MILLICOM – Attraktiv på egna ben
En av höstens stora vinnare på börsen blev onekligen tele- och kabeloperatören Millicom. Under Q4 steg aktien med 10%, på en för övrigt ganska bedrövlig marknad. Uppgången tog ytterligare fart i januari, efter det blev känt att man hade tagit emot ett icke bindande förslag avseende samtliga aktier i bolaget.
TIGO SDB | Large Cap | 560 kr
Sent igår kom dock beskedet att samtalen har avslutats utan framgång och aktien rasade idag till en nivå som är kring 5% lägre än före uppvaktningen. Det skapar ett bra tillfälle för den aktiva placeraren att utnyttja marknadens besvikelse, som borde vara kortvarig.
Det var den 14:e januari som Millicom bekräftade att den sydamerikanska operatören Liberty Latin America (LiLAC) har visat intresse för ett eventuellt övertagande. Logiken bakom affären var inte svår att förstå. Båda bolagens verksamheter kompletterar varandra väl och ett sammangående skulle skapa en dominerande aktör i Latinamerika.
I dagsläget är Millicom aktiva i Sydamerika och Afrika, men den sistnämnda regionen har gradvis minskat i betydelse de senaste åren, och står för mindre än 10% av koncernens omsättning idag. Ambitionen är att lämna Afrika helt och hållet och fokusera enbart på Sydamerika. Så sent som i oktober annonserade man förvärvet av en majoritetspost i Cable Onda i Panama.
Millicom satsar aggressivt på utbyggnaden av sitt 4G nätverk för att öka intäkterna från mobila datatjänster. Tillväxtmöjligheterna är väldigt goda, drivet av en successivt stigande smartphone-penetration i regionen. Enbart under 2018 förväntar man sig att addera 3 miljoner nya 4G kunder, att jämföra med totalt 8,6 miljoner vid slutet av september, vilket motsvarade en tillväxt på 52% jämfört med samma tidpunkt ett år tidigare.
Utöver 4G, står kabelverksamheten i centrum för bolagets strategi. Även här är trenden positiv vad gäller kundintag, och efter några tuffare år är sannolikheten därför ganska stor, att Millicom kommer kunna visa omsättningstillväxt för 2018. Dessutom är kabelmarknaden i Sydamerika fortfarande fragmenterad, vilket öppnar för fler förvärv framöver.
Under de första nio månaderna ökade omsättningen med 1,7%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 4,5 miljarder usd. Den organiska tillväxttakten uppgick till 3,4%, medan valutaförändringar hade en negativ effekt. Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 10% till 788 Musd, vilket samtidigt innebar en marginalförbättring om 0,4 procentenheter till 17,5%.
Tack vare den goda organiska utvecklingen har även det operationella kassaflödet varit starkt, vilket i sin tur gynnade balansräkningen. Vid slutet av Q3 uppgick nettoskulden till 3,8 miljarder usd, motsvarande 1,7x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt/ EBITDA). Sedan dess har man betalt cirka 1 miljard usd för 80% av Cable Onda, men det finns icke desto mindre tillräckligt finansiellt utrymme för att fortsätta betala en attraktiv utdelning till aktieägarna.
Vd Mauricio Ramos är dessutom optimistisk att tillväxttakten och kapitaleffektiviteten kommer öka i år, jämfört med 2018. I samband med ett investerarmöte i början av året, annonserade han att man förväntar sig en tillväxt på 3-5% för den latinamerikanska verksamhetens tjänsteintäkter under 2019. EBITDA-resultatet i Latinamerika väntas samtidigt öka med 4-6% i konstanta valutor.
Med tanke på dessa fina utsikter, är intresset från LiLACs sida inte överraskande. Den stora frågan har dock från början varit hur mycket LiLAC kommer egentligen kunna erbjuda till Millicoms aktieägare. Bolaget har nämligen en hög skuldsättning, och Millicoms börsvärde var dessutom mer än dubbelt så stort som LiLACs. Redan idag är LiLACs nettoskuld cirka 6 miljarder usd, vilket kan jämförs med bolagets börsvärde på 3 miljarder.
Värderingsmässigt handlades LiLAC omkring 25% över Millicom (EV/EBITDA), men det har alltid varit tveksamt att bolaget skulle kunna betala en sådan premie. Ett mer realistiskt scenario, i våra ögon, hade varit någonstans omkring 7,5 miljarder usd för Millicom.
Det är i linje med rykten som florerade via Bloomberg News att LiLAC ville bjuda 710 kr per aktie, där hälften skulle bestå av kontanter och andra hälften av aktier. Enligt samma källa ska Millicoms ledning, emellertid, ha varit skeptisk mot LiLACs skuldbörda, och därför velat ha en högre budpremie med högre kontantandel.
Efter att diskussionerna avslutats hamnar fokus återigen på bolagets egna meriter. Dessa är, som tidigare nämnt, imponerande. För 2019 räknar analytikerna enligt en sammanställning av Thomson Reuters med en vinst per aktie på 2,28 usd. Det är nästan 50% mer än de förväntade 1,58 för 2018, och för 2020 räknar experterna med ytterligare nästan 50% vinsttillväxt.
Levererar bolaget enligt dessa förväntningar är p/e-talen på 27 för i år, respektive p/e 18 för 2020, inte avskräckande. Givet de positiva trender bolaget befinner sig i, ser vi goda förutsättningar att kursen kommer leta sig tillbaka till en nivå omkring 630 kr. Därtill kommer den förväntade direktavkastningen om cirka 4%, plus potentialen för nya budspekulationer i framtiden. Någon Top Pick blir aktien inte för vår del på nuvarande nivåer men nog är den värd en spekulativ köprekommendation.
Millicom International Cellular S.A. är en ledande leverantör av kabel- och mobiltjänster, med fokus på marknader i Latinamerika och Afrika. Bolaget erbjuder digitala tjänster, inklusive mobiltelefoni, bredband och kabel-TV, under varumärket Tigo.