New Nordic Healthbrands – Kosttillskott för hälsa och skönhet
Det är över sex år sedan New Nordic Healthbrands senast var med i tidningen (Newsletter 1377). Sedan dess har bolaget tagit flera kliv framåt och såväl omsättningen som vinsten har ökat, vilket förklarar kursutvecklingen på nästan 200%.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1934 (20 februari 2022)
NNH | First North | 67,00 kr | KÖP
Bolagets kärnverksamhet är utveckling av växtbaserade kosttillskott för hälso- och skönhetsbehov samt marknadsföring av dessa. New Nordics produkter finns idag i över 40 länder och 50 000 butiker globalt. Antalet anställda har ökat under de senaste åren och för närvarande sysselsätter man ca 65 personer.
New Nordic har redan idag en försäljning som sträcker sig över ett stort geografiskt område. Under 2021 (Q1-Q3) var 34% av försäljningen från Norden, 38% från övriga Europa, 25% från Nordamerika och 3% från övriga världen. Störst omedelbar tillväxtpotential ser man i USA, Tyskland och England, men man håller även på att etablera sig i ett dussin nya länder. I många av dessa (t.ex. Spanien, Kina och Australien) är man inne i en period av investeringar och förluster som krävs för att etablera sig och skapa sig ett namn på marknaden.
Största delen av försäljningen kommer idag från återförsäljare som erbjuder New Nordics produkter i sina fysiska butiker. I Q3 uppskattade vd:n Karl Kristian Bergman Jensen att 35–40% av försäljningen sker genom onlineköp hos New Nordics online- och omnikanalshandlare, men att andelen var uppemot 50% då restriktionerna till följd av coronapandemin var som värst.
New Nordic har en uttalad målsättning om att öka försäljningen via sina egna online-butiker, eftersom man ser fördelar med att ha en direktkontakt till lojala kunder. Försäljningen via egna online-butiker har ökat på senare tid runt om i världen, men den är fortsättningsvis en marginell del av den totala omsättningen.
Marknaden för kosttillskott förväntas växa med en årlig tillväxttakt om ca 10% fram till år 2024 (enligt New Nordic årsredovisning för år 2020). Asien förväntas stå för den högsta tillväxten, medan man i Europa förväntar sig en något lägre tillväxttakt. I Nordamerika och Europa är apotek, hälsobutiker och livsmedelsaffärer de viktigaste försäljningskanalerna, även om online-detaljhandeln förstås växer snabbast. Den totala marknaden för kosttillskott uppgick till ca 185 miljarder USD år 2020.
För att höja New Nordics internationella profil har bolaget implementerat internationella digitala marknadsföringskampanjer. Detta kombinerar man med lokal marknadsföring via t.ex. sociala medier med intentionen att uppnå en högre närvaro på marknaderna och skapa ett starkare varumärke. Enligt bolagets egen utsaga har man lyckats med detta och tillväxten drivs av marknadsföring samt effektiva kampanjer i samarbete med återförsäljarna. Ovanstående satsningar förklarar varför marknadsföringskostnaderna stod för den största absoluta ökningen i Q3 2021.
Coronaåret 2020 var allt annat än lyckat för New Nordic. Efter ett 2019 med 15% organisk tillväxt och en vinst per aktie på 4,5 kronor, var omsättningen oförändrad 2020 medan vinsten sjönk till 2,9 kronor per aktie. Orsakerna till det var flera, men bolaget lyfte bl.a. fram att introduktionen av ”Beauty In & Out” inte kunde genomföras enligt plan till följd av pandemin och att restriktionerna ledde till att många fysiska butiker var tvungna att hålla stängt.
Bolaget presenterar finansiella data för Q4 den 28 februari, men på basen av de tre kvartal som publicerats verkar det som att 2020 endast var ett plums i protokollet. Under januari – september 2021 (Q1-Q3) hade man en nettoomsättning på ca 394 Mkr och vinsten per aktie uppgick till 4,16 kr. I lokala valutor ökade omsättningen med nästan 23% i förhållande till samma period året innan. Enligt vd Bergman Jensen har 2021 präglats av en stark återhämning efter pandemin, men det var först under Q3 som man upplevde att efterfrågan var tillbaka på en mer normal nivå.
New Nordic verkar ha höga marginaler på sina produkter och bruttomarginalen i Q3 uppgick till 71 procent. Under de första nio månaderna år 2021 var bruttomarginalen 68,9%, vilket är något lägre än föregående räkenskapsperiod och förklaras av förändringar i produktmix och högre fraktkostnader.
Omsättningen för helåret 2021 borde landa på över 500 Mkr och trots att man räknar med en lägre lönsamhet i Q4 än i Q3, borde 5 kr i vinst per aktie vara inom räckhåll. Det skulle innebära en P/E-multipel vid dagens aktiekurs på under 14.
De senaste fem åren har bolaget haft en omsättningstillväxt på över 8% per år och en ännu högre vinsttillväxt. Vi har svårt att hitta några konkreta argument till varför detta skulle avta just nu och anser därför att aktien gör sig förtjänt av en köprekommendation. Växtbaserade kosttillskott kan man ha delade åsikter om, men faktum är att produkterna efterfrågas så den diskussionen kan man nog föra i ett annat forum. Vi sätter riktkursen till 80 kr, vilket motsvarar en uppsida på över 17%.
Innehavsredovisning: Axel Stenman