OATLY – Nästa svenska framgångssaga?

Det skånska havredrycksbolaget har nyligen gjort en succédebut på Nasdaq-börsen i USA och kursen rusade direkt på första handelsdagen med 27% från noteringsnivån på 17 usd.

OATLY Nasta svenska framgangssaga

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1874 (30 maj 2021)

OTLY | Nasdaq USA | 23 usd | KÖP

Därmed värderas bolaget till över 13 miljarder usd, vilket kan jämföras med de cirka 2 miljarder usd i den senaste finansieringsrundan förra sommaren.

Suget på den växt-baserade mjölkersättningen är med andra ord stort, vilket inte förvånar särskilt mycket då caset uppfyller många krav bland dagens placerare. Bolaget har en hög ESG-profil och ledningen är snabb med att påpeka havredryckens positiva påverkan på miljön. Till exempel sparar man 80% i växthusgasutsläpp om man konsumerar en liter Oatly istället för vanlig komjölk.

När bröderna Rickard och Björn Öste grundade bolaget på 1990-talet, var det just för att hitta en ersättning för komjölken, även om huvudanledningen vid denna tidpunkt egentligen var att skapa ett alternativ till de två tredjedelar av världens befolkning som dras med laktosintolerans. Med hjälp av forskare vid Lunds Universitet hade man upptäckt att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig flytande föda, perfekt anpassad för människor.

Bolaget och dess havremjölk förde under många år en ganska ospektakulär tillvaro tills man 2012 anlitade Toni Petersson som vd. Han tog ett omfattande grepp om varumärkes- och marknadsföringsstragin och valde att fokusera mer på den amerikanska marknaden där intresset för växtbaserad mjölk började ta fart. Idag erbjuder man ett brett sortiment av havredryck samt havrebaserade alternativ till yoghurt, glass, grädde mm.

Sedan 2018 har bolagets omsättning ökat från 118 Musd till 421 Musd i fjol och andelen som genererades i Americas-regionen har klättrat från 10% till 24% under tiden. Tillväxttakten är även hög i Asien som idag står för 13% av omsättningen, trots att det var först 2018 som man expanderade till Kina.

Nyckeln till den initiala framgången i USA var en annan lysande idé av Petersson, nämligen lanseringen av en speciell barista-variant av havredrycken, som är lätt att skumma och som passar särskilt bra till kaffe. Säljarna började bearbeta exklusiva coffee shops i New York och vid slutet av 2017 serverades Oatly i runt 650 kaféer. Därifrån spred sig populariteten över hela landet och mellan 2018 och 2019 rusade försäljningen av havremjölk i USA från 6 Musd till nästan 40 Musd. Hypen har inte stoppat där och under det senaste året har försäljningen av havrebaserad mjölk ökat med 151%. Oatlys produkter såldes vid slutet av 2020 i cirka 10 000 kaféer och hos 7 500 detaljhandlare i USA.

Sedan mars i år finns havredrycken dessutom med i Starbucks meny och mottagandet har varit såpass bra att kaffekedjan har stundvis haft svårt att möta efterfrågan från sina kunder. Generellt är produktionskapaciteten en av de största utmaningarna för bolaget just nu och man har gjort betydande investeringar för att kunna tillverkar större volymer. Nyligen öppnades bolagets andra produktionsanläggning i USA och planer finns för att bygga tre ytterligare i Singapore, Kina och Storbritannien.

Det kostar givetvis mycket pengar och vd Petersson är tydlig med att hans prioritering ligger på tillväxt före vinst. Förutom investeringar i kapaciteten spenderar han även betydande summor på marknadsföring för att driva den globala expansionen vidare. Trots en omsättningsökning om 107% till 421 Musd i fjol, steg därför rörelseförlusten till -47,1 Musd (-30,8 Musd) och på sista raden visade man en förlust om -60,4 Musd (-35,6). Vid slutet av mars hade man följdriktigt enbart 88,6 Musd i likvida medel på balansräkningen, så att kapitaltillskottet om 1,4 miljarder usd i samband med börsnoteringen var välbehövd.

Enligt statistisk från Euromonitor motsvarar den globala försäljningen av växtbaserad mjölk cirka 9% av den globala försäljningen av traditionell mjölk idag. Penetrationen bland andra mejerikategorier är betydligt lägre än så, vilket visar på den stora potentialen framöver. Inte minst den unga generationen blir allt mer medveten kring hälsan och matens påverkan på miljön och bolagets tillväxttakt talar ett tydligt språk vart man är på väg.

Även om kakan blir allt större så blir det även fler och fler som vill ha en bit av den. Enbart i Sverige finns det idag ett flertal konkurrenter som tex Alpro, Valio och Arla. Dessutom finns inte bara havredrycker utan även andra växtbaserade mjölkersättningar baserade på t.ex. mandel eller pistasch. Den adresserbara marknaden är dock enorm och Oatly har fortfarande mycket expansionsutrymme framför sig, både produktmässigt och geografiskt.

Som ”story stock” känns Oatly som en no-brainer. Dessvärre motsvarar dagens börsvärde drygt 15x årets förväntade omsättning, och detta under antaganden att man bibehåller fjolårets tillväxttakt. Det är saftigt men samtidigt får man som placerare en unik exponering och en aktie som sannolikt hamnar i många ESG-fonder. Med det som utgångspunkt landar vi därför i en spekulativ köprekommendation.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-06-02 09:45:00
Ändrad 2024-11-13 08:40:09