ORIFLAME - Utmanade marknadsförhållanden
Oriflame har i perioder historiskt visat på en stor volatilitet i kursutvecklingen. Den senaste 12-månadersperioden har börsvärdet halverats efter bl.a. en vinstvarning. I slutet av september höjde vi vår rekommendation för aktien till Köp varvid den tog plats bland våra Top Picks. Sett med facit i hand var inte timingen den bästa. Bara några veckor senare inledde hela marknaden en rejäl nedgång och medan det mesta av den har återhämtats ligger Oriflames aktie och skvalpar omkring 12-månaders lägsta. Dags att ge upp?
ORI SDB | Large Cap | 181,7 kr
Fjolåret visade på en mixad utveckling för kosmetikabolaget. Rörelseresultatet i Q4 var 11% sämre än samma kvartal 2017. Marknadsförhållanden var utmanande på några av koncernens viktigaste marknader och mötte tuffa jämförelsetal till följd av aktiviteter i samband med 50-årsjubiléet föregående år.
De strategiska produktkategorierna (Hudvård och Wellness) fortsätter att öka sin andel av den totala nettoomsättningen. Omsättningstillväxten i Q4 i lokala valutor uppgick till 1% vilket är en tydlig avmattning från de 6% som ledningen flaggade för i inledningen av kvartalet. Tillväxtproblemen har nu pågått i snart ett år utan tecken på förbättring.
Förklaringen ligger i en väsentligt sämre utveckling än väntat i Asien där omsättningen minskade med 8% medan vi hade estimerat en tillväxt på 10-12 %. Den försämrade utvecklingen i Asien är speciellt oroande eftersom Stockpicker har räknat med att lönsamhet och tillväxt för hela koncernen ska förbättras i takt med att en allt större andel av intäkterna genereras i Asien där marginalerna är väsentligt bättre än i övriga geografier.
Hårdare reglering slår negativt på försäljningen på viktiga marknader som Kina och Vietnam. Även Turkiets ekonomiska kris påverkar Oriflame negativt bl.a. genom negativa valutaeffekter. Desto bättre var utvecklingen i Latinamerika och regionen Europa & Afrika. I region CIS (f.d Sovjetunionen) ökade försäljningen med 5 % vilket var en positiv överraskning då vi förväntat oss en negativ tillväxttakt.
I Ryssland har Oriflame tidigare höjt priserna för fort och inte fokuserat tillräckligt på vissa aktivitetsdrivande produkter. Sedan har konkurrenter kört med kraftiga rabatter, särskilt lyxmärkena. Därför vidtog Oriflame för några kvartal sedan åtgärder för att öka tillväxten genom ett större fokus på kategorier som hjälper till att stimulera aktivitet och rekrytering. Det arbetet har nu alltså fått genomslag på regionens försäljningsutveckling.
I den senaste delårsrapporten skriver VD Magnus Brännström att omsättningsutvecklingen under Q1 påverkats negativt av timing för katalogerna och allmänna helgdagar. Styrelsen föreslår en oförändrad ordinarie utdelning för 2018 men eftersom det inte blir någon extra utdelning i år så minskar den totala utdelningen från 2,60 euro till 1,60 euro. Det ger en direktavkastning på cirka 9% uppdelat i fyra kuponger över det kommande året (första kupongen skildes av 14 februari). Utdelningen bör därmed ge ett visst stöd åt aktien.
Efter en svagare inledning på Q1 i år har vi sänkt våra prognoser för 2019. Ser vi till värderingen så handlas aktien till EV/EBIT om cirka 10, vilket inte är en hög värdering. Dock måste man sätta en högre riskpremie på Oriflame jämfört med de flesta andra Large Capbolag beroende på stora fluktuationer i koncernens resultat. Förväntningarna på Oriflame har kommit ned efter några svaga tillväxtkvartal i Asien. Vi sänker riktkursen till 250 kr (280) men väljer att upprepa vår långsiktiga köprekommendation. Oriflame är en aktie som kan vara jobbig att äga i perioder men på sikt tror vi på bolaget och dess affärsmodell.