Nike – En rejäl utmaning för ny vd
Den globala sportklädestillverkaren Nike behöver knappast någon närmare introduktion.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2131 (6 oktober 2024)
NEUTRAL | NKE | NYSE USA | 82,8 USD
Det amerikanska företaget har en lång och framgångsrik historia, men de senaste åren har den operativa utvecklingen varit svag och aktieägarna har inte fått ta del av någon vidare avkastning. Om man bortser från de kvartalsvisa utdelningarna, som för närvarande ligger på 0,37 usd per aktie, har aktien faktiskt gett negativ avkastning på 1-, 3- och 5 års sikt.
Eftersom Nike har ett brutet räkenskapsår som sträcker sig fram till den sista maj, fick marknaden nyligen ta del av resultaten för sportjättens Q1 (1 juni – 31 augusti). Intäkterna landade på 11,6 Mdr usd (12,9) och den justerade vinsten per aktie uppgick till 0,70 usd (0,94).
Resultaten i sig var hyfsat väntade, men bolaget passade samtidigt på att dra tillbaka sin finansiella prognos för räkenskapsåret 2024/25. I prognosen från juni förutspådde ledningen en medelhög ensiffrig intäktsminskning för helåret samt en hög ensiffrig nedgång under räkenskapsårets första sex månader. Finanschefen Matthew Friend påpekade att försäljningsförväntningarna har dämpats sedan årets början, vilket bland annat syns i trafikutvecklingen på Nikes digitala plattform, den svaga detaljhandeln samt företagets orderstock inför våren.
En svagare global ekonomi och detaljhandel är förvisso en förklaring till att Nike-aktien är ned närmare 25% i år, men det förklarar inte hela nedgången. Den lägre försäljningen beror nämligen delvis på att Nike på senare tid tappat marknadsandelar till sin ärkerival Adidas samt nyare varumärken som On (ticker: ONON) och Hoka.
I september blev det också klart att John Donahoe avgår som vd efter knappt fyra år på posten. Hans efterträdare blir ingen mindre än Nike-veteranen Elliott Hill som sammanlagt har varit involverad i bolaget i över 30 år. Nyheten fick aktien att stiga med över 7% i efterhandeln, vilket tyder på att marknaden uppskattade beslutet. Hill tillträder nu i oktober, och av den anledningen valde man även att skjuta upp sin investerardag (tidigare schemalagd till november).
Under Donahoes tid som vd har ett av Nikes tydliga mål varit att öka direktförsäljningen till konsumenter (NIKE Direct) och på det viset kapa kostnader samt förbättra lönsamheten. Även om NIKE Direct nu utgör en större del av företagets omsättning, med intäkter på 4,7 Mdr usd i Q1, har verksamhetens utveckling som helhet inte levt upp till förväntningarna. Marknadsklimatet har förvisso varit utmanande, med höga lagernivåer efter COVID-19-pandemin, ökad inflation och ett svagt Kina (Nikes tredje största marknad), men värre är att Nike tappat marknadsandelar till konkurrenter vilket tyder på att deras produkter inte har varit tillräckligt innovativa och tilltalat konsumenterna.
Nikes största segment, skoförsäljningen, föll i Q1 med hela 11% i årstakt till 7,5 Mdr dollar. Ett liknande tapp noterades även inom klädförsäljningen som under juni – augusti omsatte 3,0 Mdr dollar. Med andra ord klart större tapp än för marknaden i stort.
Den stora frågan nu är hur snabbt Nike kan vända denna negativa trend? Elliot Hill, som inom kort tar över rodret, verkar vara uppskattad både internt och externt, men det är ingen lätt uppgift att vända utvecklingen för ett så stort företag som Nike. Även om trender inom sportkläder och skor kan förändras snabbt, lutar åtminstone vi åt att denna turnaround kan bli något av ett marathon.
Innevarande räkenskapsperiod får betraktas som något av ett mellanår, men även om vi lyfter blicken mot 2025/26 resulterar vår kvalificerade gissning i ett P/E-tal på uppemot 30. De flesta analytiker förutspår en något högre vinst än oss nästa räkenskapsår och konsensus visar i dagsläget P/E-tal om 26 (FactSet).
Av förklarliga skäl värderas Nike alltid relativt högt, och idag ser faktiskt företaget relativt billigt ut på de flesta värderingsparametrar i förhållande till det historiska snittet. Samtidigt är utmaningarna många, och det känns ytterst osäkert när den amerikanska skogiganten kan förväntas svänga den negativa trenden. Värt att notera är att Nike, trots sin storlek, lyckats leverera nästan en tvåsiffrig årlig vinsttillväxt det senaste decenniet (CAGR).
För närvarande väljer vi att förhålla oss neutrala till aktien, eftersom vi anser att det finns intressantare och mer lättbedömda investeringsmöjligheter därute. Med det sagt bör man vara försiktig med att räkna ut Nike. Företaget har under lång tid varit en av de mest dominanta aktörerna inom skor och sportkläder och har skapat enorma aktieägarvärden över tid. För den långsiktige kan det därför vara läge att plocka in ett av världens mest framgångsrika företag även om vi inte hittar tillräckligt med uppsida på 6 – 12 månaders sikt.