Oss experter emellan

Tänk att man som börsspekulant aldrig kan få lugn och ro. I ett läge då pandemin sakta men säkert tycks släppa klorna om världens ekonomier har det hastigt och mindre lustigt dykt upp nya bekymmer. Inflationen, räntehetsen och nu även krigsoro.

Oss experterna emellan

Förvisso är inte pandemin helt över ännu för alla. Bara i veckan kunde man läsa att kontrakttillverkaren Note har tvingats stänga sin kinesiska fabrik pga. att en anställds sambo (!) har testats positivt för covid-19 efter besök i Hong Kong. Det låter förstås helt absurt men den här typen av regler gäller i Kina. Tro det eller ej.

I Europa och Nordamerika tycks man nu dock börja slopa de flesta restriktioner. Därmed är det högst troligt att vi sakta men säkert kan lägga pandemin till handlingarna och faktiskt även konstatera att det blev ungefär som förr i tiden (Spanska sjukan, Asiaten m fl) då det tog ungefär 2-3 år att få bukt med utbrottet. Sedan kan man förstås spekulera i om så hade skett oavsett restriktioner och allt tillhörande uppståndelse eller ej? Men jag låter bli. För börsens del känns ämnet som utagerat här och nu (även om vi säkert får läsa om fler produktionsstörningar i Asien).

Inget ont som inte för något gott med sig. Alla vi som - mer eller mindre ofrivilligt - har blivit hobbyepidemiologer har nu möjligheten att vidga vyerna och därigenom ta kunskapsnivåerna till nya höjder. Ständig utveckling med andra ord. Den här gången kommer många av oss att bli självutnämnda geopolitiska experter och då i synnerhet förhållanden mellan Öst och Väst. Och det är faktiskt inte bara Ryssland jag tänker på här.

Hur den eskalerande konflikten i Ukraina fortlöper och hur den kommer att påverka börsen är närmast omöjligt att säga. I och med det är det också svårt att positionera sig för en händelse av det här slaget. Ingen vet förstås om/när väpnad konflikt blir ett faktum, hur långvarig den eventuellt blir samt exakt vilka konsekvenser den för med sig. Oförutsägbarheten gör att det blir svårt att jämföra med liknande händelser tidigare. I synnerhet som ingen konflikt är den andra direkt lik.

Det marknaden ogillar mest är i regel osäkerhet och det går förstås inte säga annat än att den just nu är hög. Det allra mest troliga är väl ändå att ingen av parterna önskar ha någon form av militär drabbning. Varken Ryssland (det bor ju trots alt flera miljoner ryssar i regionen, huvudsakligen i de södra och östra regionerna) eller Ukraina. Inte heller omvärlden för den delen och då i synnerhet Europa.

Det faktum att Ukraina inte ingår i vare sig EU eller Nato innebär att risken för någon form av världskrig torde vara ytterst begränsad för att inte säga obefintlig. Den västerländska responsen lär troligtvis stanna vid ekonomiska sanktioner mot ryska intressen. Något annat vore högst oväntat.

Från aktiemarknadshåll är problemet idag snarare tidpunkten för krisen (vintertid). Energikrisen är redan här och ytterligare upptrappning kan ju påverka utvecklingen än mer vilket i sin tur kan komma att påverka konjunkturutvecklingen. Det vore högst olyckligt i ett läge då vi som bekant har skymtat ljusning efter två år med global pandemi.

Den ukrainska konflikten är otvivelaktigt oroväckande på många sätt och vis men känslan är att enbart den i sig inte skulle få särskilt dramatiska följder (om man nu överhuvudtaget kan säga så när människoliv står på spel) för marknadens räkning. Som isolerad händelse misstänker jag att effekten skulle visa sig vara ytterst kortvarig. Vi har redan vid inte mindre än två tillfällen skyllt måndagsnedgångar på just Ukrainakrisen. Båda dessa var tämligen kännbara (-4,5% den 24/1 och -2,7% 14/2) men ingen av dem särskilt ihållande. Båda dagarna bjöd på skapliga kortsiktiga köplägen.

Problemet är förstås att man kanske inte skulle se en eventuellt väpnad konflikt som isolerad händelse. Detta eftersom jag är ganska övertygad att en militär aktion i Ukraina tämligen omgående skulle väcka oro huruvida inte Taiwan kan stå näst på tur längre fram i år. En liknande utveckling där skulle med stor sannolikhet få betydligt större konsekvenser, såväl för världen i stort som börsens olika marknader.

Att oerhört mycket står på spel är därmed givet. Sett ur detta perspektiv bör man givetvis göra egna avvägningar och kanske bestämma sig i förväg hur man vill agera så att man slipper göra det i ett läge då alla andra drabbas av panik. Personligen hoppas jag givetvis att förnuftet segrar även den här gången och att diplomatin avgår med segern. Hopp är förvisso ytterst sällan en bra strategi i investeringssammanhang men tanken på krig är så verklighetsfrånvänd att jag själv inte vill förlika mig med den överhuvudtaget.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-02-18 07:14:00
Ändrad 2025-01-24 08:16:53