Money never sleeps…

Ännu en börsmånad har passerat och för tredje gången i år blev det en tydligt positiv sådan.

Money never sleeps

Därmed gick utvecklingen, precis som i april, på tvärs mot genomsnittet för månadens historiska jämlikar som ju antydde att vi kunde förvänta oss en svag börsmånad. Ser man till de senaste 29 åren (start 1996) har maj bjudit på nedgång om i genomsnitt 0,3%. Med det sagt har ändå majoriteten av utfallen (16) visat sig ha varit positiva. Värt att omnämna kan vara det faktum att årets uppgång om 3,4% placerar den nu gångna månaden som det tredje bästa majutfallet på den här sidan om millennieskiftet.

Eftersom trenden redan tidigare var att betrakta som uppåtgående har läget inte förändrats efter ännu en månad med börsuppgång. Tvärtom fortsätter det mesta peka på att man som aktieplacerare skall övervikta aktier. Tittar vi till den bifogade grafen ser vi tydligt att index handlas klart ovan både 12- och 24-månaders glidande medelvärden som därtill har ett tydligt positivt förhållande till varandra (det snabbare ligger överst). Så länge som så är fallet är upptrenden intakt och som läget är nu finns det gott om utrymme för eventuella rekyler utan att de skall behöva ses som direkt hotfulla. Tvärtom kan nog eventuella nedgångar om 5–10% i första hand betraktas som köplägen inför hösten och vintern.

OMXSPI manad konika

Tittar man på den historiska statistiken för juni kan man konstatera att den i regel har handlat om första halvårets sämsta börsmånad. Detta då den genomsnittliga utvecklingen antyder en nedgång om nära 0,9%. Men precis som i maj har antalet positiva månader varit fler än negativa dito, och anledningen till att statistiken ser ut som den gör är det faktum att 2008 och 2022 bjöd på rejäla kursfall om 14,2% respektive 11,8%. Hade vi exkluderat dessa två årgångar från statistiken hade facit faktiskt blivit marginellt positivt. Man skulle därmed kanske kunna kalla det för ”justerad kalenderutveckling”.

20240602 faktraruta

Stockholmsbörsen i all ära men det mesta styrs väl ändå från USA inflikar säkert vän av ordning. Självklart är så fallet till stor del men jag tror att den svenska statistiken avspeglar det i viss mån ändå. Blickar man på siffrorna (data överstigande 50 år) konstaterar jag att juni har bjudit på markant olika utveckling för de olika amerikanska börserna. För teknologitunga Nasdaq har det varit en historiskt sett positiv börsmånad (+0,8% i genomsnitt) där just valåret sticker ut i extra positiv bemärkelse (+1,9%). Rent historiskt har juni under valåren visat sig vara fjärde bästa börsmånaden på året (jämfört med nionde bästa totalt sett).

Positiv utveckling under just presidentcykelns sista år är faktiskt något som är den gemensamma nämnaren för samtliga index. Även S&P 500 uppvisar nämligen en genomsnittlig uppgång om 1,3% under dessa år medan facit för Dow Jones är +0,9%. Det är klart bättre utveckling än det historiska junisnittet som för de båda indexen motsvarar dels 0,0% (S&P 500) dels -0,2% (Dow Jones). Här kan man även flika in att det i regel är perioden mellan optionslösen och halvårsskiftet som utvecklingen tenderar att ha varit allra svagast.

Nu när vi har rett ut vad som kan förväntas från börsen under den kommande månaden är det sannolikt på sin plats att även berätta lite mer om sommaren med Stockpicker Newsletter. Som samtliga trogna läsare känner till anammar vi tesen ”Money never sleeps”. Till skillnad mot många andra gör vi därför inte något uppehåll under sommaren.

För att även vi som skapar tidningen skall få möjlighet att avnjuta sommaren drar vi ned på tempot något. Tidigare när veckoutgivningen bestod av två olika nummer valde vi att under sommarmånaderna utkomma vid ett enda tillfälle, på söndagarna. Så blir det även i år. Det som blir skillnaden är att lunchanalyserna som normalt sett utkommer kl. 12.30 varje börsdag gör ett uppehåll från och med nu och fram till 12 augusti. Den andra förändringen rör krönikan som undertecknad står för. Istället för en sedvanlig och klassisk sådan gör inslaget ”Veckan i backspegeln” återkomst under sommaren (9/6 till 11/8).

Sammantaget blir sommarnumren något mindre omfattande jämfört med idag (färre analyser då lunchanalyserna utgår) men i gengäld utkommer tidningen varje vecka där det mesta i övrigt kommer vara sig likt. Utgivningen blir i själva verket en karbonkopia av hur det sett ut under tidigare år. Nu återstår det bara att hoppas att både börs- och vädergudarna är med oss också.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-06-03 06:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:14:01