Polestar - Pole position i elbilsracet

Elbilsrevolutionen har varit igång ett tag och allt fler bilköpare väljer laddbara modeller. Den ryska attacken på Ukraina i slutet av februari kommer dock sannolikt accelerera trenden ytterligare, tack vare västvärldens drastiska beslut att omstrukturera sin energiförsörjning från grunden. EU vill till och med gå så långt som att fasa ut beroendet av rysk gas, olja och kol till år 2027.

Polestar Pole position i elbilsracet

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 8 (4 april 2022)

CHANS | GGPI | USA | 12,05 USD

Polestar

Det är ett enormt åtagande och kräver seriösa alternativ för att kunna säkerställa pålitlig, säker och prisvärd energiförsörjning till europeiska konsumenter. Förnyelsebara energikällor kommer sannolikt vara en viktig del av lösningen och tack vare ny teknik har både sol- och vindkraft etablerat sig som effektiva produktionsmetoder för el. Samtidigt har tekniken utvecklats så att konsumenter nu i allt högre grad kan använda sig av värmepumpar och elbilar.

Därmed borde det inte vara alltför långsökt att politikerna beslutar om ytterligare subventioner vid elbilsköp och att vi se satsningar på laddningsinfrastruktur för att påskynda samhällets elektrifiering. Dessutom har priset på diesel och bensin ökat markant på sistone, vilket gör elbilar till ett ännu mer attraktivt alternativ för gemene man.

Förutom pionjären Tesla, har numera de flesta traditionella biltillverkare ett flertal elbilsmodeller i sitt sortiment och dessutom kommer det alltfler nystartade ”elbilsspecialister”. Vissa befinner sig fortfarande i planeringsfasen och imponerar främst med fräcka designstudier och höga försäljningsprognoser, men det finns även bolag där produktionen redan är i gång och bilarna redan rullar på gatorna.

Polestar, med huvudkontor i Göteborg, etablerades redan år 2015 av Volvo Car, som än idag äger närmare 50% av bolaget. Volvo och Polestar samarbetar inom teknologisk utveckling, medan kinesiska Geely ger tillgång till tillverknings- och logistiksystem. Modellerna PS1 och PS2 introducerades år 2017 och 2019, men de första bilarna levererades till kund år 2020. Ifjol sålde man totalt cirka 29 000 bilar, vilket motsvarade en ökning med 185 procent jämfört med året innan och ledde till en omsättning på 1,6 miljarder USD.  

Förra september blev det offentligt att Polestar är på väg mot börsen via en fusion med det amerikanska SPAC-bolaget Gores Guggenheim. Affären förväntas genomföras under andra kvartalet i år, men som placerare kan man redan idag handla aktier i SPAC:en.

I samband med fusionsnyheten annonserade Polestar att man siktar på att sälja 290 000 bilar år 2025, dvs tio gånger så många som ifjol.

Den typen av volymökning förväntas leda till en omsättning på 17,8 miljarder USD, samtidigt som man strävar efter en bruttomarginal på 22 procent. Det låter ambitiöst, men till skillnad från många andra har vd Thomas Ingenlath faktiskt en plan som framstår som realistisk och genomförbar.

Tillväxten ska uppnås genom en kombination av högre efterfrågan från en strukturellt ökande marknad, lansering av tre modeller framtill 2025 och en gradvis ökande global närvaro. Bolaget använder sig av en ”digital first”-strategi men har börjat öppna så kallade ”Polestar Spaces” där kunderna kan titta och känna på bilarna. Under 2021 dubblerade man sin närvaro till 100 platser globalt och under 2022 är målet att nå upp till 150.

Högt upp på agendan är etableringen på den viktiga USA-marknaden där kunderna sedan slutet av mars kan beställa en PS2 via bolagets hemsida. Under första halvåret 2022 ska man etablera sig i Spanien, Portugal och Irland samt UAE, Kuwait och Israel. Årets höjdpunkt är dock den planerade lanseringen av SUV:en PS3, som blir den första modellen att tillverkas i USA.

Med dessa faktorer och en stark orderbok i ryggen upprepade vd Ingenlath nyligen sin optimistiska syn för helåret 2022. Han räknar med en dubblering av försäljningen, till sammanlagt 65 000 bilar. Nyckeln till den snabba upptrappningen är onekligen relationen till Volvo, vilket vi ser som en avgörande konkurrensfördel.

Den upphaussade elbils-tillverkaren Rivian blev bara några veckor sedan tvungen att halvera sin produktionsprognos för år 2022, på grund av utmaningar i leveranskedjan. Intressant i sammanhanget är dessutom att Rivian tillverkade endast 1 410 bilar i fjol och den nya prognoser siktar på 25 000 bilar i år. Samtidigt har bolaget ett företagsvärde (EV) på kring 46,6 miljarder USD just nu.

Upplägget av fusionen mellan Polestar och Gores Guggenheim innebär ett företagsvärde för Polestar på ca 20 miljarder USD. Det motsvarar en EV/Sales-multipel på kring 3, baserat på omsättningsprognosen för år 2023. Det är betydligt lägre än de flesta andra noterade elbilstillverkare, trots att Polestar faktiskt på många sätt har bättre chanser att nå sina prognoser.

Vi noterar att fusionen fortfarande är beroende av ett godkännande från aktieägarna i Gores Guggenheim, men det känns tämligen osannolikt att affären inte skulle gå igenom. En annan faktor som kan leda till en viss motvind i närtid, är brist (eller högre priser) på metaller som litium och nickel till följd av Rysslandskrisen. Detta kunde i värsta fall bromsa hela elbilsbranschen. Vår bedömning för närvarande är dock att potentialen väger tyngre än riskerna och vi ser ett intressant läge för den riskvillige som vill ta del i elbilsboomen.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-04-18 11:00:00
Ändrad 2024-11-13 09:26:31