NYAB – Nykomlingen på First North Sweden

En av få nykomlingar i år på First North Sweden är ingenjörsbolaget NYAB. Företaget tillhandahåller ingenjörs-, bygg- och underhållstjänster inom hållbar infrastruktur, industribyggnation samt förnybar energi.

NYAB Nykomlingen pa First North Sweden

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2130 (29 september 2024)

CHANS | NYAB | FINLAND | 5,8 kr

Bolaget har en historia som sträcker sig tillbaka till år 1990 då Nyanläggarna i Luleå AB grundades. På dryga 30 år har det förstås hunnit hända en hel del i företaget och år 2022 genomfördes ett aktieutbyte med börsnoterade Skarta Group, vilket innebar att nybildade SkartaNYAB tog plats på First North i Helsingfors. I juni 2024 ombildades bolaget till ett svenskt aktiebolag (NYAB AB) och huvudkontoret flyttades från Finland till Luleå. I samma veva passade bolaget på att överföra bolagets aktier till Nasdaq First North Premier Growth Market Stockholm och det är anledningen till att aktien nu handlas här.

Efter ovannämnda initiativ ser koncernen idag ut som så att NYAB AB äger Siltema Oy (ett elingenjörsbolag som ingick i Skarta Group), NYAB Finland och NYAB Sverige. Bolaget erbjuder sina tjänster i både Finland och Sverige, men den svenska marknaden är av klart högst vikt för koncernen både vad det gäller intäkter och rörelsevinst.

Bolaget ambition är även att vara aktiva på M&A-marknaden och under våren förvärvades NYAB svenska Dyk & Anläggning Stockholm AB för att stärka koncernens expertis inom sjö- och undervattensentreprenad. Köpeskillingen uppgick till 26 Mkr, varav hälften betalades kontant och resterande del genom en riktad nyemission till aktieägarna i Dyk & Anläggning AB.

NYAB fungerar oftast som huvudentreprenör i de projekt som de tar sig an och använder sig därav flitigt av underleverantörer. Av den anledningen är verksamhetsmodellen inte så kapitaltung som man kanske kan tro vid en första anblick, och närmare tre fjärdedelar av de runt 450 anställda är faktiskt tjänstemän - ingenjörer, projektledare, site managers och så vidare.

Bygg är förstås en sektor som ofta förknippas med hög risk och NYAB försöker hantera detta genom att fokusera på relativt komplicerade projekt där det finns goda möjligheter till tilläggsförsäljning och långvariga kundrelationer. Därtill försöker bolaget växa behärskat för att hantera riskerna. Med det sagt är det förstås en del av tillväxtstrategin att sakta men säkert våga ta sig an allt större projekt. Under 2023 låg genomsnittsprojektet på ungefär 3,5 Meur, medan motsvarande siffra i år lär hamna en bit under 5,0 Meur enligt vd:n, och tillika storägaren, Johan Larsson.

Störst närvaro har NYAB i de norra delarna av Sverige och Finland samt Stockholmsregionen. Verksamheten är orderstyrd, och därtill påverkas företaget av säsongsmässiga variationer eftersom infrastrukturprojekt är svåra att genomföra under vintermånaderna. Glädjande var dock att NYAB för första gången i sin historia levererade ett positivt operativt resultat under januari - mars i år.

Annons

Beställningar har även trillat in frekvent och orderstocken den 30 juni uppgick till 343 Meur, vilket var 36% än högre än 12 månader tidigare. Efter kvartalets slut signerade NYAB även ett kontrakt, vars värde uppskattas till cirka 931 Mkr, med Vattenfall Eldistribution för uppförande av två kraftledningar. Projektet påbörjas redan innevarande kvartal och beräknas vara färdigställt under 2026.

På rullande 12 månader redovisade NYAB en omsättning på 311 Meur och ett rörelseresultat på 17 Meur motsvarande en EBIT-marginal på 5,6%. För lite drygt ett år sedan, närmare bestämt i augusti 2023, tvingades bolaget faktiskt vinstvarna och dra ned helårsprognosen för 2023 till 290 – 315 Meur (tidigare 315 – 340) och rörelseresultatet till 16 – 24 Meur (21 – 29). Slutresultatet blev något svagare än så då försäljningen och rörelsevinsten uppgick till 284 respektive 15 Meur under fjolåret. Nedjusteringen förklarades då av att den svaga makroekonomiska miljön, till följd av bland annat inflation och högre räntor, försenade kundernas investeringsbeslut och att den intensiva orderingångsperioden, som vanligtvis pågår fram till sommaren för NYAB, blev svagare än väntat.

Enligt vd Johan Larsson började det dock blåsa positivare vindar redan under senhösten 2023 och trenden ser ut att hålla i sig i år, åtminstone på den svenska marknaden. I Finland har dock aktiviteten varit sämre och försäljningen föll faktiskt med 12% under de inledande sex månaderna av året. Drygt hälften av koncernens intäkter härstammar idag från den offentliga sektorn.

Med tanke på att en stor del av intäkterna trillar in under årets andra halva av säsongsmässiga skäl, är det ingen lätt uppgift att göra upp någon prognos för 2024 trots att det bara återstår tre månader av året. Vår kvalificerade gissning blir att omsättningen landar runt 330 Meur (280) med en rörelsemarginal på omkring 7% (5,4), vilket resulterar i en EV/EBIT-multipel på cirka 16x. Inte särskilt ansträngt med tanke på de finansiella målen (över 10% årlig omsättningstillväxt och en rörelsemarginal överstigande 7,5%) samt att NYAB historiskt har klarat av att hålla en hög tillväxttakt och redovisa en högre rörelsemarginal än så. Dessutom har bolaget en god balansräkning och förvärv är som bekant en viktig del av den uttalade strategin.

Trots att marknaderna som NYAB håller till på får betraktas som mogna, är det tyvärr svårt att hitta några direkta peers. Det finns helt enkelt inte särskilt många nordiska bolag som tar sig an järnvägar, broar, flygfält, energiparker och allt däremellan. Vi skulle väl placera NYAB i ett eget fack någonstans mellan bygg (NCC, Peab, Skanska m.fl.) och de tekniska konsultbolagen (t.ex. Afry och Sweco).

Till skillnad från traditionsenliga konsultbolag får man dock vara beredd att ta projektrisk om man äger NYAB och det är förstås av hög vikt att prissättningen i anbuden blir rätt. Historiskt har företaget klarat av att upprätthålla en god lönsamhet, vilket är särskilt imponerande med tanke på tillväxttakten (även utan det omvända förvärvet av Skarta). Det tyder på såväl kompetens som att segmenten, det vill säga främst komplexa och utmanade infrastrukturprojekt, som företaget håller till i är rätt.

Trots den korta historiken i noterad miljö, finner vi både värderingen och bolaget så pass intressant att vi redan nu tror att det kan vara läge för en första chanspost. Styrelsen och ledningen verkar onekligen hålla med oss med tanke på att insynsköpen haglat tätt den senaste tiden. Notera att handeln i aktien är låg trots börsvärdet på dryga 4 miljarder kr (dagligt snitt på 0,8 Mkr den senaste månaden enligt Holdings).

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2024-10-04 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:14:10