LYKO – svängigt värre

När vi för ca ett halvår sedan (inledningen på december, Newsletter 1832) tittade närmare på e-handelsspecialisten inom hårvård och skönhet blev slutsatsen att Lykos aktie framstod som ett bättre alternativ att rida på e-handelsvågen än vad klädbolagens aktier var.

LYKO svangigt varre

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1868 (5 maj 2021)

LYKO | First North | 323 kr | KÖP

Det faktum att värderingsmultiplarna framstod som höga fick dock till följd att aktien inte blev en av våra Top Picks utan köprådet blev av den mer spekulativa karaktären.

Sett med facit i hand var bedömningen kanske inte klockren. Lyko handlas idag förvisso ca 5-6% högre än vid nämnda tillfälle. Det är dock i paritet med avkastningen för Zalandos aktie och klart sämre än Boozts vars kurs har stigit med ca 25% under motsvarande period. Dessutom har Lykos aktiekurs svängt betydligt mer än vad som har varit fallet i de ovan omnämnda sektorkollegornas aktier. Som högst var aktien uppe i 364 kring årsskiftet (+20% från analystillfället) för att två månader senare noteras nedåt 253 kr (-16%).

Annons

Den starka volatiliteten kan möjligtvis tillskrivas den relativt illikvida handeln. Att Q4 är det normalt sett starkaste kvartalet på året kan förstås ha drivit upp förväntningarna runt årsskiftet. Någon klang och jubel när bokslutet publicerades blev det dock aldrig. Kursen bottnade nämligen ungefär två veckor efter presentationen trots avsaknad av uppenbara svagheter i Q4. Försäljningen där ökade med 44% till 537 Mkr (373) medan EBITDA-marginalen ökade till 8,9% (7,2%). På rörelsenivå (EBIT) blev marginalen 5,3% (1,9). Rejäl förbättring på samtliga punkter. 

När Q1-rapporten sedan dök upp för några veckor sedan visade sig det starka momentumet ha bestått. Nettoomsättningen steg nämligen med 40,1% (varav 60% online) och uppgick till 438,3 Mkr (312,9). EBITDA-resultatet landade på 39,8 Mkr (14,6) motsvarande en marginal på 9,0% (4,6). Även på rörelsenivå syntes tydlig förbättring då EBIT-resultatet blev 19,7 Mkr (-4,8) eller 4,5% (-1,5%). Skall man anmärka på något var det möjligtvis att bruttomarginalen hade sjunkit till 46% (46,8).

Den tydliga lönsamhetsförbättringen visar affärsmodellens skalbarhet. Givetvis har covid-19 medfört att volymerna för all e-handel har ökat påtagligt men vi tror att lyftet i Lykos fall kan visa sig vara bestående. Vi räknar nämligen med att det är betydligt fler som har upptäckt bolaget under fjolåret och kommer att använda tjänsten även framgent. Insteget i Norge ser riktigt lyckat ut och försäljningen i landet står nu för ca 20% av de totala intäkterna. Det bådar gott inför lanseringar på andra håll i Europa. Här tänker vi primärt på Finland och Danmark i första hand.

Eftersom målgruppen utgörs av kvinnor i medelåldern som normalt sett vet exakt vilka produkter de vill ha antar vi att tillväxten innebär att basen av återkommande kunder bör ha ökat under pandemin. Eftersom produkterna lämpar sig synnerligen väl för e-handel (små paket, få returer) ser vi ingen anledning till varför köpmönstret skulle förändras när väl samhällen öppnar upp. Helt säkra kan vi förstås inte vara förrän läget har normaliserats men detta är vår utgångspunkt i dagsläget. 

Bolagets målsättning att på medellång sikt växa med i genomsnitt 15-20% årligen har man inte haft problem att infria de senaste åren. Det lär man nog inte ha i år heller. Hur det blir med 2022 får vi sannolikt en indikation om i höst när vi kan jämföra årets kvartal med pandemiårets dito. Det man skall komma ihåg är att jämförelsesiffrorna från Q2 och framåt blir betydligt tuffare.

Är försäljningsmålet inget större problem i detta nu så är det klart tuffare att nå EBITDA-marginal om 10% vilket är den andra uttalade målsättningen. Under Q4 och Q1 har man inte varit särskilt långt ifrån (i synnerhet Online) men det återstår fortfarande en bit kvar att vandra. Fortsätter tillväxten hålla i sig borde man dock kunna nå dit inom ett par år.

När det senast begav sig räknade vi med att bolaget under nästkommande år skulle nå försäljning motsvarande ca 2,5 miljarder med en lönsamhet på EBITDA-nivå kring 8,5%. Inget i Q1 gör att vi ser oss tvungna att ändra våra prognoser. Snarare tvärtom. Allt mer tyder nämligen på att man är på väg att ta ett steg närmare lönsamhetsmålet (10%). Vi höjer därför prognosen för nästa års resultat ett snäpp till 9,0% (8,5) vilket innebär ett EBITDA-resultat på ca 225 Mkr. Eftersom bolaget är nästintill skuldfritt idag innebär det EV/EBITDA på ca 22x och EV/S på ca 2x.

Givet ovanstående framstår Lyko naturligtvis inte som något e-handelsfynd. Den starka tillväxten, den stadigt ökande lönsamheten samt en balansräkning som möjliggör tillväxt (såsom nyligen genomfört förvärv av konkursade Make Up Store) gör att vi inte ser värderingen som det primära hindret för aktien. Det som vi tror lär bli avgörande är det generella sentimentet gentemot tillväxtbolag. I tider av stigande inflationsförväntningar och därtill även stigande räntor tenderar högmultipelbolagen få det betydligt tuffare.

Räds man inte den typen av generella risker omfattande tillväxtbolag torde Lyko framstå som ett intressant, om än givetvis riskfyllt, bet. Sedan december då vi nämnde att aktien mycket väl kunde söka upp 400-nivån har utvecklingen fortsatt imponera på de flesta parametrarna och vi ser därför ingen anledning att revidera vår dåvarande uppfattning.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-05-07 12:24:00
Ändrad 2024-11-13 08:36:13