New Wave - Bättre rustad i denna kris?
I början på februari (Newsletter 1762) upprepade vi vår köprekommendation för New Wave efter att bolagets ledning indikerade en stark inledning på året.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1781 (26 april 2020)
NEW | Mid Cap | 26,4 kr | AVVAKTA
Det var dock bara ett par veckor innan coronaspridningen drog igång på allvar. Till en början var det heller inte särskilt lätt att kvantifiera hur stark som den negativa påverkan skulle bli. Varken för oss eller för ledningen. Vi noterar exempelvis att Torsten Jansson så sent som i början på mars köpte aktier i bolaget. Bara sedan dess har kursen fallit med nära 50%.
Efterfrågan på New Waves produkter och tjänster minskade kraftigt inom samtliga segment under sista delen av Q1. Flera av koncernens bolag drabbades väldigt hårt, inte bara genom minskad efterfrågan utan även genom att man helt enkelt tvingades stänga vissa lager. Värst drabbat blev Italien och där har New Waves sitt bolag förlagt till Codogno som hamnade mitt i utbrottets centrum. Lagret där var i stort sett stängt hela mars. Det är de stängda lagren som tynger men det finns andra större problem såsom alla inställda konferenser och sportevenemang, som fotboll, golf och cykling. Här möter New Wave en ännu värre situation i Q2 än i Q1 eftersom det fanns vissa evenemang i januari och februari.
Koncernens omsättning minskade i kvartalet med 4% (7 % i lokala valutor). Segmentet Företag minskade 2% vilket skedde i samtliga regioner förutom Övriga länder. Förbättringen i Övriga länder var relaterat till profilverksamheten i Asien. Sport & Fritid minskade med 9%, där samtliga regioner hade en lägre omsättning.
Den fallande omsättningen medförde att rörelseresultatet försämrades med 70,1 Mkr, jämfört med föregående år och uppgick till -24,1 Mkr (46,0). New Wave reserverade i Q1 även 10 Mkr mer för kundförluster än under fjolåret. Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades däremot till 114,6 Mkr (-65,1). Det bättre kassaflödet är en effekt av minskade rörelsefordringar samt tidpunkten för betalningar av varuinköp.
New Waves soliditet uppgår till 46,8%, vilket är en bättre nivå än när bolaget gått in i tidigare stålbad. Balansräkningen kommer troligen att växa under det kommande halvåret, främst vad gäller lager. Detta eftersom det tar cirka sex månader att styra om inköpen. I nuläget påverkas kassaflödet negativt och därmed blir också likviditetssituationen sämre. New Wave uppger i rapporten att man har en löpande dialog med sina kreditgivare för att hantera likviditetsrisken och trygga finansieringen.
Efter att i flera år fokuserat på försäljningstillväxt var det tänkt att New Wave i år skulle skifta fokus mot att lyfta rörelsemarginalen. Under 2019 uppgick rörelsemarginalen till 7,7% och målsättningen var att nå en tvåsiffrig nivå på helårsbasis. Nu får Torsten Jansson i stället leda bolaget igenom ännu en kris, vilket han nu börjar bli van vid. Andra kriser som New Wave gått igenom är SARS, galna ko-sjukan, fågelinfluensan, IT-kraschen i början av 2000-talet och finanskrisen år 2008/2009. New Waves mål är förstås att gå stärkt även ur denna kris men det kommer att bli både tufft och svårt då denna situation inte påminner om något annat vi varit med om tidigare. I dessa kristider är knappast kundernas fokus på att beställa profilkläder utan snarare fokusera på de problem man själva har.
New Waves börsvärde har den senaste tremånadersperioden halverats. Att göra prognoser för de närmaste kvartalen innehåller en extrem osäkerhet med tanke på bolagets verksamhet. En betydande del av de negativa effekterna i mars kommer att fortsätta in i Q2. Ledningen måste nu arbeta med att sänka kostnaderna rejält för att säkra finanserna.
Minskad försäljning, svällande lager och hög skuldsättning utgör sällan någon magnet för aktieplacerare när tiderna blir sämre. Mycket av skadan förvisso är skedd men osäkerheten lär bestå en tid. Med det som utgångspunkt väljer vi att sänka rekommendationen till Avvakta/Behåll (Köp) utan att sätta någon riktkurs i dagsläget. Den frågan lär vi återkomma till framöver när vi har en klarare bild kring pandemin och dess påverkan.
New Wave Group AB är ett svenskt företag som designar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom profil-, sport- och inredningssektorn. Bolaget äger flera kända varumärken, inklusive Kosta Boda, Craft, Orrefors och Clique, som tillsammans erbjuder ett brett sortiment av produkter för både företag och konsumenter. New Wave Group är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet NEWA B. Under 2024 rapporterade företaget en nettoomsättning på 9 528,7 miljoner SEK, en marginell ökning från föregående år. Styrelsen föreslog en utdelning på 1,75 SEK per aktie för verksamhetsåret 2024.