Paypal – Värdefälla eller köpläge?

En aktie i Nasdaq-noterade Paypal kostade över 300 dollar sommaren 2021. Idag, det vill säga nästan 3 år senare, är förväntansbilden en annan och det amerikanska fintechföretaget har numera ett börsvärde som endast är en femtedel av vad det en gång var.

Paypal Vardefalla eller koplage

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2105 (7 april 2024)

NEUTRAL | PYPL | NASDAQ USA | 65,2 USD

Paypal Holdings kräver knappast någon närmare introduktion då de allra flesta, medvetet eller omedvetet, någon gång kommit i kontakt med bolagets tjänster. Paypal tillhandahåller nämligen tjänster för betalningar och penningöverföringar över nätet i så gott som alla världens länder. Intäkterna härstammar från bland annat transaktionsavgifter, valutaväxlingsavgifter och finansiella tjänster (till exempel krediter). Per den sista december hade Paypal 426 miljoner aktiva kundkonton, vilket enligt bolagets definition kräver att minst en transaktion har skett de senaste 12 månaderna.

Paypal förknippas ofta med nätauktionsplattformen eBay, trots att bolaget i snart 10 års tid har varit en fristående global fintechkoncern. Förklaringen till det är att Paypal blev uppköpta av eBay kort efter börsintroduktionen år 2002 för cirka 1,5 mdr usd. Fram till 2015, då man valde att knoppa av Paypal och dela ut det till ägarna, var bolaget alltså en del av eBay och än idag har man ett nära samarbete med sin tidigare ägare.

I amerikanska medier skrivs det ofta om ”Paypal-maffian”, vilket syftar på personerna som grundade samt ledde den tidiga utvecklingen av betalbolaget Paypal och som senare kom att lämna stora avtryck på tekniksektorn i USA. Till det gänget hör närmare ett dussin inflytelserika personer, inte minst Elon Musk (vd och storägare i Tesla och X samt grundare av SpaceX) och Peter Thiel (grundare av Palantir och en av de första investerarna i Facebook).

Trots att aktiemarknaden från tid till annan har värderat det amerikanska fintechbolaget väldigt olika, är Paypal en etablerad global aktör med en mycket stark finansiell historik. De senaste 10 åren har den årliga omsättningstillväxten uppgått till cirka 16% (CAGR) medan vinsten har ökat från 0,34 usd per aktie år 2014, till 3,84 usd ifjol. Värt att notera dock är att vinsten ifjol var något dopad av försäljningen av Happy Returns (cirka 0,24 usd per aktie). Happy Returns, som bland annat tillhandahåller tjänster för hantering av återbetalningar vid returnering av varor, förvärvades av Paypal år 2021 och såldes under Q4 ifjol.

En så hög vinsttillväxt som vi beskrev ovan bedömer varken vi eller marknaden vara särskilt sannolik kommande 10 år. Förutom att Paypal redan idag är en stor global aktör på marknaden, med ett börsvärde norr om 70 mdr dollar, förväntas nämligen konkurrensen tillta och antalet aktiva kunder växer heller inte längre i samma utsträckning som tidigare. Tvärtom faktiskt.

Annons

Under 2022 lyckades fintechkoncernen förvisso addera 8 miljoner aktiva kundkonton, men under fjolåret föll antalet med 2% till 426 miljoner. Positivt är dock att de aktiva kunderna verkar använda sig alltmer av Paypals tjänster, vilket inte minst återspeglas i antalet betaltransaktioner som ökade med 12% ifjol till nästan 25 mdr.

Med hjälp av detta ökade betalvolymerna med 13% under 2023 och de totala intäkterna steg till 29,8 mdr usd, vilket innebar en tillväxt på 8% i årstakt. På nedersta raden blev det även en högre vinst per aktie än året innan, drivet av bland annat en något bättre kostnadskontroll samt att bolaget fortsatte göra stora återköp av egna aktier. Bara ifjol minskade antalet utestående aktier med cirka 4%.

Vd Alex Chriss meddelade även i början av innevarande år att Paypal ska skära ned personalstyrkan med 9%, motsvarande 2 500 anställda och ungefär vid samma tidpunkt ifjol meddelades om en liknande reducering (då på cirka 7%). Ledningen har beskrivit detta som effektiviseringsåtgärder för att bättre anpassa personalstyrkan till Paypals storlek, men att de fortsätter investera i områden där de ser möjligheter att accelerera tillväxten framgent.

Det går inte att sticka under stol med att Paypal under ett antal år har pressats av fallande marknadsandelar och att kostnadsbasen samtidigt har varit något för hög. Kostnadsbiten känns det som att Paypal redan är på rätt väg att åtgärda, men det tidigare nämnda är en svår nöt att knäcka. Betalalternativen blir helt enkelt bara fler och allt bättre. Det är inte minst Apple Pay samt svenska Klarna ett exempel på, med sina smidiga BNPL- (Buy-Now-Pay-Later) och checkout-tjänster. Listan på konkurrenter kan göras lång - Google, Amazon och Alibaba erbjuder alla sina egna betallösningar - och därtill är de traditionella kortföretagen åtminstone delvis inne och nosar på Paypals territorium. I slutet av 2023 meddelade till exempel Amazon att Paypals betaltjänst Venmo inte längre erbjuds till kunderna från och med i år.

Trots oroväckande hög konkurrens växer Paypal fortfarande och förväntas göra så även i år. Det amerikanska betalbolaget kanske inte är störst i Sverige, men i många länder är Paypal fortfarande nästan synonymt med e-handel. Inte minst då i USA. För Q1 guidar ledningen för en omsättningstillväxt på cirka 7% och för helåret 2024 strävar bolaget efter att uppnå ett kassaflöde på 5 mdr usd (2023: 4,2) samt en vinst på 3,60 usd per aktie.

Vi skissar på en omsättningstillväxt på 6% i år samt en vinst per aktie som landar nära bolagets guidance. P/e-talet landar då på cirka 18, vilket inte är särskilt dyrt för en global aktör av Paypals kaliber, och även bra mycket lägre än det historiska snittet. Med det sagt har vi ändå svårt att se någon stor vinsttillväxt kommande år och finner det därav svårt att hitta tillräckligt stor uppsida i aktien på ettårssikt. Ett förvärv kunde eventuellt tillföra det lilla extra som krävs, men för närvarande intar vi en neutral hållning till aktien.

paypal analysgraf

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2024-04-13 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:41:05