Pricer – show me the money

Prismärkningsföretaget Pricer har inte haft en särdeles bra start på 2023.

Pricer show me the money

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2033 (23 april 2023)

PRIC | Mid Cap | 13,24 kr | KÖP

Aktien som vi valde att inkludera i årets upplaga av vårt Vinnarnummer har så här långt sjunkit med ca 15-20% i år vilket är sämre än utvecklingen för Stockholmsbörsen generellt. Och då inkluderar det även den starkt positiva rapportreaktionen (+8%) i samband med veckans sifferpresentation.

Att kursen steg så pass kraftfullt beror sannolikt delvis på det faktum att aktien hade tappat rejält innan dess. Den troliga anledningen till svagheten har varit den relativa tystnaden från bolaget som av en del bedömare säkert hade tolkats som att införsäljningen gick trögt. Några större order hade nämligen inte presenterats men däremot en rad ramavtal som kan tänkas bjuda på signifikanta försäljningsbidrag när de väl börjar avropas.  

Farhågorna visade sig dock turligt nog vara obefogade. För när rapporten väl hade publicerats stod både försäljningen (571 Mkr) och orderingången (707 Mkr) som de allra mest positiva inslagen i kvartalssammanställningen. Försäljningen var den fjärde bästa någonsin och orderingången näst bästa dito. Dessutom var den högre än i Q4 rapporterade 648 Mkr vilket antyder att det inte är något fel på efterfrågan där ute. Eftersom orderstocken uppgick till 613 Mkr (där det mesta skall levereras ut under Q2 och Q3) tycks det mesta tala för att bolaget har etablerat kvartalsförsäljningen på en ny högre nivå som numera överstiger 500 Mkr. Det är mycket goda nyheter.

Annons

De mindre goda sådana är att man fortsätter dras med lönsamhetsproblem. För trots att Q1 försäljningen låg ungefär i linje med vad man redovisade i fjolårets Q3 (575 Mkr) så blev rörelseresultatet negativt och uppgick till -13,9 Mkr (jämfört med +9,7 Mkr i Q3 2022). Det var det svagaste resultatutfallet i enskilt kvartal på åtminstone fem (5) år. Den främsta anledningen var att bruttomarginalen i Q1 var fortsatt svaga 15,8%. Det positiva här var dock att kvartalets utfall var ändå bättre än i Q4 då bruttomarginalen blev 15,5%. Förhoppningen är förstås att Q4-utfallet var den absoluta botten och att man redan i Q2 tar sig över 16% igen och ytterligare en bit upp under andra halvåret.

Förutsättningar för det finns. Enligt bolagets VD Magnus Larsson har man fått genom prisjusteringar hos några av sina större kunder samtidigt som problemen med komponentförsörjningen och leveranskedjorna lättar. Dessutom har man nyligen dragit igång den tyska produktionslinan hos en av sina partners som kommer att kapa just leveranskostnaderna ännu mer. Full produktion väntas från och med sommaren.

Annat som torde påverka lönsamheten i rätt riktning är lanseringen av fyrfärgsettiketer som har rönt stor uppmärksamhet i branschen och som kommer att börja levereras ut till kunderna inom kort (Sverige är bland de länder som är först ut). Marginalerna på dessa produkter är högre än på tidigare generationens dito. Men så även möjligheterna för kunderna att skapa en bättre köpupplevelse.

Tittar man på rapporten med kritiska glasögon kan man förstås anmärka på att stor del av försäljningstillväxten på nära 23% var valutarelaterad. Exklusive valutaeffekten var ökningen 12% vilket nog kan vara anses vara något lägre än marknadstillväxten generellt som enligt bedömarna uppgår till omkring 18-20%. Dessutom nämnde bolaget att orderingången på den viktiga amerikanska marknaden hade minskat något jämfört med Q4. Kvartalsvisa fluktuationer skall man dock inte förstora upp. Intresset uppges vara fortsatt stort och bolaget har genomfört viktiga pilotinstallationer på flera håll i bl.a. Latinamerika och USA.

Tar vi på oss något mer optimistiska glasögon tycks framtiden se oerhört ljus ut. Det mesta tyder på att lönsamheten är på väg att vända upp samtidigt som de strukturella trenderna som driver efterfrågan består. Hit hör en ökande digitaliseringstrend, högre inflationstakt som leder till flera prisjusteringar, brist på arbetskraft och en alltmer konkurrensutsatt detaljhandel där konsumenterna dessutom kräver allt mer av en bra shoppingupplevelse.

Sett i ljuset av ovanstående väljer vi att se glaset som halvfullt snarare än halvtomt. Bortsett från lönsamheten som återigen var en besvikelse, var rapporten i övrigt klart bättre än förväntat på de allra flesta punkter. Vi tycker dock att det är frustrerande att bolaget inte lyckas få den fina utvecklingen på översta resultatraden att rinna längre ned i resultaträkningen. Fullt medvetna att det i viss mån gäller att markera revir på främst nya marknader vill vi allra helst se tydlig förbättring under resterande delen av året för att fortsätta hålla aktien som en av våra favoriter (Top Picks).

Som läget är nu ser vi ingen anledning att ändra i våra prognoser för vare sig 2023 eller 2024. Det kan dock bli aktuellt efter halvårsrapporten i juli. Med det i åtanke väljer vi även att kvarstå vid så väl vår tidigare köprekommendation som riktkurs (25-27 kr).

Pricer analysgraf

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki, Fredrik Larsson

NASDAQ Stockholm
PRIC_B
Sektor
Affärsutrustning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Pricer: Ledande inom digitala prisetiketter och butiksautomation

Pricer AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och försäljning av elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) och digitala lösningar för butiksautomation. Företaget erbjuder innovativa system för pris- och produktinformation, vilket möjliggör effektivare lagerhantering och förbättrad kundupplevelse i detaljhandeln. Pricer är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet PRIC B. Enligt företagets utdelningspolicy strävar Pricer efter att årligen dela ut minst 50% av resultatet efter skatt till sina aktieägare. Under 2024 rapporterade Pricer en nettoomsättning på cirka 2,56 miljarder kronor.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-04-25 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:28:26