Munters – På väg ur krisen

I början av 2020 lanserade klimatkontrollspecialisten en uppdaterad strategi för att få grepp om den bedrövliga utvecklingen sedan börsnoteringen år 2017.

Munters Pa vag ur krisen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1894 (12 september 2021)

MTRS | Mid Cap | 83,3 kr | KÖP

Bland annat genomfördes en organisatorisk förändring för att tillvarata lokala synergier genom att skapa en tydligare värdekedja inom affärsområdena. Kapitaleffektiviteten ökades vilket förbättrade både rörelsekapitalet och minskade skuldsättningsgraden från 2,9x år 2019 till 1,9x i slutet på 2020.

Ytterligare en viktig del av förändringsarbetet är ett omstruktureringsprogram, där affärsområdet AirTech redan i fjol lämnade icke-kärnverksamheten inom sin kommersiella verksamhet i USA. För några månader sedan kom sedan beskedet att affärsområdet FoodTech kommer vidta åtgärder för att accelerera tillväxten inom IoT- och SaaS-lösningar för att skapa ett uppkopplat erbjudande för hela värdekedjan kopplad till livsmedelsproduktionen.

Det är just AirTech (70% av nettoomsättningen) och FoodTech (30%) som utgör dagens koncernstruktur. De tidigare problembarnen Data Centers och Mist Elimination har under 2019 integrerats i AirTech. Efter en noggrann utvärdering bestämde man sig för att behålla båda inom koncernen, då de är verksamma på marknaden där ledningen ser fortsatt god tillväxtpotential drivet av digitalisering och en hög efterfrågan på hållbara lösningar.

Annons

Hållbarhet är kanske en av de starkaste övergripande trender globalt och omfattar bland annat förbättrad resurseffektivitet samt bättre djurhälsa. Detta skapar stark efterfrågan på kompletta klimatsystem och den rådande pandemin har även ökat drivkraften mot digitalisering samt hälsa och säkerhet. Munters erbjudande ligger därför rätt i tiden och teknologin utvecklas ständigt för att skapa den mest effektiva lösningen för kunden.

Ovanstående gör att man intresserar sig för snabbväxande nya segment såsom litiumbatterier. Det är till och med ett av bolagets tre prioriterade marknadssegment som man adresserar med sina klimatlösningar för produktionsanläggningar. Givet elektrifieringen av samhället lär den batterirelaterade efterfrågan förbli stark och redan nu en av anledningarna bakom den positiva trenden hittills i år.

Under första halvåret ökade orderingången på koncernnivå med 22% (valutajusterat), jämfört med samma period i fjol, till 4,1 miljarder kr, samtidigt som nettoomsättningen steg med 13% (valutajusterat) till 3,4 miljarder kr. Förutom batteri är det även undersegmentet läkemedel som driver tillväxten inom AirTech, liksom svinsegmentet i Kina och USA inom FoodTech.

På den negativa sidan märktes under de senaste månaderna störningar i försörjningskedjan till följd av pandemin, vilket har lett till längre ledtider och inköpsrelaterade produktionsstörningar. Dessutom har kostnaderna fortsatt att öka för råvaror och transporter. För att motverka detta har man genomfört fortlöpande prishöjningar med förväntad effekt under de kommande kvartalen. Icke desto mindre ökade den justerade rörelsemarginalen (EBITA) med 1,6 procentenheter till 13,3%.  

I samband med den senaste kvartalsrapporten visade sig vd Klas Forsström optimistisk kring utsikterna, framförallt i Europa där han förväntar sig en fortsatt stark efterfrågan från elbilssektorn. Han upplever dessutom en stark tillväxt i Amerika samt Asien- och Stillahavsområdet. Nu när den största osäkerheten kring makroekonomin är lagt sig, finns det även bättre förutsättningar att titta på värdeskapande förvärv och finansiellt har man absolut utrymme för att bli aktiva på M&A-fronten. I slutet av juni uppgick relationen mellan nettoskulden och justerad EBITDA till 1,9x, nästan mitt i mål-intervallet om 1,5 – 2x.

Vd:ns tillförsikt är så stor att han nyligen köpte 10 000 aktier i det egna bolaget för nästan 0,8 Mkr. Strax före honom ökade dessutom största ägaren, Wallenbergsstiftelsernas ägarbolag FAM AB, sin andel med ytterligare 650 000 aktier för totalt cirka 51 Mkr. Redan i mitten av augusti köpte FAM en liknande post, så stämningen bland insynspersonerna verkar vara på topp.

Onekligen attraktivt är att det mesta tyder på att efterfrågan på bolagets klimatkontrolllösningar bör förbli god inom överskådlig framtid, samtidigt som lönsamheten borde gynnas av stigande priser och minskande kostnader. Värderingsmässigt innebär det att börsvärdet justerat för nettoskulden sjunker från 20x rörelseresultatet (EV/EBIT) i år, till 16x nästa år och 14x året därefter.

För ett bolag som rider på hållbarhetstrenden är det attraktivt, i synnerhet då vår känsla är att många placerare inte upplever Munters som en hållbarhetsaktie ännu. Här ser vi en chans till multipelexpansion i takt med att det blir allt mer uppenbart vilka trender det är som driver tillväxten. Med en riktkurs på 100 kr blir rekommendation således Köp.

NASDAQ Stockholm
MTRS
Sektor
Industri
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Munters: Ledande inom klimatlösningar för en hållbar framtid

Munters Group AB är en global aktör specialiserad på energieffektiva klimatlösningar för industriella tillämpningar. Bolaget erbjuder produkter och tjänster inom luftbehandling, kylning och avfuktning, med fokus på att förbättra kundernas energieffektivitet och hållbarhet.​ Under 2023 förvärvade Munters det irländska företaget EDPAC, en tillverkare av kylutrustning för datacenter och luftbehandlingssystem, för 29 miljoner euro. ​Munters är noterat på Nasdaq Stockholm och strävar efter att lämna en årlig utdelning motsvarande 30–50 procent av årets resultat efter skatt. För 2023 föreslår styrelsen en utdelning på 1,60 SEK per aktie, totalt 292 miljoner SEK, att betalas ut vid två tillfällen. Enligt bolagets senaste rapport uppgick omsättningen för fjärde kvartalet 2023 till 3 659 miljoner SEK, en ökning med 21,5 procent jämfört med samma period föregående år.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-09-14 13:48:00
Ändrad 2024-11-13 08:51:34