ORIFLAME – Svagt på nyckelmarknad

Oriflame är ett internationellt, direktförsäljande kosmetikföretag med försäljning i över 60 länder. Bolaget har ett brett produktutbud av svenska, innovativa skönhetsprodukter inspirerade av naturen. Produkterna marknadsförs av omkring 3 miljoner oberoende konsulenter.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

ORI SDB | Large Cap | 194,7 kr 

Oriflames aktie har historiskt sett varit väldigt volatil i perioder. Och aktien föll nyligen kraftigt (-11%) då kosmetikabolaget levererade en vinstvarning för fjolårets Q4. Kursreaktionen måste anses vara motiverad då bolaget flaggade för sämre utveckling på den viktiga asiatiska marknaden. Det var just den marknaden som vi såg som den stora triggern framgent när vi senast tittade på bolagets aktie (Newsletter 1661).

Koncernens omsättningstillväxt i lokala valutor uppgick till 1% vilket är en tydlig avmattning från 6% som man flaggade för i inledningen av kvartalet. Förklaringen ligger främst i en sämre utveckling än väntat i Asien där omsättningen minskade med 8%.

Detta kan ställas i relation till våra förväntningar om tillväxt på minst 10-12%. Den svaga utvecklingen i Asien är speciellt oroande eftersom regionen framöver ska driva koncernens lönsamhet och tillväxt. Asien och Turkiet är största regionen sett till omsättning och dessutom den mest lönsamma med en rörelsemarginal runt 20%. Det kan jämföras med koncernens rörelsemarginal i Q4 på 13,5%.

Latinamerika, Europa & Afrika och CIS hade däremot en positiv försäljningsutveckling. I region CIS (f.d Sovjetunionen) ökade försäljningen med 5% medan konsensus hade räknat med en minskning på 5-6%. Den rapporterade omsättningen inklusive negativa valutaeffekter var 3% lägre än föregående år.

I Ryssland har Oriflame tidigare höjt priserna för fort och inte fokuserat tillräckligt på vissa aktivitetsdrivande produkter. Sedan har konkurrenter kört med kraftiga rabatter, särskilt lyxmärkena. Därför vidtog Oriflame för något kvartal sedan åtgärder för att öka tillväxten genom ett större fokus på kategorier som hjälper till att stimulera aktivitet och rekrytering. Det arbetet verkar alltså i Q4 fått genomslag på regionens försäljningsutveckling.

Företaget närmar sig alltmer en digitalt centraliserad verksamhet även om Oriflames så kallade konsulenter alltjämt är viktiga och kommer att fortsätta vara ambassadörer av tillväxten, där internetkanalen kan hjälpa intjäningen växa än snabbare. På utvalda marknader får konsulterna nu nästan uteslutande (till mer än 90%) tillgång till Oriflames onlinetjänster genom smarta telefoner.

Styrelsen meddelade i samband med vinstvarningen att man föreslår en oförändrad ordinarie utdelning för 2018, men att den extrautdelning som betalades för föregående år inte kommer att upprepas. Detta betyder att den totala utdelningen minskar från 2,60 euro till 1,60.

Det nya utdelningsförslaget är något under konsensusprognosen och klart lägre än våra antaganden då vi hade räknat med att en extrautdelning skulle utfalla även i år. Med det sagt är direktavkastningen på dagens kurs ändå riktigt god då den uppgår till drygt 8%. Observera dock att Oriflame hör till de bolagen som använder sig av kvartalsvisa utbetalningar. Nästa gång som den skiljs av (ca 4,15 kr) är 14 februari.

På vår vinstprognos för 2019 handlas Oriflame till EV/EBIT om 9,5, vilket inte är en hög värdering. Oriflame bör dock åsättas en högre riskpremie än Large Cap-bolagen på Stockholmsbörsen som helhet beroende på den historiskt volatila intjäningen.

Från dagens kursnivå ser vi en rejäl potential om den svagare utvecklingen i Asien under Q4 bara är en tillfällighet, vilket vi tror är fallet. Det var troligen Kina som underpresterade under kvartalet. Vi upprepar köprekommendationen med oförändrad riktkurs om 280 kr trots vinstvarningen. Rörelseresultat i Q4 var 3-4 % lägre än vår prognos.

 

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2019-01-26 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:29