Millicom stärks av stabila intäkter och positiva framtidsutsikter

Telekomoperatören har återhämtat sig efter en tid av svag kursutveckling. Stabila intäktsflöden och värderingen gör aktien attraktiv.

Attraktiv vrdering Vi upprepar vr kprekommendation

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1832 (6 december 2020)

TIGO SDB | Large Cap | 343 kr | KÖP

Den 10:e november meddelade Nasdaq att telekomoperatörens aktie kommer läggas till OMX Stockholm Benchmark indexet från och med den 1:a december. Det blev startskottet till ett anmärkningsvärt kursrally på drygt 20% inom loppet av några veckor. En välbehövlig återhämtning efter en lång tid av underperformance.

Annons

Långt borta är tiden där sydamerikanska konkurrenten Liberty Latin America visade sitt förvärvsintresse till en prisnivå omkring 700 kr per aktie i början av 2019. Affären blev inte av och några månader senare annonserade huvudägaren Kinnevik sin sorti, vilket inledde ett betydande säljtryck på aktien som sedan förstärktes ytterligare när Covid-19 pandemin bröt ut. Som lägst kostade en aktie strax under 200 kr i slutet av maj.

Som vi nämnt i vår senaste analys i april (Newsletter 1779) genererar Millicom cirka 60% av sina intäkter med stabila abonnemangstjänster såsom kabel-TV och bredband, medan resten är relaterat till kontantkort (pre-paid) som historiskt har varit känsliga för ett sämre konsumentklimat. Fokus på Sydamerika medför även ett stort beroende på oljeprisets utveckling, men under coronakrisen har de delvis hårda restriktionerna i regionen vägt ännu tyngre på den ekonomiska aktiviteten.

För Millicoms del har det emellertid inte blivit så illa som många kanske befarade. Efter ett tungt Q2 där omsättningen föll med 8%, presterade de flesta affärsverksamheterna och länder bättre igen under perioden juli - september. Omsättningen landade på 1 026 Musd, vilket var 6,5% lägre än under Q3 2019. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) inom kärnsegmentet Latinamerika uppgick till 581 Musd, vilket innebar en minskning om 6,1%.

Enligt vd Mauricio Ramos har lättnandet av nedstängningarna på de flesta marknader lett till en ökning av antalet kunder inom mobila kontantkort och hushållens kabelverksamhet. Trenden är så pass uppmuntrande att han känner sig trygg med sin tidigare prognos om att nå ett operativt kassaflöde (EBITDA minus capex) på 1,4 miljarder usd för helåret 2020, dvs samma nivå som i fjol. Under årets första nio månader uppgick det operativa kassaflödet till 1,14 miljarder. Stöd får man i detta avseende från effekterna av de kostnadsbesparingsåtgärder som man har implementerat sedan början av året och som har haft en bättre effekt än initialt förväntat.

Fortsatt trögt går det dock för mobilabonnemang och företagsmarknaden, på grund av de förhöjda hälso- och makroekonomiska riskerna i skuggan av Covid-19. Som konsekvens räknar ledningen inte med att aktiviteten på kort sikt kommer fullt ut återhämta sig till nivåer som gällde före pandemin. Långsiktigt ser man, emellertid, oförändrat goda tillväxtmöjligheter, som delvis har till och med förstärkts till följd av krisen, inte minst vad gäller bolagets bredbandstjänster. Därför står man fast vid sina mål på medellång sikt att leverera en organisk tjänstetillväxt omkring 5% (”mid-single digit”), en organisk EBITDA-tillväxt på 5-9%, och att öka det operativa kassaflödet med omkring 10% organiskt.

En nyckel för att nå dit är utbyggnaden av 4G nätverket och bara under Q3 adderade man över 600 ”points of presence” (POP) till infrastrukturen. I slutet av september hade man därmed kommit upp till över 13 800 POP, 14% fler än vid samma tidpunkt i fjol (exklusive effekterna från förvärven i Nicaragua och Panama). Koncernens 4G nätverk täcker numera runt 73% av befolkningen, fem (5) procentenheter mer än för ett år sedan.

Viktiga framsteg har man även gjort med balansräkningen och bolaget har minskat sin nettoskuld med omkring 240 Musd sedan i slutet av mars till 5 705 Musd vid slutet av september. Det motsvarar drygt 3,1x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt/EBITDA, 12 månader rullande). Det är fortfarande en bra bit över målnivån, men givet en förväntad återhämtning av ekonomin under 2021 och framåt, lär den finansiella ställningen gradvis stärkas. Det är därför inte osannolikt att man kommer återinföra aktieutdelning som ju skrotades som försiktighetsåtgärd tidigare i år.

Bolaget står i alla fall väl rustat för framtiden med sina ledande positioner på de flesta marknaderna man är aktiva i. Vi ser goda chanser att man redan nästa år kommer vara tillbaka på en liknande nivå som 2019, både vad gäller omsättningen och rörelseresultatet.

Förvisso har aktien några starka veckor bakom sig, drivet av ovannämnda indexinkludering och lovande vaccinnyheter. Börsvärdet justerat för nettoskulden motsvarar dock alltjämt mindre än 4x nästa års förväntade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EV/EBITDA), vilket är lägre än det egna historiska snittet och framförallt långt under vad den direkta konkurrenten Liberty Latin America värderas till.

Millicom är inte lätt att följa för en svensk placerare och Sydamerika-exponeringen innebär stora valutasvängningar och en hög politisk risk. För tillfället är värderingen dock för attraktiv för att stå emot och vi upprepar därför vår köprekommendation och höjer riktkursen till 420 kr (390).

NASDAQ USA
TIGO
Sektor
Telekom
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Millicom: Pionjär inom telekommunikation på tillväxtmarknader.

Millicom International Cellular S.A. är en ledande leverantör av kabel- och mobiltjänster, med fokus på marknader i Latinamerika och Afrika. Bolaget erbjuder digitala tjänster, inklusive mobiltelefoni, bredband och kabel-TV, under varumärket Tigo.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-12-08 12:46:00
Ändrad 2024-11-13 08:13:37