Midsummer – Intresset för solenergi ökar
Elpriserna har hamnat i strålkastarljuset igen efter att ha nått nya rekordpriser runt om i Europa till följd av det pågående underhållsarbetet vid gasledningen Nordstream 1
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1967 (24 juli 2022)
MIDS | First North | 11,02 kr | Chans
Arbetet sker planenligt men många oroas över att Ryssland inte kommer återstarta ledningen när arbetet är över, vilket har drivit timpriset per kilowattimme till 4,5 kronor i södra Sverige (källa: Nordpool). Det överträffar med råge vinterns rekordhöga priser på 1,8 kr och är långt över vanliga sommarpriser kring 20-40 öre.
Pressen på samhället är hög och inget slut är heller i sikte så länge som kriget i Ukraina pågår och västvärlden försöker desperat ersätta de ryska fossila energikällorna. Som vi har skrivit om i flera tidigare artiklar, är det alternativa energikällor som är en viktig del av lösningen, även om utbyggnaden kommer ta tid. Någorlunda fort går det med solenergi där återbetalningstiden har kommit ner till attraktiva nivåer. Potentialen är enorm och den europeiska marknaden för solcellstak beräknas vara värd 300 miljarder kr år 2030.
Föga förvånande syns den ökande efterfrågan tydligt i solcellstakstillverkaren Midsummers orderböcker. Nyligen meddelade bolaget att orderingången inom affärsområdet Solcellstak har under Q2 ökat med 33%, jämfört med samma period i fjol, till 18 Mkr. Det skulle motsvara en ökning av både den absoluta nivån och tillväxttakten jämfört med i Q1 redovisade 12,5 Mkr, respektive +27%.
Den fullständiga Q2-rapporten publiceras först den 31/8 men vd Sven Lindström nämner i ett pressmeddelande att intresset för bolagets diskreta och klimatsmarta solcellstak ökar stadigt och att man inte ser någon avmattning av den stigande efterfrågan. Takens låga klimatavtryck uppmärksammas av allt fler medvetna kunder, såväl privata som kommersiella och offentliga, och under kvartalet gjordes en inbrytning på marknaden för flerfamiljshus med en order på tak för 113 hem i Lund.
Förutom ett lågt klimatavtryck övertygar Midsummers solcellstak även med ett estetiskt utseende. Modellen SLIM, som valdes till projektet i Lund, är en kombination av tunna solpaneler och ett klassiskt falsat plåttak, där resultatet blir ett diskret energiproducerande solcellstak som ser ut precis som ett vanligt plåttak och inte heller blir mycket dyrare än ett sådant. Bolagets tunnfilmspaneler är dessutom mycket miljövänliga med bara en tiondel så stor klimatpåverkan som traditionella kiselpaneler. De kan därtill täcka en större takyta än traditionella kiselpaneler och behöver inget skyddande glas eller aluminiumramar vilket även ger fördelar vid installationen.
Framåt går det även i Italien, där man för tillfället håller på att expandera med hjälp av etableringsstöd från italienska myndigheter. Bolaget bygger en fabrik i Bari för att starta storskalig tillverkning av tunnfilmssolceller, med en kapacitet på 50 MW per år, vilket kan jämföras med de 2 MW per år som idag produceras vid fabriken i Järfälla.
Produktionsstart planeras till slutet av 2022 och man har redan tagit flera betydande order. Den största kommer från det italienska takföretaget PugliAsfalti som ska köpa solpaneler till ett värde om upp till 124 Mkr per år i fem år, vilket ger ett sammantaget kontraktsvärde på drygt 620 Mkr. Totalt har man hittills tecknat avtal för motsvarande 15 MW solpaneler till ett totalt värde av cirka 1,4 miljarder kr.
I samband med att Italien-projektet har kommit igång har Midsummer börjat intäktsföra det bidraget som beslutades av italienska myndigheter under sista kvartalet 2021, vilket har lett till positiva siffror under Q1. Rörelseresultatet (EBIT) landade följdriktigt på 55,7 Mkr och därmed på en betydlig högre nivå än nettoomsättningen som låg på 10,5 Mkr. Etableringsstödet intäktsförs utifrån projektets färdigställandegrad och under Q1 har man intäktsfört 96,8 Mkr av det italienska bidraget.
Den underliggande lönsamheten är med andra ord fortfarande negativ, då kostnaderna initialt är högre när man skalar upp tillverkning och försäljning. Ledningen är dock optimistisk att den nya fabriken kommer ge goda skalfördelar och volymrabatter för att avsevärt förbättra lönsamheten. Tills dess kommer kassaflödet från den löpande verksamheten vara negativ, men kassan är någorlunda välfylld och vid slutet av mars fanns det nästan 112 Mkr i likvida medel på koncernens balansräkning.
Vi tror fortfarande att en nettoomsättning kring 400 Mkr är realistiskt för nästa år, vilket innebär att dagens börsvärde justerat för nettoskulden inte är högre än 2x denna siffra (EV/Sales). Vi är medvetna om att börsen för tillfället ogillar tillväxtbolag utan vinster, men i Midsummers fall pekar trenden tydligt åt rätt håll och branschen är därtill såpass het att den mer riskbenägna mycket väl kan överväga en chanspost.