Railcare – ett år att glömma
De tålamodsbeprövade aktieägare i järnvägsunderhållsspecialisten fick sig en kalldusch när bolaget presenterade en riktig svag rapport för sitt Q3 förra veckan. Nettoomsättningen minskade med 14,5%, jämfört med samma period för ett år sedan, till 62,3 Mkr, och rörelseresultatet (EBIT) vände till en förlust på 4,6 Mkr, från +7Mkr under Q3 2017. Detta trots att Railcare egentligen började möta enklare jämförelsetal under andra halvåret, eftersom nedgången i Storbritannien började redan under Q2 2017.
RAIL | Small Cap | 13,5 kr
Nu var det, emellertid, Sverige som överraskade klart negativt, och nettoomsättningen inom Transport Skandinavien minskade med nästan 19% till 27,9 Mkr. Beläggningen blev betydligt lägre på segmentets ordinarie verksamhet, eftersom Trafikverket hade bara ett spårbytesjobb planerat under hela 2018, och dessa transporter utfördes tidigare under året. Frågan vi ställer oss är varför detta inte kommunicerades tydligare av ledningen vid tidigare tillfällen. Om inte annat så åtminstone som en potentiell osäkerhetsfaktor.
Det hjälpte inte mycket att transportkörningar åt Kaunis Iron har kommit igång under kvartalet, tvärtom så belastade uppstartskostnader resultatet efter finansiella poster inom Transport Skandinavien, som sjönk till -2,3 Mkr (+8,1 Mkr). Huvuddelen av uppstartskostnaderna är dock därmed tagna, och bolaget säger att man är nu i normal produktion enligt det femåriga avtalet. En annan ljuspunkt är att bolaget kommer ha beläggning på fem lok i det snökontraktet man har med Trafikverket från och med mitten av november.
Segmentet Entreprenad Utland fortsätter kämpa med lägre volymer i Storbritannien, och nettoomsättningen minskade med nära 30% till 11,5 Mkr. Som vi nämnt i vår senaste analys av Railcare i slutet av september (Newsletter 1645) befinner sig kunden Network Rail i slutet av den nuvarande planeringsperioden, och allt fokus ligger på planeringen av de nya infrastruktursatsningarna med start april 2019. Enligt vd Daniel Öholm deltar man i planeringsmöten, och kundens efterfrågan börjar bli mer detaljerad. Förhoppningarna är stora, efter att den brittiska regeringen beslutat tidigare i år om finansiella medel på cirka 48 mdr pund för järnvägen för kontrollperioden 2019-2024.
Åtminstone inom Entreprenad Sverige var tillväxten under Q3 fortfarande positiv (8,6%) och nettoomsättningen ökade till 30,5 Mkr. Beläggningen på alla Railvac-maskiner var god, tack vare förarbeten inför kommande spårbyten nästa år. I dagsläget är det planerat för fem spårbyten och ytterligare åtta spårbyten år 2020, enligt Trafikverkets planer.
Redan 2017 gjorde Railcare stora investeringar för att ha en hög flexibilitet för en förväntad efterfrågeökning.Vi kan konstatera att denna upprampning har skett för tidigt, och att organisationen idag är dimensionerad för en högre ordervolym än det som har möts de senaste kvartalen, vilket har belastat lönsamheten avsevärt. Så här långt under 2018 (första nio månader) har rörelsemarginalen sjunkit med 4,8 procentenheter till minus 0,3%.
Balansräkningen är fortfarande stabil, och soliditeten uppgick till 31,6% vid slutet av september, vilket kan jämföras med 31,7% i början av året och målsättningen om minst 25%. Vi noterar att Norrlandsfonden nyligen har begärt konvertering av 5 Mkr av sitt totala innehav av 10 Mkr, vilket kommer att ske till avtalad kurs om 4,5 kr per aktie. Antalet aktier kommer därför att öka med drygt 5%. 2013 emitterade Railcare ett konvertibelt skuldebrev med ett nominellt värde av totalt 10 Mkr.
Det svaga Q3 till trots kvarstår faktumet att både Sverige och Storbritannien har beslutat om stora satsningar på sina järnvägar för de kommande åren. Railcare borde vara välpositionerat för att gynnas av dessa. Tills dess lär vi dock se fortsatt press på lönsamheten, och 2018 kommer sannolikt bli ett år att glömma för bolaget, åtminstone resultatmässigt.
Railcares målsättning om en omsättning på 500 Mkr, och en rörelsemarginal på 10% kvarstår på medellång sikt. Det framstår som extremt svårt att försöka gissa när det kommer nås, men potentialen finns onekligen där. Dessutom borde regeringens infrastruktursatsningar vara ganska konjunkturoberoende, både i Sverige och Storbritannien.
Icke desto mindre är vi tvungna att sänka våra kortsiktiga estimat, som följd av den sämre än väntade utvecklingen hittills i år, samt det nya antalet utestående aktier. Vi räknar nu med en omsättning på cirka 280 Mkr, motsvarande en nedgång om lite mer än 5% jämfört med ifjol. Vinsten per aktie spås kunna landa på omkring 0,15 kr, effekten av utspädningen inkluderad.
Aktien har straffats hårt och har rasat med drygt 20% hittills i år. Senast kursen var på samma nivåer var i början av november 2014. Vi har tidigare påpekat att Railcares skördetid väntas börja någon gång under 2019, men underskattade magnituden av nedgången under 2018. Ovissheten om när vändningen verkligen kommer synas, i kombination med ökad risk för ytterligare besvikelser, gör att vi ändrar vår rekommendation från Köp till Spekulativt Köp. Aktien lämnar därmed vår Top Picks-lista. På medellång till lång sikt är vår positiva syn oförändrad.