Magle Chemoswed Holding – Pigg uppstickare
Magle Chemoswed Holding introducerades på First North så sent som den 30 juni i år. Första handelsdagen höll sig aktien nära teckningskursen på 20 kr och omsättningen var relativt god.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1809 (13 september 2020)
MAGLE | First North | 28,90 kr | AVVAKTA
Därefter har aktien skjutit i höjden under kraftigt avtagande omsättning och nått 31,60 kr som högst. Sammantaget har handeln sedan introduktionen varit synnerligen blygsam. En avgörande orsak till detta är sannolikt den höga ägarkoncentrationen med starkt begränsad freefloat. Den senare har troligen underlättat i kursuppgången. En starkt begränsad freefloat kan dock även slå åt andra hållet på kursen om det barkar av nedåt, och frågan är om nuvarande värdering en bit under 30 kr per aktie är motiverad i dagsläget?
Magle Chemoswed Holding är ett CDMO-företag (Contract Development and Manufacturing Organisation) inom läkemedels- och medtechindustrin. Bolaget erbjuder tjänster som spänner från produktutveckling till produkttillverkning och strävar efter att hitta lösningar på komplexa utmaningar, för att tillsammans med sina kunder ta innovationer från idé till produkt. Magle Chemoswed har växt stadigt de senaste åren och förra året passerades breakeven. Börsvärdet ligger runt 280 Mkr.
Nettoomsättningen ökade förra året till 127,6 Mkr (106,0) med ett blygsamt nettoresultat på 0,7 Mkr (-3,3). Under det första halvåret i år fortsatte tillväxten. Nettoomsättningen ökade då till 73,1 Mkr (61,6) med ett nettoresultat på 2,9 Mkr (-4,2), motsvarande 0,29 kr per aktie. Kassaflödet från den löpande verksamheten blev 3,1 Mkr (20,6), kassaflödet från investeringsverksamheten landade på -6,6 Mkr (-21,8) och kassaflödet från finansieringsverksamheten kom in på 2,6 Mkr (2,8). Totalt kassaflöde slutade därmed på -0,9 Mkr (1,6). Likvida medel var 2,4 Mkr (3,6) och nettoskulden uppgick till 31,4 Mkr (64,6) medan soliditeten var 59 % (3). Utan tillskott av mer kapital har bolaget således begränsat finansiellt svängrum.
Av omsättningen under det första halvåret kom 33,1 Mkr från tillverkning, 20,4 Mkr från utvecklingstjänster och slutligen hela 19,5 Mkr från teknologiroyalty. Motsvarande period förra året bidrog teknologiroyalty med 0,8 Mkr. Royaltyintäkterna är således en viktig del i tillväxten och resultatförbättringen. Dessbättre härrör de från ett långsiktigt avtal med ett företag inom Becton, Dickinson & Company.
I sektorn är som bekant Recipharm sedan länge en stor favorit för Stockpicker. Magle Chemoswed tillför ett intressant småbolagsalternativ för den som söker högre risk i sektorn och hoppas komma med tidigt i ett bolags eventuella tillväxtresa. Visserligen framstår aktien inte som fullständigt orimligt värderad och det finns en intressant potential i bolagets teknologiplattform som lockar, där fler produkter har marknaden i sikte och som då kan ge betydande tillskott till intäkter och resultat. I grunden ser vi dock att det framöver blir svårare för mindre spelare att konkurrera med jättar som Recipharm, vilka har betydligt mer heltäckande och mer sofistikerade erbjudanden liksom mycket god geografisk närvaro och långt större resurser. Det förhindrar dock inte att en spelare som Magle Chemoswed kommer att kunna nischa sig och rida med på starka trender. Som placering betraktad avstår vi dock Magle Chemoswed till förmån för Recipharm.