Ny ledning levererar - Köp teleoperatören

I slutet av mars (Newsletter 1773) presenterade vi teleoperatören som ett bra defensivt val i oroliga tider.

Ny ledning levererar Kp teleoperatren

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1831 (2 december 2020)

TELIA | Large Cap | 36,03 kr | KÖP

Tiderna är förvisso fortfarande oroliga, men börsen har fått stöd och bränsle av expansiv centralbankspolitik och statliga stödprogram, och på sistone även hopp om en lösning av corona-eländet.

Annons

Aktiemässigt innebar det att framförallt snabbväxande tillväxtbolag har varit efterfrågade och Telia står idag ynkliga 2% högre än för nio månader sedan. Med utdelningarna om sammanlagt 1,8 kr per aktie medräknade är det förvisso 7%, och faktum är att aktien från och med imorgon handlas utan rätt till en extrautdelning om 0,65 kr.

Extrautdelningen är ett första resultat av det strategiska förändringsarbetet som har dragits igång av Allison Kirkby, bolagets nya vd sedan maj. Hon har, bland annat, som mål att förbättra kapitalallokeringen vilket ledde till försäljningen av carrier-verksamheten Telia Carrier för ett rörelsevärde om 9,45 miljarder kr, långt över det bokförda värdet och förväntningarna i marknaden. Dessutom avyttrades innehavet om 47,1% i Turkcell så att bolaget numera fokuserar helt och hållet på Norden och Baltikum.

Förutom extrautdelningen ska försäljningslikviden även användas till att stärka balansräkningen för att kunna investera i kärnverksamheten. Fokus här ligger på att bygga det nya 5G-nätet, driva nya konvergerade tjänster och använda digitalisering och förenkling för att förbättra kostnadsstrukturen framöver. Nyligen ingick man till exempel två strategiska partnerskap med Ericsson respektive Nokia, för att skapa förutsättningar för att bygga ett pålitligt och robust 5G-nät. Det är samtidigt startskottet för en flerårig investering i bolagets nätverk, som kommer igång på allvar under 2021.

Ett annat högprioriterat område är kostnadsbesparingar och vd Kirkby har anlitat en dedikerad transformationsansvarig för att mobilisera och leverera på ett storskaligt program relaterat till processförenkling och strukturell transformation. Redan under Q3 syntes uppmuntrande effekter och det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) på 8 211 Mkr överträffade analytikernas konsensusprognoser (Infront) med råge.

Jämfört med samma period i fjol var det därmed en stabil resultatutveckling, trots att nettoomsättningen sjönk organiskt med 3,7% till 21 530 Mkr. Här ingick en negativ Covid-19 effekt på runt 600 Mkr, främst drivet av lägre roaming samt reklamintäkter. Utvecklingen inom TV & Media förbättrades dock sekventiellt, och nedgången för reklamintäkterna om 12% blev lägre än de -31% under kvartalet innan. Positivt är även att man adderade 54 000 nya tv-abonnemang efter två kvartal med förluster, vilket är en direkt effekt av det sportrelaterade erbjudandet som kom igång igen.

För Q4 räknar ledningen med en liknande Covid-19 effekt som under Q3, samtidigt som man höjde helårsprognosen för det justerade EBITDA-resultatet till 30,5 miljarder kr, från tidigare implicita 30 miljarder. Vad gäller kassaflödet så brukar årets sista kvartal alltid vara en investeringstung period, bland annat på grund av lanseringen av nya telefoner. I år investerar man dessutom i högre takt i 5G och marknadsföring i Sverige. Ändå höjdes även helårsprognosen för det fria operationella kassaflödet en aning till att nå den övre delen av intervallet mellan 9,5 och 10,5 miljarder kr.

För nästa år flaggade vd Kirkby i samband med den senaste kvartalsrapporten för en stigande capex-nivå, till följd av 5G-utbyggnanden. Det i sig är inga konstigheter, givet att hela branschen går igenom ett teknikskifte, så länge bolaget klarar av att upprätthålla sina utdelningsbetalningar. Tack vare avyttringarna och kostnadsbesparingsåtgärderna är bolagets finansiella situation, emellertid, komfortabel med en nettolåneskuld i relation till det justerade EBITDA (12-månader rullande) på 2,5x i slutet av september. Rimligtvis borde dessutom den negativa Covid-19 påverkan minska nästa år, så att vi i dagsläget inte ser någon anledning att vara oroliga för direktavkastningsnivån omkring 5%.

Dessutom finns det ytterligare dolda värden på balansräkningen i form av infrastrukturtillgångar och det finns spekulationer i marknader att bolaget skulle kunna vara intresserat att sälja minoritetsandelar i dessa för att synliggöra det verkliga värdet, samt stärka balansräkningen. Det skulle i alla fall ligga väl i linje med vd Kirkbys agenda att jobba med kapitalallokeringen. Försäljningen av Telia Carrier har visat hur betydande uppsida av en sådan affär kan vara.

Sannolikheten för fler positiva nyheter under kommande månader bedömer vi därför som stor, samtidigt som den underliggande verksamheten presterar stabilt. Dagens börsvärde justerat för nettoskulden motsvarar omkring 7,6x nästa års förväntade EBITDA, vilket är under det historiska snittet. Telia förblir en av våra favoriter bland defensiva placeringar, samtidigt som vd Kirkby har adderat en extra krydda till potentialen i form av omstruktureringar. Vi upprepar vårt köpråd.

NASDAQ Stockholm
TELIA
Sektor
Telekom
Stockpicker Newsletter
Telia Company AB: Ledande inom telekommunikation och digitala tjänster

Telia Company AB är en av Nordens och Baltikums största teleoperatörer, med huvudkontor i Solna, Sverige. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster inom mobiltelefoni, bredband och digital-TV till både privat- och företagskunder. Telia är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet TELIA.​
Under 2023 rapporterade Telia en omsättning på 88,561 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,00 kronor per aktie för verksamhetsåret 2024, i linje med föregående års utdelning.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-12-04 09:58:00
Ändrad 2024-11-13 08:13:25