Nobia – Drabbas hårt av pandemin
Kök är en sällanköpsprodukt som den genomsnittliga konsumenten byter ut vart 15-20 år. För hushållen är ett nytt kök en stor investering och efterfrågan påverkas tydligt av den generella konjunkturen, ränteläget och framtidstron.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1778 (8 april 2020)
NOBI | Large Cap | 36,68 kr | AVVAKTA
Privata konsumenter står för runt hälften av den europeiska köksförsäljningen, 30% går via hantverkare, 20% är projektförsäljning till större bygg- och fastighetsbolag, fastighetsutvecklare mm.
Vi kan redan i nuläget konstatera att den pågående coronapandemin med stor sannolikhet kommer leda till en ganska djup global ekonomisk recession. För Nobias del är Storbritannien den enskilt viktigaste marknaden och stod för 42% av fjolårets nettoomsättning på 13 930 Mkr. Norden genererade 49% av det totala, medan Centraleuropa svarade för 9% med Nederländerna och Österrike som viktigaste marknader där.
Som bekant tar de två sistnämnda länderna, liksom Storbritannien, situationen på yttersta allvar och har stängt ner stora delar av sina samhällen. Det har bland annat lett till en brutal inbromsning av den brittiska byggbranschen, som enligt det senaste inköpschefsindexet för mars har sjunkit i den snabbaste takten sedan finanskrisen. Den 19:e mars meddelade bolaget att man redan för Q1 förväntar sig en negativ effekt på efterfrågan, en ogynnsam valutautveckling (en stark euro mot kronan och brittiska pundet är dålig för Nobia eftersom material och komponenter ofta köps i euro), samt störningar i leveranskedjan.
Några dagar senare stängdes alla Magnet köksbutiker och produktionsenheter i Storbritannien i enlighet med myndigheternas rekommendationer och 2 300 anställda i landet permitterades. Ytterligare cirka 700 permitterades i resten av koncernen. Dessutom drog man tillbaka utdelningsförslaget om 4 kr per aktie och sänkte koncernledningens löner med 20% tills vidare, för att vara förberedd på hur situationen kommer utveckla sig de kommande månaderna.
Än så länge har man inte kommenterat om det blir några ändringar till beslutet att investera 2 miljarder kr i en ny toppmodern fabrik i Sverige, som är en viktig del av bolagets ambitioner för de kommande åren. Fler detaljer skulle ha presenterats på en kapitalmarknadsdag i mitten av mars, men Corona satte även stopp för den. Det vi vet är att investeringsbeslutet togs efter att ledningen hade identifierat tillväxtmöjligheter på befintliga och nya marknader som skulle behöva en högre tillverkningskapacitet. Anläggningen ska även ha en hög grad av automation och digitalisering, vilket borde gynna lönsamheten framöver.
Tanken var att skuldfinansiera fabriksbygget, vilket under normala omständigheter inte hade varit ett problem. Vid slutet av december uppgick nettoskuldsättningsgraden till 89% och tillgänglig kassa och kreditfaciliteter till cirka 1,3 miljarder kr. Det är en betryggande kudde för tillfället, men frågan är hur djup svackan kommer bli.
Under finanskrisen 2008/2009 tvärnitade den organiska försäljningen med 10% under Q4 2008, följd av ett fall på ytterligare 10% organiskt under helåret 2009. Rörelsemarginalen sjönk med 5,5 procentenheter till 0,2%, vilket samtidigt innebar att man landade på en förlust på sista raden om 79 Mkr. Vi ser Nobia som bättre rustat den här gången, tack vare renodling och besparingsåtgärder de senaste åren. Samtidigt är det inte alls otänkbart att volymnedgången kommer bli ännu större än vad som var fallet då.
Vi räknar numera med en omsättningsnedgång om 15% i år till drygt 11,8 miljarder kr, vilket kommer sätta sina spår i lönsamheten och vi tror att vinsten per aktie kan sjunka med över 40% till omkring 2,7 kr. Aktien har sjunkit med nästan 50% hittills i år och på våra nya estimat handlas den till ett P/E-tal på ca 14x. Det kan visa sig vara en intressant nivå för den långsiktige men för vår del är den kortsiktiga osäkerheten för stor för att ha aktien kvar bland våra Top Picks. Ett nytt kök lär nog inte stå högst upp på människornas inköpslista om arbetslösheten skenar iväg. Rekommendationen sänks till Avvakta.