ÖNSKEANALYS OVZON – The sky is not the limit

Många bolag siktar mot stjärnorna, men i Ovzons fall passar denna floskel som handen i handsken. Bolaget genomförde nyligen en företrädesemission för att finansiera en egen satellit, som avses skjutas upp av Elon Musks rymdföretag SpaceX under Q1 2021.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

OVZON | First North | 28,775 kr                                     

Ovzon säljer bredbandstjänster, som i dagsläget är baserade på leasade satellittranspondrar. Redan sedan grundandet år 2006 har ambitionen varit att skjuta upp egna satelliter, för att öka prestandan och bredda tjänsteerbjudandet ytterligare. Vid en optimerad beläggning förväntar sig bolaget att den egna satelliten kan generera årliga intäkter upp till 1 miljard kr om några år, vilket kan jämföras med en nettoomsättning på 201 Mkr år 2017.

Tillväxten har varit hög sedan den första fasen av koncernens tjänsteerbjudande lanserades 2014, drivet av en allt högre efterfrågan på ökad bandbredd och mer mobilitet. Kunder utgörs bland annat av användare som är beroende av realtidssensorer och videouppladdningar, antingen från rörliga plattformar som små fordon, flygplan eller drönare, eller från personal på plats som bär terminalerna med sig.

Historiskt sett har de varit tvungna att välja mellan mobilitet och bandbredd. Ovzon åtgärdar detta kompromisskrav med hjälp av en lösning som möjliggör satellitkommunikation med hög bandbredd i kombination med små, lätta och därmed mobila terminaler. Tills den egna satelliten är klar, avser bolaget leasa ytterligare kapacitet från satelliter som planeras skjutas upp i år, för att utöka täckningen och den totala tillgängliga bandbredden.

På efterfrågesidan ser det nämligen ljust ut. Enligt Satellite Industry Association uppgick den globala marknaden för satellittjänster till 128 mdr usd under 2016, efter en årlig tillväxt om 4% sedan 2010. Cirka 80% av marknaden kräver dock inga mobila antenner och terminaler, och är därför inte intressant för Ovzon. Istället adresserar man de delar som gynnas av hög bandbredd och ökad mobilitet, som till exempel mobil data. Denna marknad förväntas växa, inte minst på grund av den starka tillväxten av den globala internettrafiken, med ökat behov av mer kapacitet och hastighet som följd.

Även användning av mobil satellitkommunikation i obemannade drönare, fartyg och landfordon ökar. Till exempel planerar den amerikanska regeringen att spendera minst 4 miljarder usd på uppgradering och inköp av utrustning för satellitkommunikation under de kommande åren. Bolagets hittills största kund är just det amerikanska försvarsdepartamentet, som stod för en betydande del av nettoomsättningen på 155 Mkr under perioden januari – september 2018.

Det var 5% mer än under samma period ett år tidigare, och tills man kan erbjuda kunderna mer kapacitet  väntas intäkterna ligga relativt konstant på dagens nivå. På ordersidan lyckades man vinna ett flertal kontrakt om totalt cirka 170 Mkr under Q3 2018, vilket säkrar en stor del av intäkterna för 2019. Det goda momentumet har fortsatt även under hösten och vintern, med ytterligare ordrar om cirka 40 Mkr, bland annat från det brittiska försvaret. 

Niomånadersperiodens rörelseresultat justerat för engångskostnader minskade från 27,4 Mkr till 5,4 Mkr, drivet av investeringar inom forskning och utveckling (FoU), samt ökade overhead-kostnader. Enligt vd Per Wahlberg har den underliggande lönsamheten i satellittjänsten varit oförändrad jämfört med föregående år.

Ännu större än de löpande investeringar i FoU är givetvis satellitprojektet, som inklusive tillverkning, uppskjutning, finansiering och försäkring uppskattas kosta 1,5 miljarder kr. Det är mycket pengar för ett bolag som hade likvida medel på 104 Mkr vid slutet av september. Därför genomfördes en emission som kommer att tillföra bolaget 750 Mkr före kostnader. Den andra hälften ska finansieras med externa lån och befintliga medel.

Hur mycket av de aviserade årliga intäkterna om 1 miljard kr kommer materialiseras till slut, återstår att se. Det är trots allt minst två år till uppskjutningen, och konkurrensen är stenhård. Samtidigt finns det goda förutsättningar för fin tillväxt i den nuvarande verksamheten, tack vare nya satelliter som ska tas i drift av Intelsat, Eutelsat och Hellas-Sat. Enligt Ovzon kommer det finnas mer än 1 000 MHz tillgänglig kapacitet att leasa vid slutet av året, jämfört med bolagets nuvarande cirka 500 MHz bandbredd.

Justerar vi dagens börsvärde på drygt 990 Mkr för den välfyllda nettokassan efter nyemissionen, motsvarar det cirka 1,2x den förväntade omsättningen för 2018 (EV/Sales). Lyckas man fördubbla sin leasade bandbredd med full effekt från 2020, borde det finnas potential för en omsättning norr om 400 Mkr nästa år. Utan tvekan kommer även kostnadsbördan att öka, och det är sannolikt inte förrän 2021 som man kommer kunna visa en uthållig vinst på sista raden.

Det förutsätter att inga förseningar inträffar med den egna satelliten. Osäkerheten är med andra ord hög och risknivån likaså. Ändå tycker vi att dagens värdering framstår som tillräckligt attraktiv för att våga ge en spekulativ köprekommendation för aktien.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-02-06 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:18