Railcare – Hoppa på tåget

2018-07-1816:00

Efter 10 år på Aktietorget (idag Spotlight), flyttades järnvägsspecialistens notering i början av april till Nasdaqs Small Cap lista. Trots denna kvalitetsstämpel har aktien backat med 15% sedan dess, bland annat efter Q1-rapporten som visade på fortsatt nedgång i Storbritannien.

Railcare

RAIL | Small Cap |17,95 kr

Det har påverkat bolaget sedan Q2 ifjol varvid omsättningen 2017 minskade med 17% jämfört med året innan.

Railcare är specialiserat på järnvägsunderhåll och täcker allt från hantering av infrastrukturen, snöröjning, renovering av järnvägstrummor, maskinbyggnation, tillhandahållande av dragfordon för entreprenader, samt uthyrning av lok, vagnar och personal. Med cirka 120 medarbetare genererar bolaget en årsomsättning kring 300 Mkr, främst i Skandinavien och Storbritannien (cirka 25% av omsättningen).

I grunden är utsikterna för Railcares huvudmarknader lovande. Den globala persontransporten på järnväg ökade med 4% mellan 2005 och 2015, medan persontransport i stadsmiljö (tex tunnelbanor) ökade med 5%. Fram till år 2025 väntas persontransporten på järnväg öka med ytterligare 3% och persontransporten i stadsmiljö med 5%. Även godstransporten på järnväg växer, om än i lägre takt.

För att upprätthålla säkerhet, funktionalitet och tillförlitlighet är underhåll av nätverket en viktig faktor. I Sverige är Trafikverket den överlägset största infrastrukturförvaltare, och varje år går drygt 6 mdr kr till underhåll. Sådana summor attraherar visserligen även andra aktörer, främst inom grävningsmetoder med traditionella grävmaskiner eller handschakt. Inom Railcares nischinriktning, att gräva med vakuumteknik, är konkurrensen betydligt mindre. Fördelarna med vakuumtekniken är att det är lätt och effektivt att komma åt ballastmaterialet som ska bytas ut.

Mycket fokus ligger även på produktutveckling där alla snöröjningsmaskiner, som togs fram för några år sedan, är bra exempel på unika innovationer. Detta har gjort att Railcare nu är störst med snöröjningsmaskiner på järnvägen i Sverige. Under vinterhalvåret arbetar segmentet Entreprenad Sverige i huvudsak med snöprojekt i trafiktäta områden som Stockholm och Göteborg.

 Railcare2

Liksom Sverige står även Storbritannien inför stora underhållsutmaningar av sina järnvägar. Problemen just nu är relaterade till landets administration av infrastruktursatsningar. Dessa bestäms nämligen av femåriga kontrollperioder, där den nuvarande perioden sträcker sig mellan 2014 och 2019. De budgeterade medel tog, emellertid, slut redan under Q2 2017, och Railcares kund Network Rail var därför tvungen att stoppa samtliga projekt.

Slutligen avsattes ytterligare 200 miljoner GBP för underhållsåtgärder upp till mars 2019, samtidigt som 48 mdr GBP aviserades för femårsperioden därefter. Icke desto mindre fortsatte volymerna inom segmentet Entreprenad Utland (21% av omsättningen) att sjunka kraftigt under Q1 2018, vilket ledde till en minskning av koncernens nettoomsättning med 11%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 66,5 Mkr.

Entreprenad Sverige (60%) visade en oförändrad nettoomsättning om 40 Mkr under perioden, som styrdes nästan helt av snöåtagande tillsammans med Trafikverket som gäller mellan november och mars. Segmentet Transport Skandinavien hade en bra start till året och ökade nettoomsättningen med 29% till 24 Mkr. Dessutom tecknades under Q1 ett 5-årskontrakt med det svenska gruvbolaget Kaunis Iron, under vilket Railcare ska transportera järnmalm. Värdet bedöms vara 360 Mkr under avtalsperioden, och transporterna ska starta under Q3.

Mycket glädjande för Railcare är att Sverige annonserade i början av juni att man har fattat beslut om en nationell infrastrukturplan för åren 2018-2029. Satsningen på totalt 700 mdr kr är den största järnvägssatsningen i modern tid, och 125 mdr är öronmärkta för drift och underhåll av järnvägar. Utöver det förlängde Railcare under Q1 sitt ramavtal med Network Rail, som har det övergripande ansvaret för anläggning och underhåll av stora delar av det brittiska järnvägsnätet.

Vd Daniel Öholm investerade redan ifjol i nya entreprenadmaskiner, renoverade lok, och förbättrade verkstäder för att vara redo för kundernas satsningar. Ledningens bedömning är att den befintliga maskinparken och organisation ska kunna hantera en nettoomsättning pa° cirka 450 Mkr. Bolagets finansiella ställning är stabil, med en soliditet på 33% vid slutet av mars, vilket är en bra bit över det finansiella målet på 25%.

Det är svårt att veta exakt när vändningen i resultatet kommer börja, men jämförelsetalen börjar bli enklare från och med Q2 i år. Under andra halvåret förväntas sedan första bidraget från Kaunis-avtalet, så att vi räknar med en nettoomsättning omkring 310 Mkr för 2018.

På våra estimat handlas aktien just nu kring ett p/e-tal om 28. Vid en omsättning om 500 Mkr och en rörelsemarginal på 10% (ledningens målsättningar), sjunker multipeln till 11. Det lär dröja tills vi ser dessa nivåer, men Railcare är välpositionerat att dra full nytta när Sverige och Storbritannien börjar sina järnvägssatsningar på allvar. Med en tidshorisont på 12-18 månader bör det finnas en del uppsida i aktien som vi därför åsätter en köprekommendation med riktkurs om 25 kr.

Publicerad 2018-07-18 16:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:24:39