Misslyckat första rekordförsök

Länge såg det ut som om Stockholmsbörsen med raska steg var på väg mot sin rekordnotering.

Misslyckat frsta rekordfrsk

Men när avståndet understeg en ynka procentenhet drabbades placerarna av rekordfrossa. Därmed misslyckades det allra första försöket att forcera den tidigare toppen. Ett dåligt tecken? Nja, egentligen inte. Det är inte på något sätt ovanligt att det krävs ett par, tre försök innan signifikanta hinder av den här typen passeras. Loppet är med andra ord långt ifrån kört bara för att det blev väl tufft just den här gången. Fråga Armand Duplantis som hade försökt länge tills han slutligen lyckades häromveckan.  

Vad som var den exakta orsaken som triggade nedgången från rekordhöjder råder det just nu delade meningar om. Men stalltipset är förstås att det ännu en gång tycks ha berott på oron för den rådande pandemin och mer specifikt risken för nya nedstängningar.

Huruvida det blir nya restriktioner av den hårdaste sorten är förstås svårt att veta. Till syvende och sist beror det nog på sjukvårdens kapacitet. Så länge antalet fall ökar utan att läget där blir ansträngt (dvs att de flesta får mildare symptom som inte kräver hospitalisering) kommer man nog att in i det längsta dra sig för sådana åtgärder. Men säker kan man förstås aldrig vara. Politikerna som ju till syvende och sist är de som beslutar har ju ofta olika agendor. Och eftersom osäkerheten normalt sett utgör marknadens värsta fiende blir det lite skakigt när man inte riktigt vet vad som komma skall.

Det finns det förstås även andra faktorer som just nu påverkar marknaden. Ny bankläcka om penningtvätt är förstås en sådan. Eftersom banker ofta väger tungt i diverse index (i synnerhet i Sverige) blir naturligtvis negativ påverkan därifrån starkt bidragande till dalande sentiment. Såväl för sektorn som börsen i stort. Och faktum är att penningtvättskriverier långt ifrån är det enda som tynger branschen. Låga räntor och nu även förslag om ”riskskatt” är förstås annat som tynger.  

Att sentimentet runt banker är ganska uselt kan läget i Handelsbanken tjänstgöra som ett bra exempel på. Jag noterade nämligen att kursen har sladdat ned mot nivåer från mars/april då hela börsen befann sig i fritt fall. Förvisso tvingas man nu dra i handbromsen och göra sig av med nära hälften av sitt stora kontorsnät men detta till trots kan man knappast påstå att banken befinner sig i djup kris. Rörelseresultatet i Q2 var trots allt drygt 5 miljarder kronor samtidigt som kreditförlusterna var de lägsta av samtliga storbankers. Tittar man på andra bankaktier är inte deras kursgrafer speciellt imponerande de heller men samtliga ligger trots det långt ifrån krisnivåerna i våras. Inte undra på att Fredrik Lundberg & Co köper stort.

Ytterligare en faktor som bidrar till osäkerheten och därmed direkt eller indirekt påverkar börsen är förstås det amerikanska presidentvalet som ligger blott sex veckor bort. Här kan man nästintill tala om någon form av ”perfect storm” i och med att en av medlemmarna i Högsta Domstolen gick bort förra veckan. Varför skulle detta vara intressant undrar kanske vän av ordning?

Jo, för det första är läget oerhört jämt mellan de båda kandidaterna. Av allt att döma kommer det vara oerhört tajt om vem som avgår med segern. Som om inte det var nog börjar nu coronafallen återigen öka vilket kan komma innebära extremt stort antal poströster. Detta gör att det kan ta längre tid än normalt att utse vinnaren. Det kan uppstå kontroverser, sabotage och gud vet vad, vilket kan leda till att även Högsta domstolen (Supreme Court) blir inblandat i processen. Men även utan det är Donald Trump och Republikanerna naturligtvis måna om att skynda på utnämningen av ny kandidat. Eftersom ledamöterna väljs på livstid skulle det konservativa blocket få ett tydligt övertag. Demokraterna lär naturligtvis motsätta sig detta tills presidentfrågan är avgjord (i hopp om Biden seger). Här kan man förstås tycka vad man vill men nog förefaller demokraternas ståndpunkt som rimlig i synnerhet som detta tillvägagångssätt har varit praxis tidigare (senast 2016).

Sist men inte minst har vi också FED som troligtvis inte vill lansera några nya stimulansprogram så här nära inpå valet utan föredrar att Kongressen tar över stafettpinnen i detta nu. Men där råder just nu politisk kubbning på högsta nivå då ingen vill bjuda motståndaren på något som skulle kunna tänkas påverka valutgången.

Sett mot allt ovanstående och bilagt även det faktum att september i sig sällan är en bra börsmånad, är det kanske inte anmärkningsvärt att börsen hickar till. Detta inte minst som den trots allt har utvecklats ganska väl under en längre period. Men ändrar det förutsättningar på medellång sikt (3-6 månader)? Personligen tycker jag inte det (vad nu min subjektiva åsikt kan tänkas vara värd). Skulle vi få nya nedstängningar världen över kan dock läget förstås bli ett annat. Lägg därtill att man misslyckas att utse en president på valnatten och det kan förstås bli skakigt värre i synnerhet som ju även ett avtalslöst Brexit lurar i vassen. Men att utgå från ett sådant scenario i detta nu (förvisso inte otänkbart men kanske inte det mest sannolika) är lite som att förbereda sig på det allra värsta. Nog bör man kanske vara redo ”utifall att” men att redan nu söka sig till skyddsbunkern känns lite förhastat.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-09-24 00:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:18:46