Omikron – ingen önskvärd julklapp
November lyckades inte riktigt nå upp till sitt historiska genomsnitt om 3% (baserat på data från 1995 och framåt) men blev på det hela taget ändå en positiv börsmånad.
Stockholmsbörsen steg nämligen med 1,7% trots att vi återigen tycks ha hamnat mitt i en ny covidoro som dessvärre ser ut att skapa samma sortens panik som den förra gjorde i mars förra året. Flyg stoppas, nya restriktioner införs och media gör sitt yttersta för att piska upp oron i samhällen. Detta trots att vi så här långt inte vet särskilt mycket om omikron som är den mest omtalade bokstaven i det grekiska alfabetet i detta nu.
Hittills kan ingen svara på frågan huruvida det handlar om ett allvarligare virus än föregångarna (och då främst delta som så här långt väl har varit den tuffaste), avseende själva sjukdomsförloppet samt huruvida dagens vacciner ger skydd mot det. Enligt Modernas VD är sannolikheten stor att de inte gör det i lika stor uträckning som mot tidigare mutationer. Ett olyckligt uttalande kan jag själv tycka. Dels vet han i dagsläget ungefär lika lite om saken som alla andra, dels kan kommentaren påverka vaccinationsviljan negativt. Men jag antar att han främst har bolagets bästa i åtanke (nya affärsmöjligheter) när han svarar på det här sättet och inte på standardmanér som ju annars brukar bli något i stil med ”jag tycker att det fortfarande är för tidigt att spekulera förrän vi vet säkert”.
Är det något vi vet med säkerhet så här långt så är det just att vaccin är det som ger bästa skyddet mot allvarlig sjukdom och död. Skulle viljan att ta den minska som en effekt av spekulationer om att den inte ger skydd mot den nya varianten vore det tveklöst oerhört negativt. För även om vi i Sverige och på en del andra håll har varit tämligen flitiga att vaccinera oss, så är läget långt ifrån detsamma globalt. Och så länge det inte har byggts upp tillräcklig flockimmunitet över hela jordklotet så lär vi få se nya mutationer dyka upp.
Eftersom osäkerhet är det som marknaden ogillar allra mest får vi återigen uppleva tvära kast på marknaden. Ena dagen är det pessimism som dominerar andra dagar handlar det om lättnad. Det stora problemet är dock i grunden detsamma. Ingen riktigt vet och så länge som så är fallet finns det risk att fler proaktiva restriktionsåtgärder sätts in varvid ekonomierna skakas om.
Kan det bli lika kraftig påverkan som i mars ifjol? Det är förstås oerhört svårt att säga så länge vi inte vet så mycket mer om detta virus. Förvisso är risken för nya mutationer inte någon ny ”svart svan” och covid-19 idag är något som marknaden har lärt sig leva med (senaste vågen gick närmast obemärkt förbi marknaderna) men det faktum att politikerna är måna om att visa handlingskraft gör att nya omfattande lockdowns inte kan uteslutas om smittspridningen fortsätter att öka vilken den tycks göra. Är det något som marknaden fruktar så är det just implikationer på ekonomin i ett läge då ekonomin sakta men säkert har börjat normaliseras.
Att reaktionerna inledningsvis inte kommer att bli lika kraftfulla som de var ifjol beror på att aktiemarknaden har lärt sig att allting inte behöver vara nattsvart även om ekonomierna drabbas negativt. Kvar finns nämligen centralbankerna på barrikaderna och deras beslutsamhet är vad som har varit främsta anledningen till att marknaderna står betydligt högre idag än vad de gjorde inför pandemin. Frågan är dock om inte den som tror på samma resoluta respons även den här gången mistar sig.
Utgångsläget är nämligen inte alls detsamma och många länder har sannolikt inte heller råd att göra om det kostsamma reptricket igen. Här står Sverige väl rustat i alla fall och det skall vi vara glada för. Men på många andra håll har man det inte lika väl förspänt då skuldsättningen räknat mot BNP är betydligt högre.
Är kurssvackan ändå ett köpläge? Troligtvis kan så vara fallet vilket jag i och för sig baserar främst på magkänslan samt rapporterna om att den nya varianten inte tycks vara särskilt dödlig vilket kan göra den allra värsta rädslan kortvarig. Men säker kan man förstås inte vara varför försiktighet ändå är att föredra. Hopp är ingen bra strategi även om eviga optimister uppges ha mycket roligare tillvaro än dess motparter.
Själv tillhör jag nog det senare nämnda lägret och därav blir min approach något försiktigare innan vi vet mer. Detta inte minst som jag någonstans i bakhuvudet dessutom har vetskapen att en sedvanlig ”midvinterrekyl” kan lura i vassen (när väl sedvanlig månadsskifteseffekt är avklarad). Med det sagt är det dock värt att påpeka att det är när osäkerheten är som störst som de bästa affärerna i regel görs. För den som har dragit upp likviditetsnivån för att sätta pengarna i arbete när priserna blivit mer attraktiva kan glaset således snarare betraktas som halvfullt än halvtomt.