Nya finansiella mål från Loomis. Värderingen lockar oss
Det var kanske sista gången som Patrik Andersson klev på den stora scenen som vd, när kontanthanteringsbolaget nyligen ordnade sin kapitalmarknadsdag (CMD). Senast i augusti ska han ersättas av Aritz Larrea, nuvarande vd:n för den amerikanska verksamheten.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1943 (27 mars 2022)
LOOMIS | Large Cap | 251,3 kr | KÖP
Det blir alltså Larrea som ska se till att man kommer nå de nya målen för strategiperioden 2022 – 2024, som inkluderar en valutajusterad intäktstillväxt på 5-8% per år, samt en rörelsemarginal (EBITA) på 12-14% år 2024. Till skillnad från tidigare sätter man inga specifika intäktsmål för de olika produktlinjerna utan de kommunicerade ambitionerna avseende uttagsautomater, fysisk utländsk valuta (FX) och Loomis Pay ska ses som en integrerad del av koncernens tillväxtmål. Ledningen lovar, emellertid, större transparens i den löpande rapporteringen framöver så att vi kan följa de olika delarna mer i detalj.
Tillväxten ska framför allt ske organiskt, men det kan även bli aktuellt med några små förvärv inom kärnverksamheten eller förvärv av teknikbolag som stöder tjänsteerbjudanden. Huvudfokus ligger, emellertid, på expansionen av Loomis Pay samt en utökning av tjänsterna med fasta månadsintäkter, inte minst Safepoint. Även insatserna för att driva outsourcing av kontanthantering (CMS) kommer förbli en viktig faktor framöver.
Kontanthanteringssystemet Safepoint har under lång tid visat god organisk tillväxt i USA och är en viktig anledning varför intäkterna i den amerikanska verksamheten under Q4 i fjol överträffade motsvarande 2019-nivå med 14%. Under hela 2021 installerades brutto över 10 000 Safepoint-system i USA och just nu pågår ambitiösa aktiviteter för att öka försäljningsintäkterna även på den europeiska marknaden, där potentialen ligger på ungefär 200 000 system, att jämföra med 400 000 i USA.
Angående bolagets nyaste satsning, Loomis Pay, så upprepade ledningen på CMD:n den stora långsitkiga potentialen för betalningsplattformen som lanserades hösten 2020. Loomis Pay ger detaljhandlarna möjligheten att hantera samtliga former av betalningar, oavsett om det gäller kontanter, kort eller andra digitala alternativ och oavsett om de sker i fysisk butik eller via e-handel. Bara de europeiska marknaderna där bolaget redan är aktivt idag motsvarar en adresserbar marknad för betalningsplattformen värd 200 miljarder kr. Inkluderar man de övriga europeiska länderna bedöms den totala adresserbara marknaden vara värd 300 miljarder kr, plus ytterligare 400 miljarder kr i USA.
Hittills finns Loomis Pay i Danmark, Sverige och Norge och näst på listan är lanseringen i ett stort europeiskt land någon gång under 2022. Restriktionerna i samband med pandemin har dock lett till en lite trögare utrullning än vad man tidigare hade hoppats på. Detta gör att målet att nå en omsättning på över 3 miljarder kr år 2025 från Loomis Pay är lagt på is. Expansionsplanerna och satsningar såsom uppbyggnad av lokala säljorganisationer och vidareutveckling av serviceerbjudandet löper samtidigt vidare.
Tyngt av negativa valuta- och pandemieffekter landade rörelsemarginalen (EBITA) ifjol på 9,9%. Det var förvisso 0,5 procentenheter bättre än året innan men ledningen är optimistisk att man kan nå upp till 12-14% på sikt. Hur snabbt det kommer att gå hänger bland annat i hop med i vilken takt samhällen öppnar upp och när turismen kan komma tillbaka, då bland annat bolagets FX-verksamhet påverkas av att folk inte kan resa. Dessutom förväntas en snabbare ökningstakt av intäkter från de mer lönsamma tjänsterna såsom Safepoint och CMS bidra positivt.
Utmaningarna i USA i form av hög löneinflation planerar man att hantera med hjälp av prishöjningar under Q1. Effekten av de höjda bränslekostnaderna är fortfarande oklar men kundkontrakten i den amerikanska verksamheten är utformade så att priset till kunden regleras i samma takt som Loomis kostnader för bränsle till värdetransportbilar ökar. Bränsletillägget ökar alltså intäkterna och därmed den organiska tillväxten, medan effekten på rörelsemarginalen bör vara begränsad. Runt hälften av kontrakten i Europa har liknande upplägg som i USA, medan övriga volymer justeras via förhandlingar.
Loomis gynnas av en stadigt ökande grad av outsourcing inom kontanthantering från banker och handeln, som strävar efter lägre kostnader och reducerade risker. Med sin starka position på den internationella värdehanteringsmarknaden ligger bolaget i framkant av den tekniska utvecklingen och tillsammans med kunderna jobbar man hela tiden på fler avancerade lösningar. Det bådar gott för tillväxt och högre marginaler framöver. Kortsiktigt har den pågående Rysslandskrisen dessutom lett till en större efterfråga på kontanter i samhället och svenska Bankomat har noterat en markant ökning av uttag under den senaste tiden.
Levererar Loomis på sina mål kommer intäkterna landa kring 23,2 miljarder kr nästa år. I kombination med en gradvis marginalförbättring borde det kunna leda till en vinst kring 26 kr per aktie, vilket innebär att aktien handlas till ett P/E-tal understigande 10 just nu. Det är alltjämt lågt trots en relativt sett stark kursutveckling på senare tid. Vi gillar även direktavkastningen som i detta nu ligger omkring 3,3%.
Summerar vi intrycken från veckans CMD finns det inget som får oss att frångå vare sig vår köprekommendation eller riktkurs (360 kr).