Ngenic – Hjälper med elräkningen

Läget är spänt. Dagens elpriser har rusat till historiskt höga nivåer och enligt uppgifter från SVT Nyheter kostar elen för vinterhalvåret redan nu mellan 2-4x så mycket som förra vintern.

Ngenic Hjalper med elrakningen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1979 (14 september 2022)

NGENIC | First North | 31,9 kr | NEUTRAL

Vissa experter befarar ett ännu värre scenario, om vintern skulle bli kall medan Ryssland stänger av gasen helt.  Samtidigt är samhället mitt i ett skifte där både transportsektorn och industrin elektrifieras, vilket ytterligare påfrestar det redan hårt belastade energisystemet. Bedömningen är att Sverige behöver 2-3x mer el för att genomföra den omställning till ett förnybart samhälle som krävs innan år 2040.

För att hantera problemen krävs det en kombination av olika initiativ, där investeringar i energieffektiviseringar, kraftledningar och energikällor är oundvikliga. Att uppdatera infrastrukturen tar, emellertid, tid men det finns även möjligheter att öka kapaciteten i befintlig infrastruktur på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt.

Svenska Ngenic har utvecklat algoritmer som dels identifierar förbrukarnas möjligheter att minska förbrukningen när energisystemet behöver det, dels automatiserar kostnadseffektiva inköp av förnybar energi när tillgången är som störst. På så sätt skapar man en win-win-situation för alla: konsumenten, nätägaren, producenten, samhället och klimatet.

Bolaget har idag kommersiella avtal med över 30 nordiska energibolag och över 5 miljoner uppkopplade kvadratmeter i fastigheter. Försäljning riktas främst mot energibolag och fastighetsägare, där affärsmodellen grundar sig på samma teknikplattform och data. Erbjudanden till olika kundsegment samverkar därför genom att addera mervärde till övriga segment. Till exempel kan ett energibolag hjälpa en fastighetsägare att minska sin förbrukning och sina kostnader genom effektoptimering, vilket i sin tur leder till att kapaciteten i energibolagets nät blir mer tillgänglig för nyanslutningar.

En genomsnittlig villakund kan förutom att spara över 10% energi genom uppvärmningen även optimera inköpen av el per timme och därmed sänka priset på den el som faktiskt förbrukas. Med hjälp av elprisstyrningen aktiverad i Ngenics smarta värmestyrning ”Ngenic Tune” med ett timprisavtal på el under den gångna vintern, har konsumenten i genomsnitt fått ett elpris som var 20-30% lägre än motsvarande rörligt elavtal för en villa med värmepump.

För Ngenics del har det tilltagande intresset lett till en ökning av nettoomsättningen under årets första sex månader om 60%, jämfört med samma period i fjol, till 11,2 Mkr. Det är alltså fortfarande ganska låga nivåer vi pratar om, men efterfrågan ökar snabbt och under Q2 har antalet installationer på småhussidan ökat med hela 328%. Vd Björn Berg har dessutom noterat ytterligare en ”dramatisk” ökning av intresset efter sommaren.

Glädjande är att man har flera samarbetsavtal på plats som utvecklas väldigt starkt, tex med det digitala elbolaget Tibber. Mycket lovande är dessutom att man har, efter en lyckad demonstration förra vintern, vunnit ett kontrakt med E.ON i Vaxholm där man under minst två år kommer att sälja flexibilitet för att avlasta lokalnätet och släppa fram investeringar i bland annat laddinfrastruktur. Det borde vara rimligt att anta att fler liknande kontrakt kan bli aktuella runt om i landet.

För att hantera den snabba expansionen har bolaget investerat tungt i organisationen och personalkostnaderna uppgick till nästan 15,6 Mkr under första halvåret, att jämföra med 11,1 Mkr under motsvarande period 2021. Följdriktigt landade rörelseresultatet på -12,7 Mkr. Givetvis märks även negativa effekter från högre kostnader, främst vad gäller transport, medan komponentbristen har hanterats relativt bra hittills.

Investeringar görs även i produktutvecklingen, med ambitionen att addera ytterligare funktioner och förbättringar som vidare optimerar energiförbrukning och totalkostnad. Nyligen stärktes därför den befintliga kassan på 4 Mkr genom en företrädesemission som tillförde 25 Mkr före kostnader. Ledningens sikte är nu ställd på etablering på nya marknader, där man satsar på samarbeten med partners, som tex Rexel. Expansionen fortskrider i bra takt och i samband med rapporten uppgav vd Berg att man tecknar flera återförsäljaravtal i veckan.

Placerarna har varit tröga att hitta till caset, men sedan början av augusti har aktien rusat med drygt 100%. Det innebär att dagens börsvärde justerat för nettokassan motsvarar omkring 5x den förväntade nettoomsättningen i år (EV/Sales), om vi antar att tillväxttakten accelererar ytterligare under det andra halvåret. Det som fortfarande är oklart är hur den uthålliga lönsamhetsnivån kommer se ut, men vi räknar iaf inte med svarta siffror på sista raden de kommande åren.

Produkten är oerhört intressant och bolaget därmed väl värd bevakning. Aktien har däremot sprungit iväg för mycket på kort tid på förhoppningar om ljus framtid. Vi avvaktar bättre ingångslägen.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-09-17 09:30:00
Ändrad 2024-11-13 09:44:57