MTG – Mycket att gilla
Efter 31 år som gemensamt bolag, handlas MTG och NENT Group som två separata bolag sedan några veckor tillbaka. Det ”nya” MTG har nu blivit ett strategiskt holdingbolag, aktivt inom esport och gaming, och har därmed fullföljt sin transformation till en global digital underhållare.
MTG B | Large Cap | 114,25 kr
Bolaget består främst av en portfölj med digitala verksamheter, aktieinnehav i flera andra underhållningsbolag, samt en egen riskkapitalfond. I dagsläget är drygt 60% av nettoomsättningen relaterad till gaming, där man är majoritetsägare i tyska InnoGames (51%). Fokus ligger på free-to-play-segmentet, vilket innebär att spelen är gratis att ladda ner, och erbjuder sedan ytterligare funktioner mot betalning inom spelen. Det andra gaming innehavet, Kongregate, är en plattformsoberoende utgivare för oberoende spelutvecklare av mobil- och PC-spel.
Videospelmarknaden bedöms vara värd över 100 miljarder usd, vilket är mer än film- och musikbranschen tillsammans, och förväntas växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 10% fram till och med 2021. Snabbast växer subsegmentet mobile-gaming, där den förväntade tillväxten uppgår till 17% per år. Under 2018 lanserade InnoGames sitt första ”mobile-only” spel och har nu en portfölj med sju strategi- och simuleringsspel med fler än 200 miljoner registrerade användare.
Inom esport är MTG en av världens ledande aktörer, genom varumärken ESL och DreamHack, som driver nationella och internationella turneringar samt amatörligor, cuper och festivaler. Esport, eller tävlingar i onlinespel, har blivit en etablerad sport med en stor internationell publik. Så pass att den nu är på väg att bli den primära underhållningsformen för millennials runt om i världen. Större evenemang lockar tiotals miljoner tittare online.
Den globala esportmarknaden var värd 655 Musd under 2017 och förväntas öka med en CAGR på 26% fram till 2021. De huvudsakliga drivkrafterna bakom tillväxten är det ökande värdet för medierättigheter för att sända de fysiska och online-baserade turneringarna, samt den ökande volymen och värdet av sponsoravtal. MTG har redan idag samarbeten med bolag som Mercedes-Benz, McDonalds och Intel.
MTGs innehav utanför esports och gaming, inkluderar tex online-publicisten av videoinnehåll Zoomin.TV, som genererar cirka 3,2 miljarder visningar varje månad. Genom en egen riskkapitalfond på 30 Musd har bolaget dessutom gjort tidiga investeringar i hittills 11 bolag inom gaming, esport och virtual reality. Ambitionen är att fortsätta göra minoritetsinvesteringar i mellan 5 och 10 innovativa bolag årligen.
Köpen ska bland annat finansieras med avyttringen av det bulgariska medieunderhållningsföretaget Nova, som nyligen slutfördes. Affären stärker balansräkningen ytterligare med 1,9 miljarder kr, utöver den befintliga nettokassan på cirka 400 Mkr. Investeringar i spelutveckling med mera kostar emellertid en del pengar, och bolagets fokus riktas klart och tydligt på tillväxt snarare än lönsamhet.
Ifjol ökade försäljningen inom MTGx, som segmentet hette inom det gamla MTG, med organiska 6%, jämfört med året innan, till 4 miljarder kr. Tillväxten inom esport och gaming, motverkades något av en lägre försäljning inom Zoomin.TV, vilket berodde på en omstrukturering av denna verksamhet. De viktigaste tillgångarna ESL, DreamHack och InnoGames visade däremot bra tillväxt.
Rörelseresultatet var för första gången positivt på helårsbasis, om än på en fortfarande blygsam nivå på 10 Mkr. Jämfört med rörelseförlusten om 170 Mkr året innan var det dock en tydlig förbättring. För 2019 är ambitionen att öka omsättningen organiskt med omkring 15%, och att nå en rörelsemarginal före av- och nedskrivningar (EBITDA) på en liknande nivå som fjolårets 6%. På lite längre sikt vill man komma upp till 10 – 15%, med bibehållen omsättningstillväxt.
Esports-tittandet ökar stadigt, och parallellt med det även monetariseringen av tittarbasen. Med en uppskattad marknadsandel på cirka 20% är MTG välpositionerat för att dra nytta av trenden. Bolagets starka ställning visades i början av året, när Epic Games valde ESL för att anordna sin första internationella turnering för dundersuccétiteln Fortnite. Det är just denna starka ställning som gör MTG till ett potentiellt uppköpsobjekt, i en bransch där många stora spelaktörer och techbolag vill positionera sig. För några år sedan köpte till exempel Amazon, streamingtjänsten Twitch för nästan 1 miljard usd.
Analytikerna som följer MTG har lagt sina estimat i linje med bolagets guidning, enligt en sammanställning av Thomson Reuters. För 2019 innebär det en förväntad omsättning på 4,6 miljarder kr och en förlust per aktie på 2,69 kr. År 2021 räknar experterna för första gången med en vinst på sista raden, närmare bestämt 1,81 kr per aktie. Nuvarande börsvärde justerat med nettokassan motsvarar således 1,2x årets förväntade omsättning. För det får man en marknadsledare inom en snabbväxande bransch, med lönsamhet inom räckhåll om några år. Det i sig är redan intressant, och om vi även tar hänsyn till uppköpsfantasin, så känns aktien ganska attraktiv att äga. Med riktkurs på 135 kr blir därför rekommendationen Köp.
Modern Times Group MTG AB är ett svenskt medieföretag fokuserat på onlinespel och digital underhållning. Bolaget äger flera framstående varumärken, inklusive InnoGames, Kongregate och Hutch, som tillsammans når en global publik med sina spel och tjänster. MTG är noterat på Nasdaq Stockholm under symbolerna MTGA och MTGB. Under 2024 rapporterade företaget en omsättning på 6,02 miljarder SEK, en ökning med 3,2% jämfört med föregående år. Trots denna tillväxt redovisade MTG en nettoförlust på 210 miljoner SEK för året. Styrelsen föreslog en utdelning om 2,00 SEK per aktie i februari 2025.