MQ – inget ljus i tunneln
I vår senaste uppdatering av klädkedjeföretaget MQ som publicerades i mars konstaterade vi att bolagets dåvarande räkenskapsår 2017/2018 redan var ett förlorat år efter att endast två kvartal hade rapporterats. Vi sänkte då vår rekommendation för aktien till sälj med riktkursen 14 kronor. Sedan dess har aktien fortsatt utför och står idag, efter att rapporten för bolagets Q1 i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 presenterats, omkring 10 kronor.
MQ | Small Cap | 9,95 kr
Tidigare under året kom ledningen överens om att det var dags för bolaget och den numera före detta VD:n Christina Ståhl att gå skilda vägar. Något som Stockpicker till stor del tror beror på att MQ tappat rejält med fart det senaste året och att förvärvet av Joy-kedjan hittills varit ett misslyckat sådant som sannolikt slukat alldeles för mycket energi och fokus från kärnverksamheten i MQ-kedjan. Ungefär 1,5 månad efter Ståhls meddelade avgång rekryterades Lindex förre detta VD Ingvar Larsson, som nu i veckan rapporterade sin första hela kvartalsrapport som VD för MQ.
Rapporten var ingen fröjd för ögonen att läsa. Förutom ett strukturellt åtgärdsprogram annonserades även att bolaget kommer fortsätta stänga butiker, olönsamma sådana. Det går givetvis att tolka båda åtgärderna som något positivt eftersom de sannolikt kommer bidra till en stabilare och kanske även ökad lönsamhet framöver. Men de ger även uttryck för ett större problem.
Trots hög kampanjintensitet i kvartalet förblev efterfrågan låg. Totalt föll MQ-kedjans jämförbara försäljning med hela 7,3% i Q1, samtidigt som Joy-kedjan föll 5,7%. Det går att jämföra med marknaden som enligt HUI tappade 3,7%. MQ förlorar därmed marknadsandelar i detaljhandeln, som i sin tur tappar marknadsandelar mot ren online-försäljning.
Det innebär också att MQ nu presterat sämre än den jämförbara detaljhandeln i fyra kvartal på rad. Dessutom har MQ-kedjan under tre år i rad tappat försäljning under sitt räkenskapsårs första kvartal, jämfört med föregående år. Det verkar därmed som MQ-kedjan har extra svårt att nå konsumenterna under höstperioden. I Q1 förklaras tappet primärt av en svag inledning av kvartalet, framförallt för MQ:s egna varumärken inom damkollektionen. Produkter som påverkar bolagets lönsamhet allra mest.
Joy-kedjan med sin omsättning om 69 Mkr i kvartalet har i sammanhanget avsevärt mindre betydelse för bolaget om man jämför med MQ-kedjan vars omsättning är nära fem gånger så hög. Vi befarar dock att alldeles för lite fokus har lagts på MQ-kedjan i takt med integreringen och omarbetningen av Joys butikskoncept. Sådant tapp riskerar ofta ta tid att reparera.
Att bolaget ännu dessutom inte börjat redovisa sin online-försäljning tyder på att även det är ett område som av oklara skäl inte utvecklats enligt förhoppning. Nu verkar dock en ny och modernare online-plattform vara på väg att lanseras, vilket eventuellt skulle kunna vända trenden på sikt. Sett ur denna aspekt bör därför dagen bolaget börjar prata mer transparent kring sin online-försäljning tolkas som ett gott tecken.
Under 2017/2018 minskade MQ:s intäkter med kring 5%, vilket var avsevärt sämre än marknaden som i helhet tappade 2,6% enligt HUI. Sämst gick det för MQ-kedjan som tappade 7% av intäkterna i jämförbara butiker. Vår bedömning är att fokus framöver främst kommer riktas till MQ-kedjan för att få styr på denna. Trots detta räknar vi med att bolaget tappar ytterligare 3,5% av intäkterna under innevarande räkenskapsår och 2,7% nästa. Det innebär intäktsprognoser om 1 682 respektive 1 637 Mkr.
I takt med att bolaget nu sätter in ytterligare kostnadsbesparingsåtgärder och samtidigt stänger ned olönsamma butiker bedömer vi att bolaget kommer kunna bevara sin lönsamhet kring nuvarande nivåer. Kostnadskontrollen har varit en av MQ:s styrkor väldigt länge. Vi räknar med att bolagets rörelsemarginal kommer uppgå till 3,1 respektive 3,3% under de två kommande räkenskapsåren, vilket skulle medföra ett rörelseresultat om 53 respektive 54 Mkr. Det går att jämföra med rörelseresultatet om 125 Mkr för bara två år sedan.
Vinsten per aktie bedöms samtidigt landa på 1,13 samt 1,14 kronor per år, vilket betyder att aktien idag handlas till ett P/E-tal om dryga 9. En värdering som enbart förtjänar en axelryckning. När ett bolag inte växer, varken på högsta raden eller resultatmässigt, ser vi snarare risk på nedsidan vad gäller denna värdering. Det enda vi idag anser vara köpvärt rörande MQ är deras produktsortiment. Aktiemässigt upprepar vi vår säljrekommendation och sänker vår riktkurs till 9,75 kronor på ett års sikt.