Måndag hela veckan…

Det är nu andra måndagen i följd som Stockholmsbörsen bjuder på en riktig köpfest.

Mndag hela veckan

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1854 (10 mars 2021)

OMXSPI-index steg med 1,9% vilket var den näst bästa dagsprestationen i år. Den bästa inträffade just föregående måndag då facit blev 2,3%. Det är nästan så man önskar att det vore måndag hela veckan.

Fullt lika kul har det inte varit borta i USA där techfrossan fortsatte att sätta tonen på marknadsutvecklingen. Medan Dow Jones likt Stockholmsbörsen nådde nya rekordhöjder har teknologitunga Nasdaq sjunkit mot årslägsta. Faktum är att en rad aktier har tappat 25-30% på några veckors tid och snabbt nått ned till (eller till och med under) sina 200-dagars glidande medelvärden som i sin tur ofta ses som proxy för hur den långsiktiga trenden för dessa ser ut.

Den dystra stämningen bland tillväxtinvesterare till trots bör man dock påpeka att nedgången för Nasdaq Composite så här långt har fört index ned mot nivåer vi senast såg kring årsskiftet. Det är knappast någon armageddon så här långt vilket i och för sig kan tjänstgöra som en tankeställare i sig. Efter 12 års obruten uppgång (Nasdaq 100 har stigit varje år sedan 2009) vore det knappast anmärkningsvärt om det kom något år med negativ utveckling. Det har hänt förr även om det för alla som har följt börsen blott 5-10 år känns verklighetsfrämmande. Inte många idag minns att samma index tappade drygt 30% årligen (36%, 33% respektive 37%) under åren 2000-2002 som en konsekvens av just upptrissade värderingar.

Hur man än vrider och vänder så har det ju bubblat (och bubblar) under en tid nu. Aktieintresset har nog sällan varit större och då inte bara i USA utan även här hemma. Kvällstidningarnas webbsidor pryds numera veckovis av artiklar om lyckosamma 19-åriga daytraders som täljer guld med smörkniv månad efter månad. Från USA hör vi i sin tur att hälften av dem som snart får statliga stimulanscheckar tänker placera dem på börsen. För vad kan gå fel?

Just Bidens enorma stimulanspaket tycks paradoxalt nog vara det som har fått tillväxtaktierna att åka utför. Man skulle nästan kunna kalla det för spiken i dess kista. Det är knappast ett sammanträffande att långräntorna har börjat skena i ett läge då det mer eller mindre blev givet att paketet som har diskuterats länge nu till slut kommer att gå igenom samtliga instanser och sägs vara redo för presidents påskrift vilken dag som helst. Tillsammans med gradvis återöppning av ekonomin förväntas det ge rejäl boost till efterfrågan och tillväxten.

Ovanstående har förstås varit triggern för omallokeringen från tillväxt (och då i synnerhet från de s.k. coronavinnarna) till värde vilket har fått traditionella sektorer som bank, teleoperatörer och cyklisk industri att outperforma teknologi. Ett slags revansch för alla värdeinvesterare där ute som ser sina aktier stiga i värde medan de s.k. tillväxtbolagen ratas. Ett sällsynt scenario om än inte unikt. Liknande fick vi ju uppleva kort efter att Pfizer/BioNtech meddelade att vaccinet de tagit fram visar sig vara effektivt. Den gången blev dock tillväxtaktiernas svacka relativt kortvarig. Efter några veckor repade de mod och nådde nya ännu högre höjder. Blir det favorit i repris även denna gång?

Den som ändå det visste. Det är långt ifrån uteslutet att när Joe Biden väl har signerat stimulanspaketet så stannar uppgången i långräntorna av för den här gången, vilket gör att optimismen kring tillväxt kommer tillbaka. I ett läge då många aktier fått en s.k. ”hair cut” kan det skapa nya entrymöjligheter i de allra mest eftertraktade bolagen (paradoxalt nog är de exempelvis inte de allra största bolagen där värderingar har varit uppenbart ansträngda) som det ju finns en uppsjö av men som givetvis följer med likt ”barnet ibland gör med badvattnet”. Om inte annat borde det kanske uppstå tydliga upprekylsmöjligheter där (en tendens på sådan rörelse såg vi redan under tisdagen då mångas gunstling Tesla steg med nära 20%!).

Oavsett om värdeaktiernas återkomst blir varaktig eller ej håller jag fast vid det jag nämnde i förra veckans krönika. Från att tidigare ha varit tydligt positiv är jag numera mer neutralt inställd till marknaden. Min bästa gissning är att vi får helt enkelt lära oss leva med ökad volatilitet och den typen av återkommande sektorskiften som vi sett de senaste veckorna. Pengar som flödar ur tillväxtaktier måste ta vägen någonstans och ränteuppgången till trots ger nuvarande nivåer knappast ett vettigt och hållbart alternativ till börsen idag. Det är därför som kapitalet i första hand söker sig till andra sektorer där risknivån ”upplevs” som lägre. Att det dessutom vankas utdelningar under våren gör ju inte deras förutsättningar sämre.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-03-11 15:42:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:05