Opus Group – Valutakaos drar ned
Det har varit turbulent på finansmarknaderna de senaste månaderna, och speciellt de mindre bolagen har tagit mycket stryk. Turbulensen har inte undgått Opus Group, som drabbats i dubbel bemärkelse. Dels genom ett rejält kurstapp, dels genom fritt fall i den argentinska peson, vilket spätt på säljtrycket i aktien. Men hur är det ställt med företaget i detta läge och hur påverkar den nuvarande turbulensen de längre utsikterna?
OPUS | Mid Cap | 5,34 kr
Opus Q3 kom som helhet betraktad in i nivå med marknadens nedjusterade förväntningar och aktiekursen höll sig stabil efter rapporten. Omsättningen blev marginellt bättre än väntat medan EBITDA-marginalen samtidigt blev marginellt under förväntningarna, dock något över densamma för det första halvåret. Tillväxten ökade ytterligare samtidigt som EBITDA-resultatet fortsatte öka kraftigt. Till följd av fortsatta negativa valutakursdifferenser samt en nedjustering av uppskjutna skattefordringar, blev det ändå en rejäl försämring på slutraden.
Den argentinska pesons ihållande nedgång ligger bakom valutakursdifferenserna. Opus påpekar att nedgången i den argentinska peson har en kortvarig negativ effekt på det konsoliderade resultatet i kronor, men att verksamheten står sig stark i lokal valuta och levererar vinstmarginaler enligt plan. Inflationen i Argentina är mycket hög. Bolagets kontrakt innehåller dock klausuler om prisjusteringar i nivå med inflationen.
Den europeiska delen av fordonsinspektion uppvisade nolltillväxt och minskande EBITDA-marginal. En viktig anledning till detta är de utmanande marknadsförhållandena på hemmaplan, där ett reviderat svenskt inspektionsintervall som minskar besiktningsfrekvensen trädde i kraft i maj i år. Segmentet tyngdes också av en tidigare kommunicerad besparingsplan.
Det ligger nära tillhands att bli orolig när ett rörelsedrivande bolag med hög skuldsättning och verksamhet på tillväxtmarknader möter turbulenta tider på finansmarknaderna, där tills alldeles nyligen räntespöket också kikat fram ur kistan. Vad gäller oron för högre räntor har den allra senaste tidens tecken på viss konjunkturinbromsning, börsturbulensen samt den utdragna handelskonflikten förmått kyla av tendenserna till stigande räntor. Opus har samtidigt en stadig krigskassa och en verksamhet med god lönsamhet och bra kassaflöde samt fortsatt stora tillväxtmöjligheter, där man ännu ej heller fullt ut fått börja skörda frukterna av de senaste årens omfattande investeringar i tillväxt.
När man grinar illa över nuvarande negativa poster i resultaträkningen och bekymrar sig över den ihållande valutaturbulensen är det därför viktigt att komma ihåg den sunda affärsverksamhetens styrkor. Opus har relativt gott utrymme att parera temporära oroshärdar, åtminstone så länge räntorna inte skenar iväg. Blickar vi bortom handelskonflikten och dess konjunkturdämpande effekter, förbättras åter visibiliteten på finansmarknaderna. Med en samtidigt åter mer dämpad räntemarknad, är utsikterna fortsatt starka för Opus de kommande åren. Vad gäller Argentina tar vi höjd för att problemen behöver tid för att verka ut helt. Än så länge är digniteten inte alarmerande för Opus del, men vi räknar med risk för fortsatt negativa valutakursdifferenser ett bra tag till.
Vi kvarstår vid tidigare bedömning att expansionsarbetet kortsiktigt påverkar lönsamheten negativt och att det i särskilt investeringsintensiva perioder kan bli ett och annat temporärt hack i utvecklingskurvan även de närmaste åren. Likadant att den underliggande trenden är tydligt positiv. Opus fortsätter att hantera den snabba tillväxten med flera utmaningar fortsatt väl. Oron på finansmarknaderna samt turbulensen i Argentina föranleder en sänkning av riktkursen till 8,50 kr (9,50) medan köprekommendationen kvarstår oförändrad.