NENT – Skalbar branschledare
Vid sidan av e-handel och gaming, är streamingbranschen en av vinnarna på coronakrisen. I Sverige har streamingtittandet ökat med 10% under Q2, jämfört med samma period i fjol, och nästan 70% av alla svenskar mellan 15 och 74 år tittar numera på streamat-TV.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1808 (9 september 2020)
NENT B | Large Cap | 353 kr | KÖP
Med tjänsten Viaplay är Nordic Entertainment Group (NENT) Nordens ledande aktör på streamingmarknaden och drar givetvis stor nytta av trenden. Mellan april och juni adderade Viaplay 605 000 nya kunder, vilket motsvarade en ökning om 29% till totalt 2,7 miljoner. Intäkterna minskade, emellertid, under perioden med 4% på grund av tillfälliga prissänkningar relaterade till sporterbjudandet. Sedan återuppstarten av de europeiska fotbollsligorna är priserna dock tillbaka på normala nivåer.
Även om majoriteten av intäkterna inom affärsområdet Broadcasting & Streaming är relaterad till abonnemangsintäkter, så tyngdes koncernens nettoförsäljning under Q2 av en mycket svag annonsmarknad. Nedgången landade på organiska 13% till 2 624 Mkr. Annonsförsäljningen minskade med 30%, men under juli och augusti har man sett en betydande förbättring på samtliga sina geografiska annonsmarknader.
Mycket talar för övrigt för att verksamheten kommer återgå till tillväxtspåret framöver. Till exempel får även nedgången av intäkterna från de kvarvarande produktionsbolagen om 57% anses vara som en engångsföreteelse. På grund av Covid-19-pandemin sköts samtliga större produktioner upp till andra halvåret eller början av 2021, men man förväntar sig fortfarande att lansera cirka 30 Viaplay Originals under 2020 och upp till 40 under nåsta år.
I särklass viktigast är dock potentialen från sammanslagningen av Viasat Consumer, NENTs satellit betal-TV och bredbands-TV verksamhet, och Canal Digital, Telenors satellit betal-TV verksamhet, som godkändes i slutet av april. Båda parter äger 50% av det nybildade bolaget Allente som tillhandahåller innehåll från ett flertal leverantörer. Ledningen räknar med betydande försäljningssynergier från försäljningen av Viaplay till Canal Digitals kundbas, samtidigt som man räknar med årliga kostnadssynergier om cirka 650 Mkr med full effekt från 2022.
Del av upplägget är avkonsolideringen av Viasat Consumer, vilket påverkade koncernens resultat före intressebolag och jämförelsestörande poster negativt under det gångna kvartalet. Nedgången på mer än 60% till 156 Mkr var dessutom en konsekvens av lägre intäkter från reklam- och sportabonnemang. Återstående delar av de fotbollsligor som har startat har kostnadsförts, medan kostnader för sportevenemang som inte återupptagits under kvartalet kommer att tas från och med Q3. Hjälp kom i form av besparingar från omstruktureringen som gjordes 2019, tillsammans med ytterligare åtgärder man har vidtagit under 2020.
Totalt aviserar man besparingar på över 900 Mkr i år och i kombination med inställd utdelning och aktiebaserat incitamentsprogram, har man säkerställt att över en miljard kr kommer kvarstå inom verksamheten. Dessutom har bolaget mottagit statligt stöd genom korttidspermitteringar och uppskjutna skattebetalningar. Utöver det har man tagit in 800 Mkr genom att emittera 3 och 5 års obligationer för att refinansiera befintliga lån med kortare löptid. Den finansiella ställningen är därmed stabil och förhållandet nettoskulden till justerat rörelseresultat före av- och nedskrivingar (net debt/EBITDA, 12 månaders rullande) är nästan på målnivån om högst 2,5x.
Även om bolaget inte ge någon formell prognos, så har man flaggat för att man inte kommer nå en ökad organisk försäljning och stigande rörelseresultat före jämförelsestörande poster i år. De långsiktiga förutsättningarna bedöms dock vara lovande, inte bara på grund av den generellt positiva trenden inom streaming, men även tack vare NENTs teknologiplattform, som tillåter en effektiv expansion även till andra regioner. Förutom steget till Island, har man nyligen annonserat att Viaplay kommer vara tillgänglig i Baltikum från och med Q1 2021 och ambitionen är att addera minst 15 marknader under de kommande fem (5) åren.
Som vi redan påpekade i vår inledande analys av NENT i april 2019 (Newsletter 1695) är konkurrensen stenhård, vilket ger vissa frågetecken bakom den långsiktiga lönsamhetspotentialen, då risken är stor att marginalerna pressas från två håll: lägre priser och högre kostnader för innehåll. Näst på tur i Sverige står Disney+ som ska lanseras inom kort, med en attraktiv databas av titlar och en aggressiv prislapp på 69kr i månaden.
För NENTs del dämpas tillväxtpotentialen fortfarande av den traditionella TV-delen, men streamingplattformen är skalbar, vilket syns i ledningens expansionsplaner. Vi räknar därför med att vinsten per aktie kommer öka markant de kommande åren, och i ett första skede från cirka 13 kr (justerad för engångseffekter) i år till omkring 18 kr nästa år. Aktien har presterat bra och efter uppgången om drygt 12% i år uppgår P/E-talet till ca 19-20. Ränteläget, tillväxtutsikterna och placerarnas riskvilja gör att detta inte känns som avskräckande värdering och vi ser ytterligare uppsida på 12 månaders sikt. Med en riktkurs på 400 blir rekommendationen Köp.