagens börsvärde om närmare 800 Mkr. Retaildelen får man således på köpet och även om fysiska butiker idag inte står högt i kurs hos marknaden är den delen knappast att betrakta som värdelös. Den är om inte annat en viktig inkörsport för bolagets produktflora online.

Beslutet att exkludera aktien från vår Referensportfölj nyligen berodde inte på att vi tappat tron på bolaget och aktien utan bör snarare ses som produkt av rådande marknadsförhållanden. Små illikvida aktier är troligtvis inte det som kommer att hamna först på placerarnas radar när riskaversionen har stegrats en aning. Med det sagt förefaller aktien ändå som förhållandevis intressant för dig som söker exponering mot den växande e-handelstrenden.

Lyko förenar förvisso fysiska butiker med onlineförsäljning men det är utan tvekan den senare nämnda delen som är värdedrivaren i företaget. Till skillnad från kläder eller skor lämpar sig bolagets produkter oerhört väl för just e-handel. Andelen returer är avsevärt lägre och dessutom är paketen i regel mindre och lättare vilket förstås påverkar kostnaderna för distribution. Att de dessutom riktar sig främst till en relativt pålitlig målgrupp (utseendemedvetna kvinnor) gör förstås inte saken sämre.

Vi har tidigare åsatt aktien en riktkurs om 60 kr och ser inte idag någon anledning att frångå nämnda syn. Förvisso bygger värderingen på en s.k. SOTP-analys (summa av delarna) som ju sällan blir hörsammad så länge marknaden inte spekulerar i en förestående uppdelning och en sådan ser vi definitivt inte i korten. Vi menar dock att ett snabbväxande onlinerörelse lär ensamt kunna motivera detta värde så småningom. De bistrare börstiderna och högre riskmedvetenhet gör dock att aktien inte blir någon Top Pick för vår del utan vi nöjer oss med en köprekommendation för den mer spekulativa sorten.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2018-11-14 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:02:03