ORIFLAME - Stor potential i Kina

I vår senaste uppdatering av sminkbolaget Orilame (Newsletter 1640) höjde vi rekommendationen till Köp. Hittills har det dock inte varit ett särskilt bra råd då aktien sedan dess tappat cirka 20%. Oriflame har dock historiskt sett varit en aktie med högvolatil aktiekurs.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

ORI SDB | Large Cap | 215 kr

De senaste åren har företaget genomgått en stor förändring där verksamheten flyttats mer mot online. Drygt 95% av bolagets order lades i Q3 online, varav närmare 40% kom från mobila enheter. Ryssland är fortfarande Oriflames enskilt största marknad men har krympt succesivt de senaste åren. 2010 svarade Ryssland och CIS-regionen (före detta Sovjetstater), för cirka 70% av omsättningen i koncernen mot dagens dryga 25%.

Q3-rapporten som presenterades för några veckor sedan visade på en något blandad utveckling. Omsättningen ökade med 4% mot föregående år i lokala valutor och var därmed 1% bättre än väntat. Rörelseresultatet som nådde 30 Meuro (32,5) var däremot 3% sämre än väntat. Mer positivt var att ledningen i rapporten flaggade för att tillväxten under inledningen av Q4 har förbättrats.

Marknadsförhållanden på flera av bolagets viktigaste marknader var utmanande under Q3. Särskilt svaga makroekonomiska förhållanden tynger intjäningen i Turkiet medan tillväxten i Kina varit något svagare än innan även om denna marknad historiskt sett varit volatil.  Precis som tidigare i år har Oriflame satsat extra hårt på att driva aktivitet och rekrytering. Ledningen står fast vid sin ambition att återgå till långsiktig hållbar tillväxt.

Koncernen har fortsatt motvind i CIS-regionen där intjäningen fortsatt minskar. Resultatet föll med hela 42% mot föregående år på grund av svaga valutakurser, tidsmässigt olyckliga lanseringar samt extraordinära investeringar i marknadsföring. Oriflame har tidigare höjt priserna för fort i Ryssland och inte fokuserat tillräckligt på vissa aktivitetsdrivande produkter. Nu verkar det emellertid som man sänker priserna på bred front och investerar i säljkåren för att bibehålla volymer.

Kompositionsmässigt var koncernens resultat en besvikelse i och med att tre av fyra geografiska områden uppvisade sämre utveckling än väntat. Latinamerika levererade dock över förväntningarna vilket är positivt. I lokala valutor ökade försäljningen med 3% och då trots att den största marknaden (Mexiko) var fortsatt svag. I Asien & Turkiet sjönk rörelsemarginalen på grund av valutaeffekter och ökade kostnader för marknadsföring och försäljning.

Sammantaget får man säga att Q3 var ett solitt kvartal speciellt jämfört med marknadens förväntningar. En utveckling som kan upprepas även framgent eftersom analytikerna tecknar in en betydligt svagare utveckling än vad Oriflame idag presterar.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var relativt starkt. Oriflames nettoskuld mot det senaste årets EBITDA uppgår till cirka 0,5 gånger, vilket innebär en stark balansräkning. Förra verksamhetsåret delade Oriflame ut 2,60 euro per aktie, motsvarande en direktavkastning omkring 12%. Vi räknar med en oförändrad utdelning i år. Observera här att man gör det kvartalsvis.

Aktien handlas till EV/EBIT om 8 på nästa års prognos, vilket motsvarar den värdering som gällde 2015 då marknaden ifrågasatte hela bolagets affärsmodell. Sedan dess har bolagets verksamhet förändrats kapitalt då de flesta affärer nu sker online. Den stora triggern framgent om bolagets satsning på den enorma kinesiska marknaden blir lyckad.

Skulle så ske kan en rejäl omvärdering stunda. En positiv signal är att flera insiders har köpt aktier i Oriflame i samband med senaste tidens börsras. Det stärker oss i uppfattningen att aktien förefaller undervärderad. Vi förblir fortsatt positiva till aktien och upprepar vår köprekommendation medan vi sänker riktkursen till 280 kr (310). Sänkningen beror inte på förändrade prognoser utan mer generell riskaversion.

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2018-11-25 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:01:40