Nu trycker vi på köpknappen
Vi var nära att trycka på köpknappen för kontraktstillverkaren redan i vår senaste uppdatering av aktien i september, efter Q2-rapporten.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1826 (15 november 2020)
Hanza | Small Cap | 14 kr | KÖP
Vi menade då att aktien har potential på sikt, inte minst med bolagets strategi med lokala kluster och komplett tillverkning när problemen med globala leverantörskedjor har visat sig i pandemin. En annan trend som gynnar bolaget är även att många företag med kinesisk tillverkning nu vill ha tillbaka produktionen till Sverige och Europa. Till slut valde vi ändå att avvakta med aktien ytterligare något/några kvartal då vi bedömde att osäkerheten fortsatt var för stor resten av året i spåren av covid-19 pandemin.
Med facit i hand var detta beslut rätt då aktien sedan dess mestadels har handlats under nivån kring 15 kr som var kursen i samband med den senaste analysen, och faktiskt har aktien stundtals handlats 20% under den nivån. Den allra senaste tiden har den dock repat sig och handlas en bit under 14 kr, vilket är cirka 10% lägre än sist. En bidragande faktor till förbättringen är Q3-rapporten som presenterades nyligen och faktiskt visade sig vara bättre än förväntat.
Nettoomsättningen minskade visserligen med drygt 2% till 503,1 Mkr (515,5) men skulle justerat för valutaeffekter ha varit oförändrad, vilket åtminstone för oss var ett oväntat bra utfall mitt i pandemin. Bolagets huvudmarknader Sverige, Finland och Tyskland minskade omsättningen med 7,3% till 265,7 Mkr (286,5), medan övriga marknader (Baltikum, Centraleuropa och Kina) förbättrades med 3,7% till 237,4 Mkr (229).
Omsättningen har trots det påverkats betydligt av effekterna från covid-19 med en volymnedgång från befintliga kunder på cirka 9%. Bland annat har bolagets största kund från Tyskland med verksamhet inom textilindustrin minskat sin volym på årsbasis med cirka 100 Mkr. Inbromsningen bedöms dock vara tillfällig och när Hanza blickar framåt anses kunderna vara stabila bolag som åter kommer att öka volymerna när pandemin till slut ger vika.
Även resultatmässigt har Hanza klarat pandemin bra. Rörelseresultatet före avskrivningar av immateriella anläggningstillgångar, Ebita, steg med 23% till 21,4 Mkr (17,4), motsvarande en marginal om 4,3% (3,4). Under fjolåret fanns då en negativ påverkan med 6,7 Mkr från bolagets dåvarande effektiviseringsprogram.
Även rörelseresultatet förbättrades till 15,2 Mkr (14,3), motsvarande en rörelsemarginal på 3,0% (2,8). Största glädjeämnet i rapporten var att segment Övriga världen (Baltikum, Centraleuropa och Kina) ökade lönsamheten rejält med en ebita-marginal som steg till 4,3% (-0,5). Segment Huvudmarknader (Sverige, Finland och Tyskland) drabbades hårdare av pandemin och fick se ebita-marginalen sjunka till 4,3% (9,0).
Sammantaget tycker vi att Hanza har klarat pandemin oväntat bra. Bolaget säger sig inte ha tappat några kunder utan enbart volymer, vilka bör komma igen när pandemin väl försvinner. Chansen bör också vara god att bolaget framöver kan öka sina marknadsandelar då pandemin har förstärkt trenden mot regional, kundnära och komplett tillverkning, vilket Hanza kan tillgodose i sin klustermodell. Positivt är också att Övriga marknader nu kan uppvisa hygglig lönsamhet efter att tidigare ha släpat efter lönsamhetsmässigt, liksom att kommande kvartal i ökande grad bör kunna märka av tidigare gjorda omstruktureringar och effektiviseringar.
Den kanske främsta anledningen att gilla aktien är nog ändå den så vitt vi kan se riktigt låga värderingen. Efter en svag kursutveckling i år där kursen har sjunkit med cirka 10% är inte p/e-talen de kommande två åren högre än cirka 9–10 respektive 7–8 på våra prognoser, och då har vi ändå inte räknat med högre rörelsemarginaler än 3,9% respektive 4,4%. Bolagets egen målsättning är marginaler på 6% och en genomsnittlig tillväxt på 10%. Det finns därmed potentiellt ännu mer att hämta.
Vi väljer nu att höja rekommendationen till Köp (Avvakta) och sätter riktkursen till 18 kr (14–18).