myFC Holding

2015-03-0713:52

I takt med att vi jublar över att nya funktioner i våra smartphones och tablets förenklar vår vardag förargas vi över den allt mer påtagliga bristen på batterikapacitet. Behoven har dock skapat en betydande och kraftigt växande marknad för portabla batteriladdare. Detta gynnar First North-nykomlingen myFC

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Från Stockpicker Newsletter nr 1338

Av Kim Dahlström, frilansare på Stockpicker

myFC Holding – överladdad förhoppningsaktie                                  MYFC, First North, 12,1 kr

I takt med att vi jublar över att nya funktioner i våra smartphones och tablets förenklar vår vardag förargas vi över den allt mer påtagliga bristen på batterikapacitet. Här är det kris då en aktiv mobilanvändare kan tvingas ladda telefonen flera gånger per dag. Någon avsevärd höjning av batterikapaciteten för dagens litiumjonbatterier är inte heller att vänta då kapacitetsökningen legat på 2-3 procent per år.

Behoven har dock skapat en betydande och kraftigt växande marknad för portabla batteriladdare. Detta gynnar First North-nykomlingen myFC som utvecklar laddare baserade på bränslecellsteknik. Företaget som grundades 2005, ursprungligen som en ”spin off” från KTH, debuterade redan 2012 med PowerTrekk. Det var en relativt stor och klumpig innovation, i huvudsak riktad mot friluftsentusiasten och som sålts i ungefär 10 000 exemplar. På den uppmärksammade mobilmässan i Barcelona premiärvisades däremot det senaste tillskottet – JAQ – en liten och smidig laddare med tilltalande design som adresserar den breda konsumentmarknaden.

JAQ består av en behållare (själva laddaren) i storlek av en mobiltelefon och en engångskassett som innehåller bränslet – vatten och salt. Kassetten är tillverkad av återvunnet material och kapaciteten på 2 000 mAh räcker till en mobilladdning. Miljöstämpeln är alltså hög och med ett par kassetter i fickan behöver du inte längre styra vardagen efter vägguttagen.

Med blicken riktad mot den gigantiska tillbehörsmarknaden och specifikt segmentet batteriladdare som bedöms växa och nå ett värde av 16 miljarder usd år 2020 vädras också framgång. Det uppenbara behovet och den förväntade marknadstillväxten har dock, helt enligt naturlagen, resulterat i att marknaden översvämmats av aktörer och olika varianter av laddare. Visserligen står sig myFC väl jämfört med andra bränslecellsutvecklare men möter konkurrens från solcellsladdare och framförallt konventionella strömbankar. För 100 kr får du idag en funktionellt duglig laddare som täcker dagsbehovet och för en femhundralapp finns strömbankar med kapacitet som räcker för 8 – 10 laddningar. Uppfinningsrikedomen är också hög då det finns mobilskal med laddningskapacitet.

Bakom hörnet väntar dessutom israeliska StoreDot, ett företag som via finansieringshjälp från bl a Samsung utvecklat ett batteri som laddas på en minut. Trådlösa laddningsytor bedöms därtill få en likartad utveckling som WiFi och hotspots där du enkelt skall kunna ladda mobilen via matbordet på McDonalds. I USA finns redan Powermats teknik utrullad på 1 500 platser och nästa månad släpper IKEA möbler med inbyggda laddningsytor. Med möjlighet till expressladdning och trådlösa laddningsstationer kommer därför behovet av en personlig extern strömkälla att minska. Dörren till stora framgångar är alltså inte vidöppen, snarare svårgenomtränglig och mycket oförutsägbar. Vi ser dessutom inköpet av engångskassetter som ett besvärligt moment och en nackdel där kostnaden blir betydligt mer kännbar jämfört med när laddningen av strömbanken via vägguttaget göms i elräkningen.

Det kommer också att krävas rejäla volymer för att överhuvudtaget nå vinst. myFC har flaggat för att priset för JAQ kommer att vara väsentligt billigare än PowerTrekk som kostar kring en tusenlapp. Tar vi riktkurs på hälften och beaktar att butiksmarginalen för tillbehör kan vara så hög som 50 % kanske bolaget kommer att få ca 200 – 300 kr per enhet. Tänker vi oss då att JAQ säljer tio gånger mer än föregångaren, alltså 100 000 enheter, skulle försäljningsintäkterna endast ligga i nivå med fjolårets rörelsekostnader. Engångskassetterna bäddar dock för repetitiva intäkter men här flaggar myFC för ett mycket lågt pris, sannolikt någonstans i intervallet 10 – 20 kr vilket väcker frågan kring marginalnivån.

Värderingen har dessutom sprungit iväg rejält då aktiekursen fördubblats sedan årsskiftet. Beaktar vi utestående teckningsoptioner som löpande till kursen 4 kr kan konverteras till aktier innan 16 december 2016, vilket det finns goda incitament att göra, kommer aktiestocken att öka till ca 24 miljoner. Detta innebär att myFC i praktiken värderas till nästan 300 Mkr. Det är en utmanande värdering betraktat ovannämnda utmaningar.

MyFC är dock ett klassiskt förhoppningsbolag där bränslecellstekniken, det uppenbara behovet och den stora marknaden är förförande ingredienser för den äventyrlige placeraren. Likaså visionen om att tekniken skall kunna nå bilindustrin. Dessutom har vd:n titulerat sig ”börsfähig” varför kursvård sannolikt står högt på bolagsagendan. Det är därför inte lätt att förutspå var takhöjden för aktien ligger. Desto säkrare är vi om att volatila kursrörelser är att vänta och just nu bländar strålkastarljuset från Barcelonamässan vilket överskuggar konkurrensbilden, den ökande aktiestocken och risken att kassan dräneras då JAQ når butikshyllorna först i Q4. Sälj innan lamporna slocknar.

Publicerad
Ändrad 2024-11-13 07:40:50