QleanAir - Befogat kursras?

Den 9:e augusti i år var ingen bra dag för luftrengöringsspecialistens aktieägare.

QleanAir Befogat kursras

CHANS | QAIR | First North | 23,6 kr

Bolagets svaga Q2-rapport följdes nämligen av ett negativt besked som lämnade ett antal frågetecken efter sig. Bristfällig kommunikation kvitteras ofta med drastiska kursrörelser och mycket riktigt är börsvärdet nästan 30% lägre idag.

Bara tre månader efter man hade annonserat sin hittills största affär inom produktkategorin Cleanrooms, valde tydligen kunden Curexa Pharmacy att senarelägga projektet. Renrumsavtalet skulle egentligen färdigställas under 2024 och hade vid offentliggörandet ett ordervärde om 2,5 Musd (drygt 26 Mkr). Det är ingen liten order med andra ord då den motsvarar omkring 5% av fjolårets omsättning.

Renrumslösningen är tänkt att användas i Curexas nya anläggning i Arizona och enligt pressmeddelandet från i maj pågick redan då diskussioner mellan de två parterna avseende kriterierna för Curexas nästa renrumsprojekt, som dessutom skulle bli ännu större an det första. Curexa:s vd pratade om en ”resa tillsammans med QleanAir som affärspartner”.

Det låter givetvis mycket lovande och QleanAir är känt för sitt framgångsrika erbjudande mot amerikanska sjukhus och aktörer inom oberoende läkemedelsberedning i USA. Regionen Americas representerade sammanlagt 10% av koncernens nettoomsättning 2023. I USA är det de stärkta kraven inom läkemedelsberedning inom apotekssektorn som står bakom de flesta av affärerna. Förutom sjukhusapotek och läkemedelsberedning är det BioTech, MedTech, LifeScience och tillverkande industri som finns på kundlistan. Samtliga ingår i branscher som verkar under strikta lagkrav när det gäller antalet tillåtna partiklar i luften.

Att ett projekt senareläggs är kanske olyckligt men inte jätte ovanligt och därför i sig ingenting som borde oroa marknaden på det sättet som det har gjort. Problemet här är väl att det enda som man har fått veta under över två månaders tid sedan beskedet gavs är att QleanAir inte vet vad det innebär ”i tid eller eventuell omfattning”. Detta trots att man enligt pressmeddelandet från augusti arbetade på att få ytterligare klarhet i syfte att förstå konsekvenserna. För ett börsnoterat bolag är det ganska klent och därför är det inte särskilt konstigt att placerarnas förtroende har påverkats negativt.

Å andra sidan får man påminna sig själv att avtalet trots allt endast motsvarade ca 5% av omsättningen. Börsvärdet har däremot minskat med närmare 30% sedan beskedet har kommit. Dessvärre har även den operationella utvecklingen i Q2 varit svagt, framförallt på grund av svaghet på den viktiga japanska marknaden samt högre servicekostnader i Tyskland. Mellan april och juni minskade nettoomsättningen valutajusterat med 10%, jämfört med samma period ifjol, till 114,7 Mkr. Rörelseresultatet rasade till 1,6 Mkr från 21,1 Mkr under jämförelseperioden.

Annons

I Japan är basen av förnybara kontrakt lägre jämfört med 2023, vilket i kombination med den japanska yenens svaga utveckling har haft en tydligt negativ påverkan på intäkterna. VD Sebastian Lindström påpekade dessutom i samband med den senaste rapportpresentationen, att hela 2024 kommer vara en utmaning ur tillväxtsynpunkt på grund av att basen av förnybara kontrakt (vanligtvis treårskontrakt) är lägre än ifjol.

I APAC-regionen fungerar affärsmodellen så att hyresavtalen säljs i stor omfattning till finansbolag. Generellt består affärsmodellen av en kombination av uthyrning och försäljning, inklusive service. De återkommande intäkterna minskade i kvartalet om 4% till 74,1 Mkr.

I EMEA-regionen är bilden blandad. Tyskland går trögt, bland annat eftersom ett antal avtal inom skolväsendet inte har förnyats till följd av att tyska statens Covid-19-subventioner har upphört. Dessutom har man utfört ett leverantörsbyte på servicesidan, vilket har höjt kostnadsnivån. I Frankrike däremot har satsningen på Air Cleaners (luftrenare till industri) gett önskat resultat och ledningen förväntar sig en fortsatt stark utveckling. Även i Tyskland är inte allt nattsvart och nyligen tecknades ett nytt kontrakt med det tyska rymdföretaget OHB för en leverans av ytterligare en kundanpassad luftreningslösning, en så kallad ”clean zone”.

Onekligen återstår det en del jobb för vd Lindström, som i snart två år har fokuserat på diverse tillväxt- och besparingsinitiativ. Mycket vikt läggs på kundernas behov, säljeffektivitet och intern kostnadskontroll. Ytterligare kostnadsbesparingar har sjösatts i samtliga tre regioner efter besvikelsen i Q2 med det tydliga målet att rörelsemarginalen ska uppgå till 15-20% på medellång sikt.

Rimligtvis bör 2024 markera lågpunkten, både vad gäller förnybara kontrakt och försäljning till finansbolag i Japan och därmed även koncernens lönsamhet. Även utan Curexa-avtalet lär omsättningen kunna nå en nivå kring 485 Mkr i år, vilket skulle vara 4% mindre än ifjol. Vinsten per aktie ser dock ut att sjunka med mer än 40% till 1,73 kr. Hävstången fungerar dock även åt det positiva hållet om och när försäljningen börjar återhämta sig.

Efter den svaga kursutvecklingen under de senaste månaderna har börsvärdet justerat för nettoskulden sjunkit till 12x årets förväntade rörelseresultat (EV/EBIT), som vi dock anser vara artificiellt lågt på grund av problematiken i inte minst Japan. Lyfter vi blicken mot 2025 sjunker multipeln till 6x, P/E-talet likaså. Det är tillräckligt billigt för att ha aktien som ett spekulativt köpförslag.

Vi upprepar följdriktigt vår spekulativa köprekommendation från förra året (Newsletter 2063). Bättre lycka denna gång?

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-10-15 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:16:40