Pagero – Moderniserar B2B-kommunikationen

Digitaliseringens framfart till trots hanteras fortfarande en stor andel av kommunikationen mellan företag manuellt och analogt.

Pagero Moderniserar B2B kommunikationen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2079 (8 november 2023)

PAGERO | First North | 17,95 kr | CHANS

Digitala dokument i affärssystem såsom order, leveranser eller fakturor skrivs ut eller exporteras till pdf hos ena parten, för att sedan manuellt knappas in av den andra. Det är givetvis ineffektivt, kostsamt och inte sällan en källa till misstag. Under 2020 bedömdes EU-länderna gå miste om 93 miljarder euro i momsintäkter på grund av bristande efterlevnad.

För att säkerställa skatteefterlevnad inför fler och fler länder lagkrav på digital fakturering och skatterapportering. Ifjol presenterade till exempel EU-kommissionen en rad åtgärder för att minska momsgapet, bland annat obligatorisk digital rapportering i realtid via e-fakturor för alla transaktioner mellan företag.

Göteborgsbolaget Pagero har byggt och utvecklar ett öppet globalt nätverk som låter över 14 miljoner företag utbyta elektroniska dokument (”Smart Business Network”). Genom att koppla sitt system till Smart Business Network får företagen möjlighet att kommunicera digitalt med varandra, i enlighet med lokala regler. Det öppna nätverket förstärks med smarta appar som gör att företag får ut mer av sin affärsdata.

Annons

Pagero växer i rask takt och omsatte ifjol 600 Mkr. 87% av intäkterna är av återkommande karaktär och består av licenser och transaktioner. Licenser betalas i förskott medan transaktioner betalas löpande om de inte köps i förskott till paketpris. Mycket positivt för bolaget är att lagstiftningen skapar en marknad där produkterna och tjänsterna är ett måste för företag. Särskilt intressant är lösningarna för internationella företag där kravet att förhålla sig till ständigt föränderliga lokala regler och krav skapar ökad komplexitet och risk.

Ambitionen är att bli en global marknadsledare, samt att etablera en lokal närvaro på ett 30-tal marknader för att skapa nätverkseffekter inom utvalda vertikaler och industrier. För tillfället har bolaget fler än 85 000 kunder i över 140 länder. Generellt beskrivs marknaden som fortfarande omogen med hög tillväxt och höga inträdesbarriärer. Endast marknadsvärdet för e-fakturor väntas öka från 7,5 miljarder euro år 2022 till 23 miljarder euro år 2027, och e-fakturor är bara en av 40 olika meddelandetyper som skickas mellan företag.

Med ovanstående i åtanke framstår ledningens mål att nå årliga återkommande intäkter (annualized recurring revenue, ARR) på minst 1 500 Mkr vid slutet av 2025 som realistisk. Större frågetecken finns däremot kring lönsamhetsmålet som stipulerar EBITA-marginal om 20% vid samma tidpunkt. Bolaget investerar nämligen för fullt i teknik, personal och geografisk expansion för att utnyttja tillväxtpotentialen på bäst möjliga sätt. Under 2022 utgjorde FoU-satsningar hela 24% av nettoomsättningen. Med 87% är bruttomarginalen, emellertid, hög, vilket tillsammans med en hög andel fasta kostnader ger en stor operationell hävstång.

I takt med att volymerna fortsätter att öka syns det gradvis i form av ökande vinster eller (än så länge) mindre förluster. Under de första nio månaderna av detta år ökade nettoomsättningen organiskt med 33% till 572 Mkr. ARR steg organiskt om 38% till 740 Mkr. Samtidigt minskade rörelseförlusten (LBITA) till 57,7 Mkr, från 77,5 Mkr under samma period ifjol. Enligt vd Bengt Nilsson är aktivitetsnivån oförändrat hög och bolaget har tagit affärer inom ett flertal industrier i samtliga regioner.

I de så kallade investeringsmarknaderna, såsom USA och UK, är tillväxten särskilt hög (+122% i Q3). I oktober lanserades dessutom den lokala etableringen i Japan, en marknad där man ser stor potential under de kommande åren. Enligt vd Nilsson genomfördes lanseringen i Tokyo tillsammans med partners som Deloitte och Thomson Reuters och gick över förväntan.

Än så länge blöder bolaget pengar och kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -44 Mkr mellan januari och september. Kassaflödet från investeringsverksamheten landade på ytterligare – 128 Mkr. Bland annat tack vare nyemissionen i samband med börsnoteringen hösten 2021 är man dock fortfarande välkapitaliserat och vid slutet av september fanns 395 Mkr i likvida medel på balansräkningen.

Mycket talar för fortsatt bra momentum för verksamheten. Lagkrav på elektronisk företagskommunikation är en mycket stark drivande faktor och under 2024 kommer länder såsom Polen, Rumänien, Grekland, Israel och Malaysia att införa lagkrav för elektronisk fakturering mellan företag, medan länder som Frankrike och Spanien har annonserat lagkrav som kommer att implementeras något senare. Att Pageros erbjudande är branschledande understryker inte minst globala alliansavtal med partners såsom PWC och Vertex.

Det har varit en skakig börsresa än så länge och trots en uppgång på runt 40% hitintills i år handlas aktien fortfarande cirka 25% under sin teckningskurs på 24 kr. Förlustbringande tillväxtbolag har inte legat högst upp på placerarnas favoritlista direkt. Dagens börsvärde justerad för nettoskulden motsvarar drygt 3x den förväntade omsättningen nästa år (EV/Sales). Tyvärr lär även 2024 kännetecknas av röda siffror på rörelseresultatsnivå, men trenden pekar tydligt åt rätt håll.

Den som vågar ta bet på att räntetoppen är nådd och därmed även höjdpunkten för riskaversionen, kan ta en första position i detta lovande SaaS-bolag.

Pagero analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-11-10 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:08:38