Net Insight – Fågel Fenix igen?
För nära nog precis fem år sedan (november 2016) övergav vi vår tidigare köprekommendation för Net Insight efter en enastående kursutveckling.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1909 (7 november 2021)
NETI B | Small Cap | 4,60 kr | SÄLJ
Vi bedömde då att aktien var fullvärderad och menade att dåvarande värdering krävde mycket kraftig vinsttillväxt såväl de allra närmaste åren som i många år därefter. Också vid en uppdatering 14 månader senare förhöll vi oss avvaktande till aktien.
Efter att vi sänkt rekommendationen då kursen låg på 7,45 kr, tog det precis två månader innan den slutliga toppen på 9,45 kr noterades. Därefter vidtog en lång utförslöpa som inte nådde sin botten förrän på 1,21 kr i oktober 2019. Men sedan början på det här året har kursen äntligen fått bestående luft under vingarna igen och aktien handlades som högst strax under 5 kr i veckan som gick. Är bolaget på väg in i en ny skördeperiod?
Net Insight fokuserar på framtidens sätt att transportera media och möjliggör för rättighetsägare, tv-bolag, produktionsbolag, tjänsteleverantörer och företagskunder att producera och leverera framtidens livesport, nyheter och online-innehåll. Net Insight driver transformationen till IP, virtualisering och moln och har utvecklat marknadens mest öppna och molnanpassade plattform för mediakontribution, distribution, liveproduktion och tjänsteorkestrering. Världens ledande mediabolag har faktiskt i mer än 20 års tid förlitat sig på just Net Insight, som är drivande på marknaden för mediatransport och möjliggör för världens ledande mediabolag att enkelt och kostnadseffektivt producera och leverera innehåll till tittare oavsett var de befinner sig.
I veckan som gick fick aktien raketfart efter en stororder värd väl över 200 Mkr, tillika bolagets enskilt största order någonsin vilken dessutom huvudsakligen avser ett nytt erbjudande och en framtida ny produkt. Avtalet möjliggör för Net Insight att bredda sin affär inom en av sina kärnkompetenser, synkronisering.
Det var i måndags som Net Insight meddelade att bolaget tecknat ett samarbetsavtal med den turkiska telekomoperatören Türk Telekom gällande 5G-synkronisering. Avtalet som är värt totalt 220 Mkr är det första i sitt slag för Net Insight och genom detsamma öppnas en ny stor marknad upp för bolaget. Avtalet avser till att börja med 55 Mkr för produktutveckling samt en initial order om ca 25 Mkr på befintliga produkter som börjar levereras redan i år. Resten av ordern avser en helt nyutvecklad produkt för 5G som kommer att börja levereras i slutet av 2023 och sedan vara färdiglevererad 2026. Lösningen erbjuder unika fördelar då den är GPS-oberoende och kan hantera tidssynkronisering över existerande nätverk. Det innebär att utrullningen av 5G kan ske utan att behöva byta ut eller uppgradera existerande noder i näten, vilket bedöms ge avsevärt lägre kostnader för operatörer.
Genom avtalet skapar Net Insight ett nytt erbjudande med en ny produkt som valts av en av Europas största telekomoperatörer. Det finns en betydande totalmarknad för 5G-synkronsiering, där bolaget uppskattar det framtida värdet till över 1 Mrdusd per år. Türk Telekom ser en stor marknadspotential för den innovativa lösningen, som bedöms komma att minska kostnader och snabba på utrullningen av 5G för mobiloperatörer över hela världen. Enligt Net Insight kan lösningen även användas för synkronisering på andra marknader, men det primära fokuset är nu på 5G.
Under den senast femårsperioden 2016-2020 krympte Net Insights nettoomsättning avsevärt åtföljt av en kraftig resultatförsämring. Under det första halvåret i år lyckades bolaget dock, exklusive avyttrad verksamhet visa upp en viss tillväxt tillsammans med förbättring av resultat och kassaflöde. Nettoomsättningen steg 4,7% till 172,0 Mkr (164,3). I jämförbara valutor var ökningen betydligt större, 12,4%. Rörelseresultatet lyfte till 11,7 Mkr (3,2). Valutakursdifferenser stod dock för 8,4 Mkr (1,8) och exklusive dessa förbättrades rörelseresultatet mer blygsamt till 3,3 Mkr (1,4). Resultatet före skatt kom in på 12,2 Mkr (1,3).
Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades till 52,1 Mkr (-16,4). Detta mått är inte rensat för avyttrad verksamhet som bidrog med 0,9 Mkr (17,5). Den finansiella ställningen var samtidigt god, med en soliditet om 83,2% jämfört med 80,3 % vid årsskiftet och likvida medel om 314,5 Mkr mot 283,2 Mkr vid årsskiftet. Omsättningstillgångarna uppgick totalt till 525,3 Mkr medan långfristiga skulder var 39,4 Mkr och kortfristiga skulder 95,7 Mkr. Vidare kan nämnas att Q2 var det tredje kvartalet i rad med tillväxt jämfört med samma period föregående år.
Tittar vi tillbaka på den senaste femårsperioden, låg nettoomsättningen på i snitt 445,5 Mkr medan nettoresultatet var i snitt -0,2 Mkr. Skralt milt uttryckt. Börsvärdet runt 1,8 Mdr kr kräver, även vid justering för nettokassan, onekligen ett kraftigt uppsving de kommande åren för att kunna motiveras. Utvecklingen de senast redovisade tre kvartalen tillsammans med det färska turkiska avtalet är uppmuntrande, och Stockpicker bedömer att bolaget åter är på banan att visa såväl lönsamhet som tillväxt i år och de kommande åren.
Än så länge ser vi dock relativt måttlig tillväxt och lönsamhet de närmaste åren, och bedömer att marknaden prisat in lite väl mycket i det här skedet samt ser för tillfället aktien som övervärderad. Därför inleder vi med en säljrekommendation medan riktkursen sätts till 3,20 kr. Eventuella nya stora avtal skulle förstås skapa uppsida från denna riktkurs, men dagens värdering kräver helt enkelt för mycket redan på förhand för att kännas lockande för en chansning.
Ett börsbolag som likt Net Insight varit med om IT-hysterin och den efterföljande kraschen kring millennieskiftet, och sedan långt därefter lyckades bli en riktig kassako under några år kan säkerligen likt fågel Fenix komma att visa framfötterna igen, varför vi håller ett vakande öga på bolaget.